понеделник, 17 декември 2018 г.

Кюфтета с червен сос / по чирпански




  Продукти 
за 6 порции
800 г кайма/телешка или смес
1 ч.ч. ориз
2 яйца - жълтъци и белтъци отделно
2-3 с.л. брашно
1 глава кромид лук
1 морков
200 г гъби
300 г картофи
400 г домати консерва кубчета
2-3 скилидки чесън
1/4 ч.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
1-2 дафинови листа
1/4 ч.л. чубрица
1 с.л сол
 Време за приготвяне: 90 мин.
- за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 60 мин.
Калории 
Общо 4200 Ккал 
За една порция 700 Ккал 



Приготвяне 
За кюфтетата 
Оризът се сварява в 2-3 чаши подсолена вода според указанията на опаковката.Не трябва да е много разварен.
В купа се смесват 800 г кайма, 1 ч.л. сол, ако не е солена, 1/4 ч.л. черен пипер, 2 яйчни белтъка, шипка смляна чубрица и сварения ориз.
Оформят се топчета с големината на топче за тенис на маса.
Всяко топче се овалва в брашно и се подреждат в чиния.
Сос
В голям съд се налива около 2 кг вода и се поставя на котлона .
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се изсипват във водата.
Прибавя се солта, дафиновите листа и червения пипер.
Следват гъбите - режат се на ситно и се слагат във водата.
Оставя се да ври около 5 минути и се слагат кюфтетата. Всяко кюфте се пуска внимателно във врящата вода и се изчаква да изплува преди да се добави следващото.
Към врящите кюфтета се прибавят доматите от консерва, черен пипер и чубрица. Оставя се да ври за 15 минути.
Картофите се белят и нарязват на кубчета със страна 0,5 см. Прибавят се във врящото ястие.Котлона се намалява. Вари се още 15 минути, до сваряване на картофите.
Двата жълтъка се разбиват с малко мляко(сметана) и се добавят в тенджерата. Поръсва се с чубрица и чесън. Разбърква се няколко пъти на слаб огън и се изключва.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

събота, 1 декември 2018 г.

Много шоколадов чийзкейк



Това е поредният чийзкейк в този блог. Вече съм казвала, че предпочитам печения чийзкейк, така наречения "Нюйоркски стил".
За любителите на шоколад няма какво да обяснявам - това е вашият сладкиш! Наситен шоколадов вкус, нежна текстура, топяща се в устата, хрупкава какаова коричка, дебел слой шоколадова глазура - какво повече може да иска човек!


Едно от условията за добър резултат е да използвате наистина добро крем сирене. Ако не можете да си позволите "филаделфия", използвайте друго, но не и извара. Аз ползвам крем сирене, натурално от Лидъл.

Продукти
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
за основата
100 г обикновени бисквити
2 с.л. какао
80 г масло
60 г овесени ядки(може да замените с бисквити)
50 г захар(може да се пропусне)

Тези количества са за основа и борд( 6 см височина).
Ако не желаете сладкишът да бъде с борд от бисквитка, намалете количествата за основата наполовина.

чийзкейк
400 г крем сирене
100 г захар
ванилия
2 яйца
100 г заквасена сметана 20 %
1 с.л. царевично нишесте
200 г шоколад (52 %)
глазура шоколадов ганаш
100 мл течна сметана
100 г шоколад
ванилия

 Време за приготвяне: 90 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
- изчакване - 6 часа

Калории 
Общо 5000 Ккал 
За една порция 500 Ккал

Приготвяне 



За основата
Бисквитите, захарта, овесените ядки и какаото се поставят в блендер. Блендира  се до пълното смилане на твърдите продукти.Получената брашняна смес се изважда в купа.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес. Разбърква се добре до получаване на равномерна "пясъчна" консистенция.
Разпределя се на дъното  и по стените на форма с откопчаващ се пръстен. Дооформя се като се притиска с дъното на обла чаша.(сн. 1)
Основата се пече в предварително загрята на 200С фурна за 12 минути.
Изважда се и се оставя да изстива.
Чийзкейк
Крем сиренето се разбива заедно със захарта с миксер.
Последователно се прибавят ванилията, яйцата , нишестето и заквасената сметана.Всичко се разбърква до хомогенност.
Шоколадът се разтопява на водна баня ( сн.2, 3) и се добавя с разбъркване към млечната смес.
Аз оставих 1 чаша от сместа бяла и я изсипах върху какаовата смес. Получава се "мраморен ефект" след разбъркване. Не се вижда много добре на снимките, но е идея.(сн.6)
Чийзкейкът се изсипва върху приготвената основа .
Пече се на 160 С за 55- 60 минути. Готов е когато по крайщата се е запекъл, но в средата леко се тресе при размърдване на тавичката.
ОСТАВЯ СЕ ВЪВ ФУРНАТА НА ОТКРЕХНАТА ВРАТА за около 1 час. След това се изчаква да изстине на стайна температура и се прибира в хладилник за поне 6 часа.
глазура
Сметаната се загрява без да заври( аз използвам микровълнова фурна) и в нея се слага начупения на парченца шоколад. Бърка се до пълното разтваряне на шоколада.
Сладкишът се изважда от хладилника и се залива с глазурата.
Украсява се с плодове според сезона.





Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби