неделя, 29 ноември 2015 г.

Филе сьомга на фурна, обвито в бекон, върху пюре от цвекло и карамелизирани моркови



Това е рецепта, с която наскоро гостувах в  Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен".
Може да се изпълни и с друго рибно филе, комбинацията от бекон и сирене придава различен вкус на рибата.Гарнитурата е ефектна и здравословна!




Продукти
за 4 порции
600 г филе от сьомга
лимонов сок от 1/2 лимон
черен пипер
200 г моцарела
4 листа салвия
1 ч.л. суха мащерка
4 тънки парченца пушен бекон
карамелизирани моркови
300 г бейби морковчета
1 с.л. масло
2 с.л. захар
пюре от цвекло
1 малка главичка цвекло (100-200 г)
сол
черен пипер
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. майонеза

Приготвяне


Рибата се поръсва с черен пипер и лимонов сок и се оставя в хладилника за 30 минути.
Върху всяко парче риба се поставя по едно резенче сирене( дебело около 1/2 см), 1 листо салвия и се поръсва с мащерка.
Увива се в бекона и се подрежда в тавичка, застлана с хартия за печене.
(Вместо бекон добре е да се използва прошуто, филе Елена или подобни)
Пече се за около 25 минути на 200 С.
моркови
Морковчетата се сваряват в подсолена вода до омекване.Ако са от консерва, този етап се прескача.Отцеждат се много добре.
Маслото и захарта се загряват в тиган до карамелизиране.
Прибавят се морковите и се разбърква няколко пъти.
пюре
Цвеклото се сварява в подсолена вода до пълно омекване.
Поставя се в блендер заедно с 1-2 с.л. от водата, в която е вряло и се пюрира до гладкост.
Прибавят се подправките и се разбърква.



сряда, 25 ноември 2015 г.

Шоколадови кошнички с крем




Това е една от рецептите, с които гостувах на  Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен".


Продукти
за 6-8 броя кошнички

100 г шоколад(по избор)
крем
1 яйце
3 с.л. захар
250 мл прясно мляко
1 с.л. нишесте
200 г сметана
1/2 п. желатин
1 с.л. есенция ванилия

плодов сироп
плодове

 Приготвяне

Две трети от шоколада се поставя в порцеланова купичка и се затопля на микровълновата за 40-50 сек. Разбърква се и се добавя останалия шоколад. Бърка се с порцеланова лъжичка до пълното разтопяване на шоколада и получаване на гладка лъскава смес. Ако е необходимо се загрява допълнително,  но само за 10 сек. Другият вариант да разстопите шоколада е на водна баня.
Силиконови или хартиени кошнички се намазват с дебел слой от разтопения шоколад с помощта на четка.Оставят се настрани до втвърдяване на шоколада. След това шоколадовите кошнички внимателно се освобождават от формите.
 За крема
Може да използвате какъвто и да е крем. В комбинацията с шоколад всичко е вкусно! Само не слагайте топъл крем  в кошничките, за да не се разтопят! Желателно е пълнежът да не е много течен.
Яйцето се разбива със захарта, добавя се нишестето и се изсипва внимателно във врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Вари се около 3-4 минути, добавя се набъбналия желатин и се отдръпва от огъня. Прибавя се ванилията и се оставя да изстине.
Към студения крем се примесва леко разбитата сметана.
Кошничките се пълнят с крема, изчаква се да се желира и се украсяват.
Украсата, както и плодовете, които ще добавите е въпрос на избор,  аз използвах плодов сироп,  ананас и кокосови стърготини.



събота, 21 ноември 2015 г.

На гости


     Днес гостувам с приятно  вълнение на една изключително лъчезарна дама - Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен". С вълнение, защото при Христинка всичко е не само вкусно, но и много красиво . Блогът   грее с чудесни снимки, цветя и аранжировки!
Всички рецепти са като произведение на изкуството, особено сладкишите, които са изпипани до най-малката подробност. За мен е чест и удоволствие да гостувам в това уютно местенце!
 Предлагам ви тристепенно меню - предястие от запечено френско сирене, сьомга на фурна и за десерт - шоколадови кошнички с крем.
Рецептите можете да видите в блога  "Животът може да е вкусен",  
1.Камамбер  на фурна, с мед и ядки
2.Филе сьомга на фурна, обвито в бекон, върху  пюре от цвекло и карамелизирани моркови
3.Шоколадови кошнички с крем и плодове

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Торта Шварцвалд(черна гора) и 4та годишнина на блога




Ето че измина още една година и все още съм на линия, макар и с много по-малко публикации. Причините разнообразни, някои неприятни, някои изключително вълнуващи, като раждането на още два внука!
Успях да запазя любовта към Моето сладко хоби през изминалите 4 години благодарение на вас, хилядите читатели, които посещавате блога. За което сърдечно ви благодаря!
Едно начинание започнало като самотно занимание на майка с пораснали дъщери, се превърна в нещо съвсем различно! Попаднах в един нов свят, срещнах  нови приятели, научих много нови неща за кулинарията.
 Благодаря на всички последователи на блога и на хилядите фенове на фейсбук страницата на Моето сладко хоби за подкрепата и доверието! Това ме мотивира да продължавам!
 И така, почерпете се за празника с една доста популярна и традиционна немска торта!


Това е може би най-известният немски сладкиш и тази година той празнува своята 100 годишнина!
Тортата Шварцвалд се изработва от шоколадови блатове, сметана(масло), череши/ вишни и ликьор от съответния плод.
Името й произлиза от планината Schwarzwald, където се произвежда прословутата черешова ракия или ликьор. Сладкарят Josef Keller се провъзгласил за "откривателят" на тортата, когато през 1915 г. я поднася в Cafe Agner в Bad Godesberg, сега в покрайнините на Бон, северно от Schwarzwald.




Тортата е вкусна, сочна и  сравнително лесна за приготвяне.
Вишните и сметаната придават свеж вкус и се комбинират перфектно с шоколадовите блатове.
Използвала съм компот от вишни и бренди, с които заместих немският   kirsch. Може да се приготви със замразени вишни, накиснати в бренди.Към сметаната добавих маскарпоне, така замених масления крем от източника на рецептата.
Продукти
за форма с диаметър 23-24 см
12-16 порции
за 3 броя блатове
 (мярката е чаша с вместимост 240 мл)
1 и 2/3 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. сода
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. какао на прах
1/2 ч.л. сол
100 г масло, меко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
2 с.л. ванилова есенция
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко с 1 с.л. лимонов сок
вишнев пълнеж
1 компот от вишни без костилка, плодовете са 350 г
100 мл от сиропа
1 с.л. нишесте
сметанов пълнеж
300 мл течна сметана от животински произход
(може да се замени със заквасена)
150 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
2 с.л. от вишневия сироп
ванилия
сироп за напояване на блатовете
сироп от 1 компот от вишни - 250 мл
3 с.л. захар
50 мл бренди
украса
100 мл сметана
1 с.л. пудра захар
100 г шоколад(аз използвах 52% готварски)
12 вишни от компота

 Приготвяне


за блатовете
Изброените продукти са за тесто, достатъчно за трите блата.
Фурната се загрява на 175 С.
Брашното и какаото се пресяват, към тях се добавят содата, бакпулвера, солта.
Маслото се разбива със захарта до пухкав крем. Прибавят се яйцата и се разбива до пълното им усвояване.Добавя се ванилията.
Прясното мляко се загрява съвсем леко и се пресича като се изсипва лимоновия сок в него.Прибавя се към сухите съставки.Всичко се разбърква много добре на ръка.
Смесва се с разбитите със захар и масло яйца, с помощта на миксер.
Трите тавички се застилат с хартия за печене и се намазват с олио.Тестото се разпределя в трите тави по равно.
Пекат се заедно или поотделно за 25-30 мин. , до суха клечка.След изстиване блатовете се изваждат от тавите и хартията се отстранява.
вишнев пълнеж и сироп
Плодовете от компота се отцеждат. Сиропът се смесва със захарта и брендито и се поставя на котлона да заври, вари се 3-4 минути.Отделят се около 200-250 мл ( аз сложих по-малко, но мисля, че може да поеме повече сироп) за напояването на блатовете.
В останалия сироп се изсипват вишните , без 12-16 броя, които се оставят за украсата.
Изчаква се плодовете да заврат и се прибавя нишестето.Разбърква се  за около 1 минута и се оттегля от огъня. Оставя се да изстине.
сметанов крем
Сметаната и маскарпонето се разбиват с миксер заедно със захарта.Добавят се 1-2 с.л. от сиропа, само за аромат, и ванилия.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя в тортена чиния и около него се слага пръстен за торта.Намазва се със сиропа с помощта на четка.
Отгоре се разпределя част от сметановия крем, а върху него половината от вишневия пълнеж.
Следва пак блат, притиска се леко за да се изравни, сироп, сметана, вишни, блат, сироп и завършваме със сметана отгоре.
Освобождава се ринга и тортата се измазва със сметановия крем и отстрани.
Прибира се в хладилник.
украса
Шоколадът (около 60 г) се разтопява на водна баня или в микровълновата.Разбърква се до гладка лъскава смес.Една част се поставя в пош(плик с дупчица) , а другата в купичка.
С поша се рисува отстрани на тортата.Аз се опитах да направя дръвчета.Или просто се полива по ръба на тортата с шоколад :).
Отделените вишни се потапят една по една в купичката с шоколад и се изваждат върху хартия за печене.
Остатъкът от неразтопен шоколад се нарязва(настъргва) на едро.
Сметаната се разбива със захар и с нея се шприцоват розички върху тортата.
Подреждат се шоколадовите вишни и настъргания шоколад.



