неделя, 23 март 2014 г.

Мини чийзкейк с извара и заливка от солен карамел и ягодово желе



Много обичаме чийзкейк. Правя често, използвам обикновено сирене филаделфия  и най-различни заливки. Много често ме питат  дали ще се получи с извара.Този път направих пълнежа с комбинация от извара и българско крема сирене. Естествено вкусът и консистенцията са малко по-различни, но все пак е един чудесен кремест десерт.



За първи път пробвам варианта на миничийзкейк. Много добре се получи, има доста повече от хрупкавата ароматна коричка, която обвива креместата част!
Притеснявах се за изпичането и обръщането, защото целия чийзкейк приготвям във форма с откопчаващ се пръстен,  но се оказа даже по-лесно и бързо!


А най-хубавото от всичко е карамелената заливка! Солен карамел съм яла до сега само САЩ.
Използва се като сосче  за тестени изделия(претцели) или заливка(топинг) за плодове, сладолед и сладкиши.  Оказа се, че е изключително подходящ и за чийзкейк!
Идеята е от тук
Продукти
за 10 броя  мини кексчета или за форма 18 см
(зависи от големината на формите за печене) 
основа

100 г бисквити
60 г бадеми(белени)
1 пак. ванилия
1 с.л. захар
30 г кокосови стърготини(по желание)
30 г масло
(количеството зависи от вида на бисквитите, дали са маслени или сухи)
пълнеж
180 г безсолна извара
(ако е необходимо се пасира с пасатора за да е гладка)
125 г крема сирене
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
ванилия
2 яйца
50 мл течна животинска сметана 30 % масленост
100 г заквасена сметана
1 с.л. брашно с куп

Приготвяне
основа

Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят кокосовите стърготини  и ванилията. отново се разбърква с блендера.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес, която се разпределя във формичките за печене.Аз използвах форми за крем карамел и малките купички за крем брюле(не знам как се казват).Пробвах и с хартиени кошнички и без нищо.Не е необходимо да се слагат предварително хартиени капсули.
Сместа за основата се разпределя на тънък слой и се притиска много добре по дъното и стените на купичките.Аз използвах малка чаша с обло дъно. сн.1,2
Пекат се в предварително загрята на 175 С фурна за около 12 минути, до златисто.Изваждат се и се оставят да застинат.
пълнеж


Изпечените кексчета, преди заливката.
Изварата, крем сиренето и пудра захар се разбиват с миксер.
Добавят се лимоновия сок, ванилията и едно по едно яйцата, като след всяко се разбива до пълното му усвояване.
Сметаната се разбива леко и се примесва към сиренето.
Накрая се прибавя и брашното и отново се разбърква.
Сместа се разпределя върху изпечената основа, до нивото на страничния бисквитен борд.
Купичките се връщат във фурната  и се пекат още 35-40 минути.Не трябва да се препичат.Готово е , когато в средата е малко меко и  леко мърда, след това се стяга в хладилника. сн.3,4



Заливка      Солен карамел

Продукти

  (може да се съхранява в хладилника в затворен съд)


1/2 ч.ч. захар
2 с.л. вода
(2с.л. царевичен сироп)
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол

Приготвяне

Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива с ес фолио и се прибира в хладилник за 4 часа.(Моят карамел, на снимките не е престоял в хладилника и е малко по-течен, но след това стегна).
Кексчетата се изваждат внимателно от купичките и върху всяко се поставя от карамела.



Ягодово желе - пресни ягоди, захар, вари се до сгъстяване.
Готово сладко от ягоди, затопля се, пасира се и се прибавят няколко лъжици сметана.


Калории общо 3081 Ккал
за 1 кексче 308 Ккал




6 коментара:

  1. И ние обичаме чийзкейк!
    Идеята ти е чудесна за мини вариант, а със соления карамел
    си представям колко е вкусен!
    Хубава вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина с еполучи добре, хрупкавата част е повече, а за соления карамел нямам думи! Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Не сте упоменали количеството масло за основата,изглеждат много хубави,като ползвате Филаделфия-пълномаслената или лайт е по-добре.Благодаря Ви
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Румяна, наистина съм пропуснала маслото в описанието на продуктите, то е 30-40 г, 2 с.л.Ще го поправя.Аз ползвам пълномаслена филаделфия, но ако искате да е по-диетично, може с лайт, а може и да я комбинирате с бг крема сирене и извара.Правила съм и с маскарпоне, но не е този вкус, повече ми харесва оригинала, с филаделфия.Поздрави!

      Изтриване
  3. Интересен е този солен карамел, заслужава си да се опита!
    Калорично, но вкусно!
    Хубава седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Много сладурски изглеждат, Сонче! Интересен солен карамел, караш ме да опитам непременно:)!
    Честито Благовещение! Хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.