четвъртък, 28 май 2015 г.

Питка със сирене и кашкавал




Продукти 
за кръгла форма с диаметър 26 см
500 г предварително пресято бяло брашно тип 500
100 мл прясно мляко
100 мл течна сметана, животинска 30 %
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
1 п. 7 г суха мая
2 яйца
1 ч.л. сол
за намазване 60-80 г масло
120 г бяло саламурено сирене
120 г кашкавал, настърган
1 яйце за намазване
 Време за приготвяне: - 3 ч.10 мин.
за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 3 часа
Приготвяне

Маята се активира в затопленото мляко заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно.Прибавят се останалите течности и разбитите яйца.
Тестото меся в хлебопекарната на програма за паста - 15 минути.
Тук съм описала месене на ръка.
Следва втасване във леко загрята фурна до удвояване на обема.
Оформяне - разделя се на 4 части и се разточват 4 правоъгълника.
Намазват се обилно с масло и се поръсват с натрошено сирене и настърган кашкавал.
Завиват се на руло и се режат.Подреждат се в застлана с хартия за печене тавичка.
Питката втасва още веднъж до удвояване на обема в много лека загрята фурна. намазва се с разбито яйце.
След това фурната се увеличава на 190 С и се пече до готовност.Около 30-40 минути.


понеделник, 25 май 2015 г.

Ягодов чийзкейк в чаша



Продукти
за 6-8 порции
основа
60г обикновени бисквити
40 г масло, разтопено
20 г кокосови стърготини
1 с.л. какао
1 п.ванилова захар
чийз
250 г  крем сирене(крема, Филаделфия)
3 с.л. пудра захар
200 мл кокосово мляко
150 мл течна сметана 30% масленост
1 п.(7г) желатин
200 г ягоди
1 с.л. захар
ягодов топинг
250 г ягоди
2 с.л. захар
1 с.л. желатин

 Време за приготвяне:
- за подготовка - 20 мин
 - за готвене -
Приготвяне
Бисквитите се смилат в блендер и се смесват с останалите продукти за основата.
Получената смес се разпределя по дъното на чашите.
чийзкрем
200 г ягоди се почистват, измиват, ако са по-едри се нарязват и посипват с 1 с.л. захар.
Крем сиренето се разбива с пудрата захар, прибавя се кокосовото мляко.
Сметаната(студена, неподсладена) се разбива до сгъстяване и се смесва със сиренето.
Желатинът се залива със 50 мл студена, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ(микровълнова) или на водна баня. Изсипва се в млечната смес и всичко се разбърква.
Ягодите се подреждат в чашките върху бисквитите.
Чийзкремът се разпределя отгоре.
Чашите се оставят в хладилник.
топинг
Ягодите се почистват, измиват и пасират.Прибавя се захарта и се загряват до разтопяване на захарта.
Желатинът се накисва  в 30 мл студена вода до набъбване и се прибавя към ягодите. Всичко се прецежда през гъсто сито. с получения сироп се залива чийзкрема.
Украсява се с пресни ягоди.
От същите продукти може да се приготви чийзкейк в кръгла форма 16 см.