неделя, 21 април 2013 г.

Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка


Това десертът, с който гостуваха на една  много мила дама Елена Димиева.
Надявам се, че ще ви допадне съчетанието на кокос и ябълки  с меката сърцевина от крема сирене  и яйце.При печенето на сладкиша  отгоре се образува една много вкусна хрупкава коричка от кафявата захар, брашнени трохи с масло и орехи.
Продукти
за кръгла форма с диаметър 16-18 см
8 порции
основа
  • 120 г (1 ч.ч.) брашно 
  • 60 г масло
  • 30 г (1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
  • 80 г (1/2 ч.ч.) кафява захар
пълнеж
  • 175 г крем сирене Филаделфия(1 оп.)
  • 125 г крема сирене(1 оп.)
  • 2 яйца
  • 30 г(1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
  • 50 г(1/3 ч.ч.) кафява захар
  • 1 п. ванилия
ябълков топинг
  • 300 г (2 броя) ябълки
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • по 1 щипка индийско орехче и
  • смлян кардамом(по желание)
 хрупкава коричка
  • 60 г брашно(1/2 ч.ч.)
  • 80 г кафява захар(1/2 ч.ч.)
  • 20 г масло (1 с.л.)
  • 3 с.л. едро нарязани орехи
 за сервиранеготова карамелена заливка на Д-р Йоткер
                    

 Калории - общо 3976 Ккал
 за 1 порция 497 Ккал

Приготвяне
основа
  • форма с подвижен пръстен се застила с хартия за печене
  • в купа се смесват всички продукти за основата и с пръсти се размесват до получаване на тесто, което се разпределя на дъното и по стените на формата(ако не искате да има отстрани този хрупкав пръстен, намалете продуктите наполовина )
  • пече се за около 20 минути на 175 С в предварително загрята фурна
пълнеж
  • в купата на миксера се смесват сирената и захарта, разбива се и се добавят яйцата и кокосовите стърготини и ванилията
  • разбива се до получаване на гладка еднородна маса
  • изсипва се в готовата кокосова подложка, като стените на съда, в който ще се пече се намазват с масло , над блата
ябълков топинг
  • ябълките се белят и нарязват на кубчета,  поръсват се с лимоновия сок
  • в купа се смесват захарта, канелата и другите подправки
  • добавят се ябълките и се разбърква докато всички ябълки се покрият със захар
  • разстилат се върху пълнежа
хрупкава коричка
  • в купа се смесват брашното, захарта и маслото
  • с пръсти се разтрива до получаването на едри трохи
  • добавят се орехите
  • поръсва се върху ябълките
  • фурната се загрява на 170 С и кейкът се пече за около 45 минути до златиста коричка
  • оставя се да изстине и се охлажда в хладилник преди да се извади от формата 
при сервирането може да се поръси с карамелен сос


12 коментара:

  1. Чудесна идея, Соня!
    Добавянето на ябълките, предполагам го прави различен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-силен е ефекта на хрупкавата част отгоре, Дани!Аз много обичам такива комбинации - ябълките са меки, креместата част отдолу, най-отдолу хрупкав блат , а отгоре пак трохи и ядки...:)!

      Изтриване
  2. Много вкусно изглежда и красиво поднесен, Сонче!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, изглежда божествено! И ще го опитам;)

    ОтговорИзтриване
  4. Много калории, но пък е фантастичен!
    Сонче, спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Спомням си го, Сонче!:) И отново ще кажа, че е прелестен! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Видях го при Ели, Сонче и страшно ме впечатли! Действа ми умопомрачително! Записвам си рецептата и с огромно желание ще и се наситя някой ден! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Чуден чийзкейк, Соня!!! Умирам си да пробвам коричката :)
    Хубава седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Определено е чудесен, Соня, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Е това Сонче ... не трябваше да го виждам в този час :)
    Божествено е !
    Отивам да изпия чаша водичка и си лягам :)
    Хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Сонче, този чийзкейк страшно много ще ми хареса! Само като чуя съставките и вече започвам да слюноотделям!

    ОтговорИзтриване
  11. С леко закъснение ,но не мога да пропусна този прекрасен чийзкейк,Сонче!
    И аз като Мина веднага бих пробвала хрупкавата коричка! :)
    Рецептата е чудесна и ще се възползвам някой път.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.