вторник, 29 ноември 2011 г.

Канелените кифлички на майката на Дребосъчето

С четенето на кулинарните блогове установих, че Карлсон и Дребосъчето имат много почитатели!Още повече почитатели имат канелените кифлички.


Видях поне 10 рецепти.
И тъй като аз много пъти съм си мечтала за аромата на тесто и канела, четейки за приключенията на героите на Астрид Линдгрен, се заех с голямо желание с канеленото предизвикателство.
Резултатът беше близо до отличен.Получи се нещо изключително ароматно и много вкусно.Не ми хареса, че след изстиването на кифличките карамелената коричка, която се получава отдолу се втвърди.След това ги предлагах загрети на МВ.Все пак ще споделя рецептата, а когато я усъвършенствам, ще пиша отново.Пък може и някой да даде полезен съвет.


Използвах същото тесто като за  Кифлички с пълнеж от сладко Пълнежът е различен, както и сосът, в който се пекат кифличките.Основно използвах рецептата и указанията от тук.
Направих съвсем малки промени(солта е по-малко, захарта е повече, добавих и малко лимонов сок ).




Продукти
 за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
50 г масло(олио, зехтин, мас)
 за плънката
 200 г кафява захар( на моята пишеше само ''кафява тръстикова'')
1 с.л. мляна канела
125 г меко масло
50 г стафиди
за канеления сос
25 г масло
50 г кафява захар
1 к.л. мляна канела
* количеството варира в зависимост от големината ма яйцата


неделя, 27 ноември 2011 г.

Ароматни печени картофи




Продуктите
са ясни - картофи, не много големи.
Интересно е

Приготвянето

Картофите се обелват  и измиват.Режат се върху лъжица, поставена върху по-дебела кърпа.
Целта е да се нарежат на тънки, еднакви резенчета, без да се разрязва картофа изцяло.
В малка купичка се смесват сол,  пресован чесън, босилек, червен пипер и меко масло.
С получената смес се намазват всички резенчета и картофите отгоре.

Пече се намазана с масло тавичка на 180 С около 30 минути или повече, до готовност..




събота, 26 ноември 2011 г.

Кифлички с пълнеж от сладко

Като съм захванала едни тестени неща...и не   ми  се спира.
Това са кифлички подходящи за закуска, за следобедно кафе или просто за нездравословно похапване:).
Може да се приготвят с всякакъв пълнеж - сладко, мармалад, захар, ядки, сушени плодове.Не съм правила, но чета с локум и халва... ето и моят вариант:


Продукти
за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
Настъргана лимонова кора на половин лимон
50 г масло(олио, зехтин, мас)
за плънката
100 г меко масло
конфитюр по избор(моят беше от кайсии)
1/2 чаша едро счукани орехови ядки
*(количеството му зависи и от големината на яйцата, така че доливайте по малко)




Приготвяне
Тестото се омесва с посочените продукти и се оставя да втасва във фурната на печката(фурната се затопля до 50 С и се изключва)Около 20 минути са достатъчни за удвояване на обема.
Омесва се отново , разделя се на 2 части.Всяка част се разточва  на голяма кора (около 30 см).Разрязва се радиално на триъгълници.Маже се с мекото масло.В широкия край се поставя плънката.Завиват се на рулце и поставят в намаслена и набрашнена тавичка.
Оставят се да втасват отново във фурната за около 25 минути.Намазват се с жълтъка, разбит с малко прясно мляко.Поръсват се със захар.
Пекат се на 180 С за около 25 минути.


сряда, 23 ноември 2011 г.

Кокосово-шоколадови кексчета(постно)

Много лесно, вкусно и бързо :)
Моят съпруг много обича кокос и реших да го изненадам с тези кексчета.
Сладкишчетата са подходящи и за постите. Правих ги в купички за крем-карамел.



