tag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post5681553641885025435..comments2024-03-23T22:31:18.975+02:00Comments on Моето сладко хоби: Качамак от царевичен грис - много бързо и лесноСоня Шатева - Моето сладко хобиhttp://www.blogger.com/profile/10196197107350975330noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-13860664689701862392023-09-20T15:25:47.478+03:002023-09-20T15:25:47.478+03:00Съотношението е добро. Днес се наложи няколко пъти...Съотношението е добро. Днес се наложи няколко пъти да наливам вода докато пасна съотношенията и после прочетох тази рецепта. 1:5 се получава добре. 100гр. качамак е една големичка порция според моите разбирания :) Много важно е водата да е посолена иначе избива някаква миризма на сладка царевица, която не се връзва със солено ястие. И сиренето като е добро, се получава много добре . Хем хапваш добре, хем не си изял кой знае какво (за дебелите като мен е добре дошло) . А доколкото знам, царевицата не се усвоява много добре от хората. Тъй че... идеално :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-65499186814577663572023-07-16T20:12:26.712+03:002023-07-16T20:12:26.712+03:00Благодаря ви , радвам се да съм полезна!Благодаря ви , радвам се да съм полезна!Соня Шатева - Моето сладко хобиhttps://www.blogger.com/profile/10196197107350975330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-6014268730142107552023-07-16T18:15:11.240+03:002023-07-16T18:15:11.240+03:00От вашия пост научих за този царевичен грис за кач...От вашия пост научих за този царевичен грис за качамак и оттогава ви благославям! Качамакът става прекрасен и наистина се приготвя много бързо и лесно.<br />Носталгиците да си купят воденични камъни, да си посеят царевица и т.н. и да си ядат автентичен качамак…<br />аз ще се задоволя с Вашата рецепта😄<br /><br />Sent from my iPhoneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-37333240964844496972021-11-19T09:16:19.871+02:002021-11-19T09:16:19.871+02:00Е и на моите родители беше с царевично брашно и пр...Е и на моите родители беше с царевично брашно и пръжки, и сирене и беше много вкусно! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16027094263784846092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-43141883535861800972020-12-15T23:16:22.125+02:002020-12-15T23:16:22.125+02:00Ние турците приготвяме качамака точно така както е...Ние турците приготвяме качамака точно така както е описано. Но го ядем традиционно с варено телешко или агнешко месо- месо с кокали, като потапяме парченца качамак в гъстия бульон и хапваме мръвка с всяка хапка. Това, което е с масло и сирене е по скоро смесица от царевично брашно и картофено пюре и май го наричахме буламач...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-28526244345630938252020-10-21T18:58:00.337+03:002020-10-21T18:58:00.337+03:00Може. Баба го правеше на другия ден по следния нач...Може. Баба го правеше на другия ден по следния начин: Слагаше го в тиган с натрошено сирене и филия хляб и хубаво го опържваше. На нас ни харесваше.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-24125343394943278202019-01-31T17:36:37.683+02:002019-01-31T17:36:37.683+02:00И моят дядо въртеше точилката ,докато приготвяше н...И моят дядо въртеше точилката ,докато приготвяше най-вкусния качамак от истинско царевично брашно,после го поръсваше с домашно козе сирене,разтопено домашно масълце с домашен червен пипер. Понакога ръсваше малко пръшки от прасенцето. Добавяше айрян от домашно козе кисело мляко. Къде сега можем да кажем, че има домашни продукти? Трудно е гледането на животни и зеленчуци. Цветковаhttps://www.blogger.com/profile/11674597648589719252noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-66213066880635016312018-12-05T20:06:40.658+02:002018-12-05T20:06:40.658+02:00Благодаря ви , Бони! Такива коментари ме радват бе...Благодаря ви , Бони! Такива коментари ме радват безкрайно! Поздрави!Соня Шатева - Моето сладко хобиhttps://www.blogger.com/profile/10196197107350975330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-78267398444482917282018-12-05T14:25:31.038+02:002018-12-05T14:25:31.038+02:00 Всички ваши рецепти за мен са отлични! Благодаря,... Всички ваши рецепти за мен са отлични! Благодаря, Ви! Успех!Бониhttps://www.blogger.com/profile/02864590691741537957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-15015349500515248272018-02-16T12:04:19.497+02:002018-02-16T12:04:19.497+02:00Здравейте Анонимен! Абсолютно вярно, след като изс...Здравейте Анонимен! Абсолютно вярно, след като изстине се втвърдява и не може да се притопля, не възвръща първоначалната консистенция. Поздрави ида ви е сладко!<br />Соня Шатева - Моето сладко хобиhttps://www.blogger.com/profile/10196197107350975330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-37631173020653522972018-02-16T09:38:56.386+02:002018-02-16T09:38:56.386+02:00Вярно ли е ,че качамак се приготвя за 1 ядене.Прит...Вярно ли е ,че качамак се приготвя за 1 ядене.Притоплен не е вкусен и не се яде ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-26926544272932570992017-09-06T21:30:46.735+03:002017-09-06T21:30:46.735+03:00Маста не е вредна като маргарина и палмовото масло...Маста не е вредна като маргарина и палмовото масло. А малко захарчица, поръсена на филия, не е страшна. Съвременните деца, които ядат ежедневно вафли, кроасани, сухи пасти, шоколади и пият газирани подсладени напитки, горещ шоколад и пр. поемат големи количества захар.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-24594892233297785802017-09-06T21:22:35.515+03:002017-09-06T21:22:35.515+03:00Точно така. Децата трябва да се хранят с простите ...Точно така. Децата трябва да се хранят с простите и здравословни храни от традиционната кухня: домашно кисело мляко, леща, боб, зарзават-гювеч и др. всеки ден. Тогава ще ги харесват.<br />А ако им се поднасят веднъж в годината, може и на им е допадне.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-81362722651378327832017-07-27T15:09:25.945+03:002017-07-27T15:09:25.945+03:00А вие откъде знаете, че са отрова?А вие откъде знаете, че са отрова?Соня Шатева - Моето сладко хобиhttps://www.blogger.com/profile/10196197107350975330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-2482804495475052002017-07-27T09:20:45.409+03:002017-07-27T09:20:45.409+03:00А нещата,които изреждате са си чиста отрова като к...А нещата,които изреждате са си чиста отрова като комбинация! Мас със захар и бял хляб?!? Пръжки! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-31289368467060979132017-05-21T14:44:16.093+03:002017-05-21T14:44:16.093+03:00А помните ли филийте с червен пипер и олиоА помните ли филийте с червен пипер и олиоAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-64439517692768925842017-02-14T15:28:41.509+02:002017-02-14T15:28:41.509+02:00Ами моята баба например ми мажеше филийка от оня м...Ами моята баба например ми мажеше филийка от оня ми ти селски голям хляб с мас и поръсена със захарAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-21873247355052022792017-02-07T03:47:18.052+02:002017-02-07T03:47:18.052+02:00Ма, Талип, така е! Но много неща се промениха от е...Ма, Талип, така е! Но много неща се промениха от едно време :)! Поздрави и да ви е сладко!Соня Шатева - Моето сладко хобиhttps://www.blogger.com/profile/10196197107350975330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-66014935486243478422017-02-07T02:21:01.251+02:002017-02-07T02:21:01.251+02:00Спомням си едно време ходехме на воденица, на коят...Спомням си едно време ходехме на воденица, на която мелехме царевицата (предварително наронена и изсушена във фурна) директно между два кръгли камъка. А след това качамак беше направо страхотен, натурален,екологичен, но няма вече такива воденици. Сега са машините в които се незнае какво се слага.Талипhttps://www.blogger.com/profile/12421592769474111271noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-51650910207419832902015-08-30T17:11:41.721+03:002015-08-30T17:11:41.721+03:00За да растат здрави децата трябва да се хранят пра...За да растат здрави децата трябва да се хранят правилно. Може да се позволи веднъж в седмицата да ядат "боклуци", но не повече. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените ястия.marinahttps://www.blogger.com/profile/01166607552528194933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-17215586697126691142015-03-07T00:02:11.574+02:002015-03-07T00:02:11.574+02:00"Никое дете сега не харесва истинското кисело..."Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща."<br /> Всяко дете харесва истинското кисело мляко и лещата,и много други истински храни.Стига да има кой да им ги приготви и поднесе.А какво ще кажете за една чорба от домашно пиле?Само че трябва бавно,търпеливо и с постоянство да срещаме децата с вкусотиите от истински продукти.Разбира се това е малко скъпо,изисква време за намиране на продуктите и за приготвянето,Къде по-лесно и ефтино е да се консумира бургер,пица,кроасан или друг някой боклук.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-52345795619940941912013-09-30T19:57:04.895+03:002013-09-30T19:57:04.895+03:00Децата обожават качамака,полят с разтопено,не запъ...Децата обожават качамака,полят с разтопено,не запържено масло и поръсен с настъргано сирене :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-57867958072314760302013-03-06T12:39:59.273+02:002013-03-06T12:39:59.273+02:00Според мен ние готвим и за децата си.Кой родител м...Според мен ние готвим и за децата си.Кой родител може да накара днешните деца да опитат от едновремешните гозби.Просто не ги харесват.Аз до 7кл.съм закусвала чаи,сирене и захар3-4пъти в седмицата.Кое дете сега ще го яде?. Така,че като свикнат с един вкус макар и той да не е най-добрия си го харесват. Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1292676655046304261.post-23825007355766701982012-04-02T20:56:17.065+03:002012-04-02T20:56:17.065+03:00Хубав е качамакът с грис, но не е като на баба :) ...Хубав е качамакът с грис, но не е като на баба :) <br />Моята баба го правеше точно така, както си го описала, Соня :) и след като го разлееха в тавата ми даваха една лъжица да си дълбая кладенче в него, а в добавка сервираха и пръжки :) <br />Поздрави от мен и хубава нова седмица!Еochttps://www.blogger.com/profile/07941005954127745355noreply@blogger.com