Продукти
- 1 кг смокини
- 500 г захар
- 400 мл вода
- 2с.л. лимонов сок
Приготвяне
- смокините се подреждат в тавата, ако са много големи може да се разрежат на 2
- посипват се със захарта, добавя се водата.
- пече се на 180С за около 1 час и 30 минути до сгъстяване на сиропа, не се бърка
- проверка за гъстотата на сиропа с чаша студена вода - пусната в студената вода капка отива до дъното без да се разтвори
- изважда се от фурната и се добавя лимоновия сок
- пълни се горещо в буркани, които се обръщат надолу с капачката.Може да се изварят, но аз не го правя.
Страхотно сладко!
ОтговорИзтриванеА, какви хубави десерти стават с него мммммм......
Соня,поздрави от Юлия Кожухарова!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата,непременно ще я опитам.Изглежда много лесно.
Благодаря!
Аз останах изненадана колко лесно се получи.Само дето ме беше страх да не го изгоря, та го извадих малко по-рано, сиропът можеше да е още по-гъст.Ако имате смокини или сини сливи, това е по-лесния вариант.Плодовете остават цели.Поздрави!
ИзтриванеСонче, разкошно се е получило и плода се е запазил! Наистина е по-лесен вариант. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче, благодаря, че сподели! Не съм п робвала никога смокините на фурна.КАто знам как ги правя, това ми изглежда супер бързо предложение!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Ох, тук ухае много приятно! Невероятен аромат и вкус има това сладко!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Търсех лесна рецепта- за да натрия носа на жена ми...Стана бързо и лесно,НО...
ОтговорИзтриванеСпоред мен времето е 1 час и 15минути...На мен като аматьор сладкото стана доста гъсто.Но вече знам,следващото ще е Супер -Благодаря за хубавата рецепта.....
Времето за печене зависи от фурната
ИзтриванеСлед като първото сладко стана гъсто- разбрах че вината е моя- аз разтворих във вряла вода захарта и я добавих към смокините...Сега го направих по Вашата решепта точно...
ОтговорИзтриванеСтана да си оближеш пръстите !!!!БЛАГОДАРЯ МНОГО И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ГОРНИЯ КОМЕНТАР :))))))
И аз да си кажа резултата от тази рецепта. За моя вкус, сладкото стана много рядко. С идеален вкус наистина, но рядък сироп. Варих дори 2 ч. и 30 мин., на 180 градуса, но си остана течно дори, когато сиропът изстина. Според мен количеството на водата трябва да е двойно по-малко.
ОтговорИзтриванена 180 градуса при мен не стана, сиропа изобщо не се сгъсти и с;окините отгоре щяха да изгорят. Тогава преместих тавата най долу и варих така около 3 4аса. Голямо варене падна, но резултата е страхотен. Сега сложих втора доза. Стърува ми се, 4е вси4ко е индивидуално. Моите смокини пуснаха много вода и за това стана така, въпреки 4е на 2 кг. смокини и 1 кг. захар сложих 200 мл. вода. Днес на 2 кг смокини сложих само захар и 50 мл. вода, но мисля, 4е ще стане и така.Забравих да уто4ня, 4е варих само на долния реотан на фурната на 250 градуса.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, !теодора, явно зависи от сорта на смокините и степента на зрелост. Благодаря ви, че споделихте, ще бъде полезно на читателите! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕЙТЕ ! МНОГО ЛЕСНА И СПОЛУЧЛИВА РЕЦЕПТА .ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРАВЯ ТОВА СЛАДКО И СЪМ ВЪЗХИТЕНА ОТ
ОтговорИзтриванеРЕЗУЛТАТА ,ПРЕДВИД "ПОЛОЖЕНИТЕ УСИЛИЯ".БЛАГОДАРЯ ВИ ,ЩЕ ПРОБВАМ И ДРУГИ ВАШИ НЕЩА .
Добре дошла в блога, Таня! Радвам се, че сладкото ви се получило добре! Благодаря за споделеното, поздрави!
ОтговорИзтриванеСЛОЖИХ БЕЗ ДА ПРОЧЕТА ВНИМАТЕЛНО ЛИМОНОВИЯ СОК ОЩЕ В НАЧАЛОТО ТОВА ДА ЛИ Е ФАТАЛНО МОЛЯ ЗА БЪРЗ ОТГОВОР!
ОтговорИзтриванеНяма проблем, може накрая да добавите още мънучко лимонов сок! Поздрави и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеСтрахотен лесен вариант!Получи се точно по рецептата,макар че не бях правила до сега.Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,извинявам се за глупавия въпрос но лимоновия сок какъв трябва да бъде- от прясно изцеден лимон или лимонтозу с нещо?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може и лимонтозу, важно е малко киселина накрая, за да не се захароса по-късно. Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте,извинявам се за глупавия въпрос но лимоновия сок какъв трябва да бъде- от прясно изцеден лимон или лимонтозу с нещо?
ОтговорИзтриванеНе се ли измиват и изсушават преди да се започне приготвянето на сладкото?
ОтговорИзтриванеХора, просто не слагайте вода
ОтговорИзтриване