понеделник, 6 октомври 2014 г.

Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел - стъпка по стъпка



Вече съм писала, че съпругът ми много обича кокос и чийзкейк.Мисля, че това е перфектна комбинация за всеки вкус! А соленият карамел...невероятно съчетание! Поднесох със сладки сочни круши(може да се замени с плодове от компот или сладолед)


В блога има вече малки чийзкейкчета със солен карамел.Можее да погледнете, там рецептата за кейка е с извара. Повярвате ми , соленият карамел придава невероятен вкус!

Продукти 
за форма с диаметър 22-24 см
12 порции
основа

тези продукти са за основа и борд отстрани, ако не искате сладкишът да има страничен борд,   продуктите за основа трябва да се намалят наполовина.

  • 40 г кокосови стърготини
  • 100 г белени бадеми
  • 30 г захар(2с.л.)
  • 180 г бисквити - крекер, за торта
  • 100 г разтопено масло

чийзкейк

600 г крем сирене ( за предпочитане филаделфия или комбинация от филаделфия и бг крема сирене)  сн.2
3 с.л. захар


3 яйца
1 п. ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте
солен карамел
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол



 Приготвяне

основа

  • Всички продукти , без маслото се смесват в блендер и се смилат.
  • Към получената  пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
  • Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен   пръстен.Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
  • Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори.Оставя се да изстива.сн.1
  • чийзкейк
  • Сиренето и яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето
  • Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат.Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
  • Примесват се кокосът и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
  • Чийзкейкът се изсипва върху основата. сн.3
  • Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С  и 

печенето продължава още 45-50 минути.Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
  • Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. това предпазва кейка от напукване.сн.4
  • Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.
  • Ако бордът е много висок и не ви харесва може да го изрежете и изгладите с остър нож.
  • солен карамел
  • Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
  • Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.  
  • При сервиране кейкът се полива с карамела.
  • Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.




15 коментара:

  1. Сонче, красота, красота и само красота на тези снимки :) Прекрасна комбинация на вкус и цвят! Колко см ти е диаметъра на тавичката, за да мога да съобразя с моята. Наистина прекрасна рецепта! Поздравления и сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси! Формата в случая е с диаметър 22 см, външно. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много красиво предложение, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна комбинация, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страшно апетитно, поздравления Соня :)

    ОтговорИзтриване
  5. Направо се влюбих в този чийзкейк! Прекрасен е, Сонче! И какви красиви снимки си му направила... Има да си мечтая сега... :)
    Поздрави и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам вкуса на кокос,а този чийзкейк изглежда много вкусен.Бадемите печени ли са?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Снежа, бадемите са белени, сурови. Може и небелени. Може и с други ядки или без ядки, тогава трябва малко да се завишат бисквитите. Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  7. Охххоо колко сладко изглежда искам веднага едно парче :) нама значение че е със солен карамел.

    ОтговорИзтриване
  8. Направо съм го изяла целия без да се замисля. Изглежда невероятно

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам чийзкейк ... а точно този изглежда направо вълшебен Сонче!

    ОтговорИзтриване
  10. Превъзходен чийз,Соня,по разреза си личи,че е направо професионална изработка,браво,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви , Дани, Роси :), споделяме обща страст! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Този чийзкейк е катастрофа. А аз чийзкейк мога да правя и съм правил нееднократно.
    Поне го прекръсти на "Солен чийзкейк с карамел", поне да е коректно.
    Ама какво очакваш с 600 грама сирене и 3 яйца и 3 (три) лъжици захар???
    Съжалявам, че изхабих маса време и продукти за този "специалитет"...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте анонимен, съжалявам, че не мога да се обърна по име към Вас! Захарта явно е въпрос на вкус!Зависи и от продуктите, които сте използвали! Щом правите чийзкейк трябва да знаете , че вкусът му е почти неутрален, не много сладък, сладостта идва от различните заливки! Благодаря ви за споделеното, мисля, че ще е полезно за читателите! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.