Запазих стила си и рецептата изглежда дълга, но всъщност е само подробна.Приготвянето на тортата не отнема повече от 2-3 часа.


сряда, 4 ноември 2015 г.

Свежа торта с портокалов крем, шоколад и вишнево сладко





По идея на Йоли.
Продукти 
за форма с диаметър 22 см
12 порции
блат
2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
70 г. ядки ( бадеми)
шоколадов крем
250 г шоколад
130 мл сметана
50 г лешници(орехи)
портокалов крем
сок и кора на 1 малък портокал
2 жълтъка
5 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
100 мл сметана(неподсладена, течна)
20 мл ароматно бяло подсладено вино - Мускател
1/2 пакетче от 10 г желатин
вишнево желе
1 бурканче сладко от вишни(200 г)
100 мл вода
3 с.л. лимонов сок
щипка канела
1/2  пакетче от 10 г желатин
сметанов крем
450 г заквасена сметана
2 с.л пудра захар(по желание)
300 г кондензирано мляко
ванилия
50 мл прясно мляко
1 п. 10 г желатин

  Приготвяне

Белтъците се разбиват със захарта на сняг.Прибавя се брашното и се разбърква.Тестото се изсипва във форма или на хартия с предварително очертан кръг.Отгоре се посипва с начупените ядки.Пече се на 140 С за около 40 мин. Изважда се,   слага се  в чиния за торта и се стяга с ринг.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса. Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня).Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.Шоколадовият крем се изсипва върху основата. Оставя се да изстива.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се виното, кондензираното мляко и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. (отнема около 10-12 мин).Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда. Изчаква се кремът леко да застине и се добавя разбитата сметана. Портокаловият крем се изсипва върху шоколадовия слой.Оставя се в хладилник докато започне да стяга.
За вишневото желе - желатинът се посипва върху студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ  за 30 сек. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина.
Сладкото се пасира съвсем леко, може и да се оставят цели плодовете, ако не са много големи, но аз пасирам за малко, така че да се получи по-еднородна текстура. Смесват се желатинът и сладкото, прибавя се лимоновия сок, канелата.Вишневото желе се изсипва върху портокаловия крем.Оставя се в хладилник докато започне да се стяга.
Заквасената сметана се се разбива с 2 с.л. пудра захар, прибавя се кондензираното мляко и ванилията.Желатинът се посипва върху студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ  за 30 сек. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се към млечната смес и се разбърква до получаване не еднородна смес.  Сметановият крем се изсипва   върху вишневото желе.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. Рингът се отстранява като предварително се минава по стените с остър нож. Тортата се украсява по желание . в случая със сметана и шоколад.





вторник, 3 ноември 2015 г.

Патладжан на фурна, пълнен с печени чушки и орехи



Любимо есенно ястие, което споделям със закъснение. Но , ако не можете да си го приготвите тази година, запазете рецептата за следващата, няма да съжалявате!

Продукти 
за 2 порции
1 фолям патладжан
4 червени печени чушки
1 голяма глава лук
2 моркова
3-4 скилидки чесън
1 ч.ч. домати на кубчета от консерва
черен пипер, сол
2-3 с,.л. начукани орехови ядки
3-4 с.л.олио за пържене
1 червен домат
Време за приготвяне: - за подготовка - - за готвене -



Приготвяне

  • Патладжанът се реже на 2 части и се издълбават 2 лодки.Посолява се и се оставя настрана.
  • Фурната се загрява на 220 С.
  • Тавичка се намазва с мазнина и  патладжана се слага в нея да се пече във фурната.
  • Олиото се загрява в голям тиган и в него се задушават последователно нарязания на дребно лук, морковите, също на дребно, и издълбаната част от патладжана, отново нарязана на ситно.
  • Всичко се овкусява с черен пипер и сол.Може да се добави мащерка или босилек.
  • Прибавят се орехите и нарязания на дребно чесън, изсипват се доматите и се разбърква за още 1-2 минути в тигана.
  • С горната смес се пълнят запечените патладжани-лодки.Покриват се с резенчета домат .
  • Тавичката с патладжаните се връща във фурната и се пече на силна фурна до зачервяване.