▼
събота, 29 септември 2012 г.
петък, 28 септември 2012 г.
Тиква на спагети - spaghetti squash
Това е едно ястие, за което много бях слушала от моята дъщеря.Най-после можах да го опитам.
Заслужаваше си хвалбите! Наистина много вкусно и и необичайно добре оценено даже от Главния дегустатор, като за приготвено от тиква.
Представям ви моята най-голяма дъщеря в кухнята !
Тиквата е специален сорт, с изключително твърда кора.След термична обработка отвътре става на конци и прилича на спагети.Може да се пече, да се вари. Виктория предлага вариант приготвена на микровълновата.
Сосът, с който се комбинира тиквата може да бъде по избор - с домати и сирене, само със сирене, с някакво месо и т.н. В случая е с пилешко месо, домати, кашкавал и гъби.
Продукти
за 4-5 порции
Приготвяне
тиквата се надупчва на няколко места с ножа
поставя се в микровълновата печка за 15-18 минути
изважда се и внимателно се разрязва
отстраняват се семките, тиквата е вече мека
и с вилица се издълбава вътрешността
залива се с разтопеното масло и се поръсва с черен пипер
на този етап може да се консумира и е много вкусно
изглежда така, с добавка на малко кашкавал
приготвя се сосът и се смесва с тиквата
всичко се връща в тиквените кори и се сервира така
Много ефектно, впечатляващо и с неочаквано добър вкус
Заслужаваше си хвалбите! Наистина много вкусно и и необичайно добре оценено даже от Главния дегустатор, като за приготвено от тиква.
Представям ви моята най-голяма дъщеря в кухнята !
Тиквата е специален сорт, с изключително твърда кора.След термична обработка отвътре става на конци и прилича на спагети.Може да се пече, да се вари. Виктория предлага вариант приготвена на микровълновата.
Сосът, с който се комбинира тиквата може да бъде по избор - с домати и сирене, само със сирене, с някакво месо и т.н. В случая е с пилешко месо, домати, кашкавал и гъби.
Продукти
за 4-5 порции
- 1 тиква spaghetti squash
- 50 г масло
- 400 г пилешко филе
- 200 г гъби
- 2 с.л. масло
- 4-5 с.л. домати на кубчета
- черен пипер
Приготвяне
тиквата се надупчва на няколко места с ножа
поставя се в микровълновата печка за 15-18 минути
изважда се и внимателно се разрязва
отстраняват се семките, тиквата е вече мека
и с вилица се издълбава вътрешността
залива се с разтопеното масло и се поръсва с черен пипер
на този етап може да се консумира и е много вкусно
изглежда така, с добавка на малко кашкавал
приготвя се сосът и се смесва с тиквата
всичко се връща в тиквените кори и се сервира така
Много ефектно, впечатляващо и с неочаквано добър вкус
четвъртък, 20 септември 2012 г.
Сладкиш с круши и ронливо маслено тесто (крамбъл)
Не обичам тези чужди сложни думички, но май се налага за да се обясни вида на ястието!
Та, Крaмбъл - букв.: троха на английски .
Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който покрива плодове или друга плънка и фактически блатът е отгоре . Има го освен в сладък и в солен вариант.Моята първа среща с Крамбъла е в сладката му форма!
Може да бъде приготвен с всякакви плодове и както в тавичка, така и в индивидуални купички.В тестото може да се добавят смлени ядки, аромати...
Продукти
за тавичка 22 см
Приготвяне
Та, Крaмбъл - букв.: троха на английски .
Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който покрива плодове или друга плънка и фактически блатът е отгоре . Има го освен в сладък и в солен вариант.Моята първа среща с Крамбъла е в сладката му форма!
Непретенциозен домашен десерт , който не е с добър изглед, но пък е с добър вкус :) В което се уверих, още от първия ми опит!
Може да бъде приготвен с всякакви плодове и както в тавичка, така и в индивидуални купички.В тестото може да се добавят смлени ядки, аромати...
за тавичка 22 см
- 3-4 големи круши
- 2/3 ч.ч. брашно
- 50 г. студено масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- масло за намазване
- 1=2 с.л. кафява или кристална бяла захар
- ванилия, канела, джинджинфил
- настъргана лимонова кора
- 50 г орехови ядки
- стафиди по желание
Приготвяне
- крушите се почистват и нарязват на кубчета
- наръсват се с лимонов сок и 1 с.л. кафява захар, прибавя се канелата и орехите и се разбърква
- тавичката се намазва с масло и се слагат плодовете
- слагат се в сгорещена 180 С фурна за 5 минути
- в купа се смесват пудрата захар и брашното и се прибавя маслото
- разбърква се с ръце, до получаване на трохи
- тавичката се изважда и върху запечените плодове се разпределят трохите
- пече се още 15 минути или до зачервяване на тестото
сряда, 19 септември 2012 г.
Телешко филе с кестени
В България рядко готвя телешко защото трудно намирам хубаво месо.Но тук, в САЩ има всичко :). Кестените са сварени и обелени и се продават така.
Продукти
за 5 порции
Приготвяне
Продукти
за 5 порции
- 1 кг телешко филе
- 1 лимон
- черен пипер
- розмарин
- 1 глава кромид лук
- 1-2 моркова
- 1 стрък целина
- 50 мл бяло вино
- 2-3 с.л. брашно
- 50 г масло
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 шепи белени кестени
- 1 с.л.захар
Приготвяне
- месото се нарязва на тънки пържоли, които се начукват леко сн.1
- наръсва се обилно с лимонов сок, черен пипер и розмарин и се оставя за поне 30 минути в хладилника сн.2
- в голям тиган с капак или тенджера се загряват 2 с.л. масло и 2 с.л. зехтин
- пържолките се овалват в брашно и се запържват от двете страни за по 2-3 минути, само да се запечатат сн.3.4
- запърженото месо се изважда и в същия тиган, в една с.л.зехтин , 1 с.л. масло и бялото вино, се задушават нарязаните на дребно лук и целина и настъргания морков , до омекване на зеленчуците
- добавя се 1 с.л. захар и се разбърква
- месото се връща в тигана(тенджерата) , добавя се 200-300 мл вода, да облее месото и огъня се намалява на слабо
- вари се около 40 минути и се прибавят кестените
- вари се още 10-15 минути или до готовност на месото
- сервира се с гарнитура по желание
понеделник, 17 септември 2012 г.
Сьомга на фурна, сервирана с ориз с фиде
Най-напред Честит празник на всички! Този ден е много важен
за мен защото имам 3 прекрасни дъщери, а пък аз
съм кръстена на баба ми София! Чудесен повод за празнуване!
снимката е от събота, когато беше моминското парти на средната ми дъщеря |
Ето една малка питка за празника!
Днешната вечеря ще показвам по-късно, че тук е още сутрин,
но снощната си заслужава вашето внимание!
Сьомгата се продава тук, в САЩ в големи количества и не е
скъпа.Явно е от морските ‘’ферми’’Приготвена на фурна става лесно, бързо,
вкусно и остава сочна!
За 5 порции
- 1,2 кг филе сьомга
- 1 лимон
- Черен пипер, сол
- 2-3 с.л. бяло вино
- 2 с.л. ароматни трохи
- ( галета смесена с ароматни подправки-мащерка, майорана, босилек)
- 2 с.л. зехтин
Приготвяне
- Рибата се нарязва на порции и се маринова с лимонов сок, черен пипер, бялото вино и сол за поне 30 минути сн.1
- тавичката се застила с хартия за печене и рибата се подрежда в нея сн.2
- наръсва се със зехтин и се посипва с ароматизираната галета
- пече се на 200 С за около 15 минути сн.3
Няколко думи за ориза.Приготвен по този начин има различен вкус и е по-сочен.Фидето му придава леко сладък вкус.Съчетаването на ориз и тестени произведения е характерно за азиатската кухня.Преди години се научих да правя този ориз от една сирииска снаха.
Технологията е същата както при обикновен варен ориз -
- най-напред се запържва оризът в масло или комбинация от масло( маргарин0 и зехтин.
- в отделен съд се запържва фидето, до златисто
- смесват се оризът и фидето и се заливат с вода, добавя се сол
- вари се 10-15 минути
ориентировъчни пропорции
- 1 ч.ч. ориз
- 1/2 ч.ч. натрошено фиде или тънки спагети
- 3 ч.ч. вода(зависи от вида на ориза, за фидето се предвижда 1/2 ч.ч.)