Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 23 март 2014 г.

Мини чийзкейк с извара и заливка от солен карамел и ягодово желе



Много обичаме чийзкейк. Правя често, използвам обикновено сирене филаделфия  и най-различни заливки. Много често ме питат  дали ще се получи с извара.Този път направих пълнежа с комбинация от извара и българско крема сирене. Естествено вкусът и консистенцията са малко по-различни, но все пак е един чудесен кремест десерт.



За първи път пробвам варианта на миничийзкейк. Много добре се получи, има доста повече от хрупкавата ароматна коричка, която обвива креместата част!
Притеснявах се за изпичането и обръщането, защото целия чийзкейк приготвям във форма с откопчаващ се пръстен,  но се оказа даже по-лесно и бързо!


А най-хубавото от всичко е карамелената заливка! Солен карамел съм яла до сега само САЩ.
Използва се като сосче  за тестени изделия(претцели) или заливка(топинг) за плодове, сладолед и сладкиши.  Оказа се, че е изключително подходящ и за чийзкейк!
Идеята е от тук
Продукти
за 10 броя  мини кексчета или за форма 18 см
(зависи от големината на формите за печене) 
основа

100 г бисквити
60 г бадеми(белени)
1 пак. ванилия
1 с.л. захар
30 г кокосови стърготини(по желание)
30 г масло
(количеството зависи от вида на бисквитите, дали са маслени или сухи)
пълнеж
180 г безсолна извара
(ако е необходимо се пасира с пасатора за да е гладка)
125 г крема сирене
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
ванилия
2 яйца
50 мл течна животинска сметана 30 % масленост
100 г заквасена сметана
1 с.л. брашно с куп

Приготвяне
основа

Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят кокосовите стърготини  и ванилията. отново се разбърква с блендера.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес, която се разпределя във формичките за печене.Аз използвах форми за крем карамел и малките купички за крем брюле(не знам как се казват).Пробвах и с хартиени кошнички и без нищо.Не е необходимо да се слагат предварително хартиени капсули.
Сместа за основата се разпределя на тънък слой и се притиска много добре по дъното и стените на купичките.Аз използвах малка чаша с обло дъно. сн.1,2
Пекат се в предварително загрята на 175 С фурна за около 12 минути, до златисто.Изваждат се и се оставят да застинат.
пълнеж


Изпечените кексчета, преди заливката.
Изварата, крем сиренето и пудра захар се разбиват с миксер.
Добавят се лимоновия сок, ванилията и едно по едно яйцата, като след всяко се разбива до пълното му усвояване.
Сметаната се разбива леко и се примесва към сиренето.
Накрая се прибавя и брашното и отново се разбърква.
Сместа се разпределя върху изпечената основа, до нивото на страничния бисквитен борд.
Купичките се връщат във фурната  и се пекат още 35-40 минути.Не трябва да се препичат.Готово е , когато в средата е малко меко и  леко мърда, след това се стяга в хладилника. сн.3,4



Заливка      Солен карамел

Продукти

  (може да се съхранява в хладилника в затворен съд)


1/2 ч.ч. захар
2 с.л. вода
(2с.л. царевичен сироп)
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол

Приготвяне

Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива с ес фолио и се прибира в хладилник за 4 часа.(Моят карамел, на снимките не е престоял в хладилника и е малко по-течен, но след това стегна).
Кексчетата се изваждат внимателно от купичките и върху всяко се поставя от карамела.



Ягодово желе - пресни ягоди, захар, вари се до сгъстяване.
Готово сладко от ягоди, затопля се, пасира се и се прибавят няколко лъжици сметана.


Калории общо 3081 Ккал
за 1 кексче 308 Ккал




6 коментара:

  1. И ние обичаме чийзкейк!
    Идеята ти е чудесна за мини вариант, а със соления карамел
    си представям колко е вкусен!
    Хубава вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина с еполучи добре, хрупкавата част е повече, а за соления карамел нямам думи! Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Не сте упоменали количеството масло за основата,изглеждат много хубави,като ползвате Филаделфия-пълномаслената или лайт е по-добре.Благодаря Ви
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Румяна, наистина съм пропуснала маслото в описанието на продуктите, то е 30-40 г, 2 с.л.Ще го поправя.Аз ползвам пълномаслена филаделфия, но ако искате да е по-диетично, може с лайт, а може и да я комбинирате с бг крема сирене и извара.Правила съм и с маскарпоне, но не е този вкус, повече ми харесва оригинала, с филаделфия.Поздрави!

      Изтриване
  3. Интересен е този солен карамел, заслужава си да се опита!
    Калорично, но вкусно!
    Хубава седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Много сладурски изглеждат, Сонче! Интересен солен карамел, караш ме да опитам непременно:)!
    Честито Благовещение! Хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow