След фурора, които направиха сред моите дегустатори и почитатели Ароматни чеснови хлебчета с билки не вярвах , че ще успея с други подобни меки, вкусни и ароматни хлебчета.
Но, който търси , намира:).
Това са хлебчета по една по-стара рецепта на Йоли.Вместо сминдух използвах шарена сол и босилек.Лесно и вкусно.:)
Продукти
за 12 хлебчета
500 г брашно
7 г , 1 п.суха мая
2 малки яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 чл. захар
за пълнежа
50 г масло
1/2 ч.л. шарена сол
сусам за поръсване
Калории - общо
2762 Ккал
на 1 хлебче - 230 Ккал
Приготвяне
Брашното се пресява.Малка част от него се смесва с маята и се залива с затопленото мляко.Разбърква се и се оставя на топло да шупне.
Смесва се със зехтина, яйцето и солта.(Яйцата се разбиват съвсем леко предварително и се отделят 1-2 лъжици за намазване.)
Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва меко тесто.Може да се наложи да се добави малко брашно за да не е лепкаво.Прехвърля се в намзнена купа.
Тестото се оставя да втасва на топло до удвояване на обема.Аз го държа във фурната, предварително загрята до 50 С и след това изключена.Така втасва за около 30 минути.
Втасалото тесто се омесва за малко и се разделя на 2 еднакви топки.Оставя се да почине за 10 мин.
Всяка топка се разточва на правоъгълник и се намазва с маслото, предварително смесено със шарената сол и босилека.Наръсват се с кашкавал.
Правоъгълникът се навива на стегнато руло.Реже се на триъгълници - всъщност фигурките са трапец:).От едно руло се правят 6 трапецовидни парчета.
Нареждат се в тава , покрита с намаслена хартия за печене.Оставя се рзстояние защото се надуват при втасването.
Оставят се да втасват на топло за около 15 минути.Притискат се в средата, може да се използва набрашнена пръчица, за да се разтворят пластовете, малко приличат на пеперуди:).
Намазват се с малко яйце смесено с прясно мляко .Наръсват се със сусам.
Пече се на 180 С.
Сонче, ако знаеш, че отдавна бях харесала тези хлебчета заради красивото им оформяне и не можех да открия точно къде е било, твоята рецепта идва точно навреме. Ще ги направя още утре, че за днес вече имам хляб.:-))
ОтговорИзтриванеСтрашно красиво оформени са твоите, с такъв невероятен загар, обичам да ги запи„ам повече винаги, за мен дори ги препичам спецално.
Браво, поздравления за майсторското изпълнение!!!:-)
Сърдечни поздрави и хубава петъчна вечер!!!
Благодаря за хубавите думи!От Йоли преписвам редовно:)!Поздрави!
ОтговорИзтриванеУтре не, но неделната ни закуска мисля да е такава;) От монитора лъка на сусам и кашкавал;)
ОтговорИзтриванеОчите ми останаха!
Хубави почивни дни ти желая,Соня!
Благодаря ти, радвам се, че съм те заинтригувала!Приятни занимания в почивните дни!
ОтговорИзтриванеКак обичам такива хлебчета!Отново ме изкушаваш с чудесна рецепта!Поздрави:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!Хубава вечер!
ИзтриванеСоня,чуден тен имат хлебчетата ти,а и така оформени са страхотно кокетни,наистина пеперудки!
ОтговорИзтриванеХаресва ми и плънката!
Определено са били невероятно ароматни и вкусни,поздравления!
Много хубава неделя пожелавам!
Сонче, присъединявам се към благодарностите за рецептата и идеята! А снимките още повече затвърдиха мнението ми, че трябва да се пробват! Хубава и усмихната вечер от мен!
ОтговорИзтриванеСонче,радвам се,че те открих тук.Предлагаш много вкусни рецепти.Благодаря ти.Удивителни са,тез хлебчета!
ОтговорИзтриванеДействай смело катя, всички харесват тези хлебчета!Аз ги правя много често!Позздрави, раздвам се , че ти харесва при мен, толкова е вдъхновяващо!
Изтриване