Продукти за 10 броя*
тестото за кексчетата
1 чаша захар
1 1/2 чаша брашно
1 чаша кокосови стърготини(около 70г)
3 с.лъжици какао на прах
1/8 с.лъжица сол
1/8 с.лъжица канела
1 пакетче бакпулвер
1 1/2 чаша вода
1 с.лъжица оцет
1/4 чаша олио
1 пакетче ванилия
*чашата е с вместимост 200 мл
за шоколадовата глазура 
1  с.лъжица какао на прах
1 с.лъжица захар
1/2 с.лъжица масло
1 с.лъжица вода
Приготвяне

Загрява се фурната на 180С.
Формичките за крем-карамел се намазват добре с олио и се поставят във фурната в тавичка.
В купа се смесват всички сухи  съставки, добавят се оцета, водата и олиото.Разбърква се добре.Получава се доста рядко тесто.Сипва се в загретите купички  с голяма лъжица.Формичките се пълнят до средата.
Пече се 35 минути.
През това време се приготвя глазурата:
Разбъркват се всички съставки  в чаша и се поставя в микровълнова печка за 1 минута , да заври.


Готовите кексчета се изваждат и се мажат с глазурата.Украсяват се по желание - с кокос, плодове.Разбира се, ако искате да е съвсем постно ще трябва да замените маслото в глазурата с олио.


Спанак с ориз и пилешко

Леко, вкусно и полезно.:)Ако се приготви без пилешкото , подходящо и за сегашното време на пости.Ние, макар и хаджии(посетили Светите места в днешен Израел), не сме готови за 40 дневни пости.Затова, с пиле.

Продукти за 3- 4 порции
  • 400 г  пилешко от гърдите
  • 300 г спанак
  • 2 големи моркова
  • 1 чаша кромид лук, нарязан на дребно
  • 1 ч.чаша ориз
  • 2 с.лъжици олио(зехтин)
  • 50 мл вино
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен
чашката е с вместимост 200 мл

Приготвяне
  • Пилешкото се нарязва на малки парчета и се запича на тефлонов тиган без мазнина. Прехвърля се в тавичка, в която ще се пече.
  • Лукът и морковите се задушават за няколко секунди в половината от мазнината.Добавя се виното и се покрива.Задушава се под капак до пълно омекване на зеленчука .Прибавя се спанака, нарязан на дребно.Разбърква се за 2-3 минути.Следват подправките - сол, черен пипер, джоджен и чесъна , нарязан на дребно..
  • В отделен тиган  се запържва  ориза с останалата мазнина, до побеляване.
  • Изсипва се всичко в тавичката за печене и се залива с 3 ч.чаши вода.
  • Пече се за 25 минути на 210С.



понеделник, 21 ноември 2011 г.

Маслена погача

 Наскоро бях на гости на моите родители и правих за тях тази питка:
Вкусно с Йоли: Новогодишна маслена погача
Стана много хубава!Родителите ми не можаха да повярват , че съм я правила аз, а не е по поръчка!Не че не правя погачи, но тази беше много успешна.Благодаря на Йоли за точните указания.Всъщност нейните рецепти правя най-често - винаги се получава!




Разликата беше само в маята, аз използвах суха ( 1 пакетче за 500г брашно) и според указанията на пакетчето разтворих най-напред маята в 100мл топло мляко със захар и след като шупна замесих малко тесто, само с добавка на брашно, което оставих да втасва 20 тина минути.
След това месих, втасвах във печката за 30 минути*..Разточих на кори, намазах с маслото и
ще опиша само как я подредих.
Всяка от корите поръсих с настъргано сирене(бяло саламурено) и  навих на  руло като усуквах.
Нарязах рулата на еднакви кръгове ,около 4см.Крайните парченца оставих по-малки и поставих в средата, оформяйки цвете.Наоколо подредих парчета от рулото, обърнати с отрязаната част нагоре, а последният кръг оформих от ''цилиндрични''  парчета от рулото.


Продукти

500 гр.брашно
20 гр.мая
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл.прясно мляко
1 ч.л.сол

100 гр.меко масло

разбито яйце за намазване


*откакто разбрах, че печката на дъщеря ми има функция ''втасване'' и аз започнах да използвам моята фурна за втасване - загрявам до 50С и изключвам.Слагам тестото в тавичка, покрито и чакам 30 минути.Достатъчно е за удвояване на обема.




Малки кексчета със сладко и орехи


Ако имате изостанало сладко в хладилника....Могат да се приготвят и без специални формички – в чашки за крем карамел.

