Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 12 декември 2020 г.

Печено месо от младо прасе



Не случайно месото от малко прасе се брои за деликатес - крехко, нежно , без тлъстини, с хрупкава апетитна коричка. Изпечено на слаб огън просто се топи в устата! Рецептата е лесна за изпълнение. Гарнитурата е по избор.




Продукти
за 5-6 порции
предна или задна четвърт от младо прасе
около 2 кг
смес за подправяне
2 с.л. олио
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. чесън
1/2 ч.л. чубрица

 Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -  2-3 часа

Калории 
Общо Ккал 
За една порция Ккал 




Приготвяне

 Подправките и мазнината се смесват в малка чашка.
Месото се натрива добре с приготвената смес.
Поставя се в тава на дъното, на която има решетка или дървени пръчки ( лъжици), за да не се залепи при печенето. 
Налива се около 400 мл вода, смесена с 1-2 с.л. олио.
Тавата с месото се поставя в гореща фурна ( 220 С) за 15 минути. Изважда се и се покрива плътно а алуминиево фолио. Фурната се намалява до 160 С и тавата се връща в нея.
Пече се още около 2 ч. и 30 мин. или до 3 часа. 
Проверява се визуално по кокала, ако месото се е отделило от края на кокала,  вече е готово или с термометър за месо - трябва да е над 82 С. 
Алуминиевото фолио се отстранява и се запича за 15 мин на силна фурна, до образуване на апетитна коричка.
Сервира се с картофи, ориз или зеленчуци.
Аз съм използвала отделената при печенето течност за картофи на фурна, като една част отделих за сос.


Оризът е с шафран и стафиди.







1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow