петък, 27 септември 2019 г.

Бисквитена торта с крем сирене, сметана и сладко



Бисквитената торта е стара класика, но за мен беше лош спомен от детската градина - обикновени бисквити с червено нишесте - безвкусно и с лепкава консистенция.
Тази рецепта е нещо съвсем различно - вкусен, ароматен сладкиш, с приятна мекота, много лек, от който мога да изям неопределено количество.



През последната година приготвих десетки бисквитени торти защото ги заобичах :)
Пробвах и с домашен крем, и с маскарпоне, но моят фаворит е тази с крем сирене и сметана!
Комбинацията от сладко и кокос допълва вкуса на лимоновия крем.



Продукти 
за форма с размер  28см/19 см
10-12 порции
250 г обикновени бисквити
 250 г крем сирене
450 г заквасена сметана
4-5 с.л. пудра захар
лимонова кора, около 1/2 лимон
ванилия
300 г гъсто сладко или
желе, приготвено от
300 г плодове
100 мл вода
50 г захар
10 г желатин
отгоре
200 мл сметана
2 с.л. пудра захар
кокосови стърготини
100 мл мляко за бисквитите

 Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 0
- за изчакване - 4 часа 

Калории 
Общо 4214 Ккал 
За една порция 351 Ккал 

Приготвяне

За намазване на бисквитите затопляме мляко. Може да бъде овкусено с малко кафе или с мед. Аз предпочитам кафето.
Бисквитите се подреждат на дъното на форма с пръстен и се мажат с четка с млякото.
крем
Заквасената сметана и крем сиренето се разбъркват с пудрата захар, прибавя се лимоновата кора и ванилията..
Половината от крема се разпределя върху първия ред бисквити.
Отгоре се нанася слой гъсто сладко(желе).
Следва нов ред бисквити , мляко с четката, крем.
Завършваме с последния ред бисквити, които също се мажат с млякото.
Сладкишът се прибира за кратко в хладилника.
Сметаната се разбива с пудрата захар до втвърдяване и се нанася с шприц върху тортата.
Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.
Оставя се в хладилника за поне 4 часа.


Заб. Снимките са от няколко различни торти по тази рецепта.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

сряда, 25 септември 2019 г.

Филе бяла риба в кокос, сервирана с полента(качамак)



Това е рецепта,  която знам от най-голямата ми дъщеря. Рибата става много вкусна , приготвена по този начин. Месото е крехко и сочно, покрито с хрупкава ароматна коричка.

Продукти
за 2 порции
350-400 г филе от бяла риба по избор
2-3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. черен пипер
2-3 с.л. кокосова мазнина
2-3 с.л. коксови стърготини
2 с.л. царевично брашно
гарнитура
1 к.ч царевичен грис
1 с.л. масло
каперси
Време за приготвяне: 20/40 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 10 мин.
- за изчакване - 20 мин.

Калории за рибата
Общо 960  Ккал 
За една порция 480  Ккал 
заедно с гарнитурата 650 Ккал

Приготвяне 

Рибата се размразява в хладилника. Подсушава се с
домакинска хартия.
Овкусява се с малко сол, черен пипер и лимонов сок. Оставя се за поне 20 мин. в хладилника. Може няколко часа.
Пържи се на среден котлон (4 та степен от 6) , в загряната мазнина. Преди пърженето се овалва последователно в царевично брашно и след това в кокосовите стърготини.
Пържи се за 3 мин от  всяка страна, до златиста коричка.


Сервирана е с топчета полента - царевичния грис се вари във вода според указанията на опаковката. Изсипва се в подходяща тавичка да изстине. С лъжица, потопена в разтопено масло се оформят топчета от качамака.
Много добра добавка към всяко рибно ястие са малките каперси.





Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

четвъртък, 19 септември 2019 г.

Печен заек в крок пот



Месото е сочно и ароматно, а приготвянето е супер лесно.Картофите са сварени отделно.

Продукти
за 6 порции
1 бр. заек - около 1.5 кг
50 г масло
50 мл ароматно бяло вино
смес за намазване
1 с.л горчица
1 с.л соев сос
1/2 ч.л мащерка(или друго по избор)
черен пипер
червен пипер
салвия
 Време за приготвяне: 4.5 ч.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -  4 часа


Калории 
Общо 3000 Ккал 
За една порция 500 Ккал 




Приготвяне 

Заекът се нарязва на 6 порции.
Приготвя се сместа за намазване и всяко парче месо се овалва в нея.
Порциите се подреждат в крок пота и върху всяка се поставя листче салвия и парченце от маслото.
Добавя се виното.
Готви се за 4 часа на силната степен.
Сервира се с отделения при готвенето сос и гарнитура по избор.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.