събота, 29 септември 2012 г.

Снимки от САЩ

 Ню Йорк
















 
последните снимки от улицата, където живее средната ми дъщеря

 и малко нощен Ню Йорк

това е заведение, в което вечеряхме






гранд централ

петък, 28 септември 2012 г.

Тиква на спагети - spaghetti squash

Това е едно ястие, за което много бях слушала от моята дъщеря.Най-после можах да го опитам.



Заслужаваше си хвалбите! Наистина много вкусно и и необичайно добре оценено даже от Главния дегустатор, като за приготвено от тиква.
Представям ви моята най-голяма дъщеря в кухнята !



Тиквата е специален сорт, с изключително твърда кора.След термична обработка отвътре става на конци и прилича на спагети.Може да се пече, да се вари. Виктория предлага вариант приготвена на микровълновата.



Сосът, с който се комбинира тиквата може да бъде по избор - с домати и сирене, само със сирене, с някакво месо и т.н. В случая е с пилешко месо, домати, кашкавал и гъби.

Продукти 
 за 4-5 порции

  • 1 тиква spaghetti squash
  • 50 г масло
за соса
  • 400 г пилешко филе
  • 200 г гъби
  • 2 с.л. масло
  • 4-5 с.л. домати на кубчета
  • черен пипер

  Приготвяне



тиквата се надупчва на няколко места с ножа


поставя се в микровълновата печка за 15-18 минути
изважда се и внимателно се разрязва


отстраняват се семките, тиквата е вече мека


и с вилица се издълбава вътрешността


 
залива се с разтопеното масло и се поръсва с черен пипер
на този етап може да се консумира и е много вкусно
изглежда така, с добавка на малко кашкавал


приготвя се сосът и се смесва с тиквата
всичко се връща в тиквените кори и се сервира така


Много ефектно, впечатляващо и с неочаквано добър вкус



четвъртък, 20 септември 2012 г.

Сладкиш с круши и ронливо маслено тесто (крамбъл)

Не обичам тези чужди сложни думички, но  май се налага за да се обясни вида на ястието!



Та, Крaмбъл - букв.: троха на английски .
 Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който  покрива плодове или друга плънка и фактически блатът е отгоре . Има го освен в сладък и в солен вариант.Моята първа среща с Крамбъла е в сладката му форма!





 Непретенциозен домашен десерт , който не е с добър изглед, но пък е с добър вкус :) В което се уверих, още от първия ми опит!


Може да бъде приготвен с всякакви плодове и както в тавичка, така и в индивидуални купички.В тестото може да се добавят смлени ядки, аромати...

 Продукти
 за тавичка 22 см

  • 3-4 големи круши
  • 2/3 ч.ч. брашно
  • 50 г. студено масло
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • масло за намазване
  • 1=2 с.л. кафява или кристална бяла захар
  • ванилия, канела, джинджинфил
  • настъргана лимонова кора
  • 50 г орехови ядки
  • стафиди по желание


  Приготвяне

  • крушите се почистват и нарязват на кубчета
  • наръсват се с лимонов сок и 1 с.л. кафява захар, прибавя се канелата и орехите и се разбърква
  • тавичката се намазва с масло и се слагат плодовете
  • слагат се в сгорещена 180 С фурна за 5 минути
  • в купа се смесват пудрата захар и брашното и се прибавя маслото
  • разбърква се с ръце, до получаване на трохи
  • тавичката се изважда и върху запечените плодове се разпределят трохите
  • пече се още 15 минути или до зачервяване на тестото


сряда, 19 септември 2012 г.

Телешко филе с кестени

В България рядко готвя телешко защото трудно намирам хубаво месо.Но тук, в САЩ има всичко :). Кестените са сварени и обелени и се продават така.


 

  Продукти 
за 5 порции

  • 1 кг телешко филе
  • 1 лимон
  • черен пипер
  • розмарин
  • 1 глава кромид лук
  • 1-2 моркова
  • 1 стрък целина
  • 50 мл бяло вино
  • 2-3 с.л. брашно
  • 50 г масло
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 2  шепи белени кестени
  • 1 с.л.захар  

Приготвяне

  • месото се нарязва на тънки пържоли, които се начукват леко сн.1
  • наръсва се обилно с лимонов сок, черен пипер и розмарин и се оставя за поне 30 минути в хладилника сн.2
  • в голям тиган с капак или тенджера се загряват 2 с.л. масло и 2 с.л. зехтин
  • пържолките се овалват в брашно и се запържват от двете страни за по 2-3 минути, само да се запечатат сн.3.4
  • запърженото месо се изважда   и в същия тиган, в една с.л.зехтин , 1 с.л. масло и бялото вино, се задушават нарязаните на дребно лук и целина и настъргания морков , до омекване на зеленчуците
  • добавя се 1 с.л. захар и се разбърква
  • месото се връща в тигана(тенджерата) , добавя се 200-300 мл вода, да облее месото и огъня се намалява на слабо
  •  вари се около 40 минути и се прибавят кестените
  • вари се още 10-15 минути или до готовност на месото
  • сервира се с гарнитура по желание





понеделник, 17 септември 2012 г.

Сьомга на фурна, сервирана с ориз с фиде



Най-напред Честит празник на всички! Този ден е много важен за мен защото имам 3 прекрасни дъщери, а пък  аз  съм кръстена на баба ми София! Чудесен повод за празнуване!


снимката е от събота, когато беше моминското парти на средната ми дъщеря

Ето една малка питка за празника!

 

Днешната вечеря ще показвам по-късно, че тук е още сутрин, но снощната си заслужава вашето внимание!


Сьомгата се продава тук, в САЩ в големи количества и не е скъпа.Явно е от морските ‘’ферми’’Приготвена на фурна става лесно, бързо, вкусно и остава сочна!
 

Продукти 
За 5 порции



  • 1,2 кг  филе сьомга
  • 1 лимон
  • Черен пипер, сол
  • 2-3 с.л. бяло вино
  • 2 с.л. ароматни трохи
  • ( галета смесена с ароматни подправки-мащерка, майорана, босилек)
  • 2 с.л. зехтин





 Приготвяне



  • Рибата се нарязва на порции и се маринова с лимонов сок, черен пипер, бялото вино и сол за поне 30 минути сн.1 
  • тавичката се застила с хартия за печене и рибата се подрежда в нея  сн.2
  • наръсва се със зехтин и се посипва с ароматизираната галета
  • пече се на 200 С за около 15 минути сн.3





 Няколко думи за ориза.Приготвен по този начин има различен вкус и е по-сочен.Фидето му придава леко сладък вкус.Съчетаването на ориз и тестени произведения е характерно за азиатската кухня.Преди години се научих да правя този ориз от една сирииска снаха. 


 
Технологията е същата както при обикновен варен ориз - 

  • най-напред се запържва оризът в масло или  комбинация от масло( маргарин0 и зехтин.
  • в отделен съд се запържва фидето, до златисто
  • смесват се оризът и фидето и се заливат с вода, добавя се сол
  • вари се 10-15 минути

ориентировъчни пропорции

  • 1 ч.ч. ориз
  • 1/2 ч.ч. натрошено фиде или тънки спагети
  • 3 ч.ч. вода(зависи от вида на ориза, за фидето се предвижда 1/2 ч.ч.)