Продукти

2 яйца
1 малко бурканче сладко (аз използвах захаросано от боровинки)
Същото бурканче топла вода
1 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша олио
1,5 ч.чаши брашно
1 пак.бакпулвер
1 каф.чашка счукани орехи
Ванилия, канела, лимонова кора, карамфил

Приготовление

Яйцата се разбиват със захарта.Сладкото се разтваря в топлата вода и се прибавя.Добавят се останалите продукти.Тестото е гъсто , кексово.

Формичките се намазват добре с олио и се поръсват с брашно.Пълняят се до 2/3.
Пече се на 190С. Около 25-30 мин.

Крем желирано кисело мляко с ананас


Нещо, което не бях правила отдавна и за мен е сладък спомен.

Продукти за 6 порции:
  • 400 г кисело мляко
  • 2-3 суп.лъжици пудра захар
  • 2 белтъка
  • плодове от 1 малка консерва компот ананас
  • 1 ч. Лъжичка разтворимо кафе
  • Лимонова кора от 1/2 лимон, 1 пак.ванилия
  • 7-10 г желатин според указанията на опаковката

Приготовление

Желатинът се накисва в 50 мл студена вода .След като набъбне се слага на водна баня до пълно разтваряне.(може да се използва микровълнова за 20 сек.
Киселото мляко се смесва със захарта и се разбърква много добре .Изсипваме на тънка струя охладения желатин.Добавяме разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме.
Разделяме на две части.В едната слагаме кафето и плодовете от компота ананас, а в другата ванилия и лимонова кора.
Изсипваме в купички.
След 30 минутен престой в хладилника е готово за консумация.
Ако ще го сервираме обърнато, потапяме за секунди купичката в топла вода и обръщаме в чиния.
Отгоре украсяваме с орехи и плодове от сладко
.

събота, 19 ноември 2011 г.

Боб на фурна

Едно традиционно ястие, което всеки прави по свой начин.
Предлагам моята рецепта.
Продукти за 3-4 порции
  • 300 г зрял боб
  • 2 стръка праз лук
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 3-4 печени червени чушки
  • 2-3 моркова
  • 50 мл олио
  • 100 мл ч.вино
  • 1ч.л. червен пипер
  • черен пипер
  • джоджен
  • 300 г домати от консерва, нарязани на кубчета
 Приготвяне
Фасулът се кипва за 7-8 минути и водата се изхвърля.Залива се отново и след завирането се изключва.Оставя сее да престои с водата за няколко часа и се вари до готовност(или се сварява веднага)
Отцежда се, като водата се запазва.
В по-дълбок съд се сипва олиото и виното и  се задушават праза, нарязан на колелца, кромидът, на едро нарязан и морковите, на кръгчета.
Когато лукът и морковите омекнат, се добавят едро нарязаните червени чушки,  и доматите.
Посолява се и се слагат подправките - червен пипер, черен пипер, джоджен .
Разбърква се, задушава се още 3-4 минути и се изсипва в тавичка или глинен съд. Долива се от водата , в която е врял боба - да не го облива.
Пече се на 200С докато се образува златиста коричка.







Варени гевречета от пълнозърнесто брашно



Продукти
  • ¼ кубче (10 г) прясна мая или 1 пакетче суха
  • 5 ч.л. пудра захар
  • 200 +50 мл топла вода или пр. мляко
  • 300 - 350 г брашно пълнозърнесто
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 1 разбито яйце
  • 1с.л. лимонов сок
  • 1 яйце за глазиране

Начин на приготвяне:
Ръчно замесване:
  • Маята, 1 ч.л. захар и 100мл вода се объркват.
  • Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
  • Брашното, солта и останалата захар се объркват.
  • Прибавят се олиото, разбитото яйце и сместа с маята.
  • Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
  • Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
  • Втасва до удвояване на обема.Аз го оставям във фурната - загравам на 50 С и изключвам.30 мин са достатъчни.

Оформяне на варените гевреци:
  • Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 15 части.
  • Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
  • Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.( пак във фурната)
  • Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за около 1 мин.
  • Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.Мажат се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.
  • Пекат се в предварително загрята фурна 200°С за 35 минути.