понеделник, 26 август 2013 г.

Сладко от сини сливи на фурна




Продукти 

  • 1,5 кг сини сливи


  • 1 кг захар 
  • 200 мл вода
  • 1 ч.л. лимонена киселина
  • щипка канела
  • няколко зърна карамфил

 Приготвяне

  • сливите се разполовяват и  костилките се изваждат
  • посипват се със захарта
  • долива се водата
  • пече се на не много силна фурна на долен реотан и само една степен на горния около 1час и 30 минути
  • добавят се лимонената киселина и ароматите по желание
  • още горещо сладкото се насипва в буркани
  • затварят се и се обръщат с капачката надолу



четвъртък, 22 август 2013 г.

Пържени филии с мед, от Ники



Класическа закуска, този път приготвена от Ники с малка помощ при пърженето.

Продукти 
за 3 порции

  • 3 филии бял хляб
  • 3 яйца
  • 1/2 к.ч. прясно мляко
  • 1 п. ванилия
  • канела
  • 2 с.л. олио +
  • 2 с.л. масло

 Приготвяне

  • яйцата се разбиват с прясното мляко
  • прибавя се ванилията, разбърква се
  • в тиган се загрява част от мазнината- олио и масло
  • филиите се режат на две части
  • потапят се в яйцата и се пържат бързо от двете страни
  • изваждат се и се поръсват с канела (може да се сложи в яйчната смес)

сервират се с мед, сладко и студено мляко - така и не можах да науча Ники да пие топло мляко :(



понеделник, 19 август 2013 г.

"Небесни банички" - Ники готви банички от бутер тесто


Небесни защото са като слънце и лунички :) . Идеята отново е на Ники.
Мисля, че се получиха много красиви! А бяха и вкусни, нежни и едновременно хрупкави и топящи се в устата.
Основният инструмент за оформянето е вилица.

Продукти

за 12 броя

  • 200 г бутер тесто
  • 1 яйце
  • 100 г сирене


 Приготвяне

  • тестото се разстила и с чашка се изрязват кръгове и полумесеци
  • яйцето се разбива с вилица
  • в чашка се отделят 2-3 лъжички от яйцето, за намазване на баничките
  • към яйцето се прибавя сиренето и се намачква с вилицата
  • плънката се разпределя върху половината кръгчета(полумесеци)  
  • покриват се с останалите кръгчета
  • отстрани се притискат с вилицата за да се затворят
  • подреждат се в тава и се намазват с отделения жълтък, смесен с 1 лъжичка прясно мляко (използва се четка)
  • баничките се пекат на 220 С за 8-10 минути



петък, 16 август 2013 г.

Плодова салата - отново готви Ники



Продължава серията от бързо, лесно вкусно, приготвено от моя внук Николай!
Днес по негова идея и в самостоятелно изпълнение, рязане, бъркане, снимане, Ники ви предлага пъстра и вкусна плодова салата.

Продукти 
за 3 порции

  • 1 праскова (нектарина)
  • 1/4 пъпеш - Медена роса
  • 6 бр. сини сливи
  • 1/2 к.ч. мед
  • 1/2 ч.л. канела

 Приготвяне

  • плодовете се измиват и почистват от костилки и семки
  • нарязват се на кубчета в дълбока купа
  • меда се загрява за 10 сек в микровълновата печка за да се втечни
  • плодовете се заливат с меда и се поръсвата с канелата
  • разбърква се внимателно,  купата се покрива и се оставя в хладилник за поне 1 час
  • преди сервиране се разпределя  в купички

(може да се гарнира със сметана или сладолед)




четвъртък, 15 август 2013 г.

Шарлота с извара и сладко



Днес е голям празник за всички християни - Успение Богородично, денят в който Мария, Божията майка е починала и се отправила на небето при своя син .
На този ден, всяка година се събираме с фамилията на моя съпруг.Винаги е весело и приятно, много поколения на едно място, хубава храна, много смях...
Този сладкиш занесох тази година на празненството.Много се хареса на всички, много похвали получих!


Сладкишът е сравнително лесен  за приготвяне. Може и без печене, с готови бишкоти и или готови блатове.
Аз предпочитам да пека блатовете, така съм сигурна какво има в десерта.Бих изпекла и бишкоти, но ще ми дойде в повече! :)
Сладкото може да е различно, но в случая, от смокини беше чудесно, много ароматно.
Като цяло тортата е лека, освежаваща с много малко калории подходяща за всеки сезон, но особено за лятото.


 Ето и рецептата, пълна моя импровизация. Имах идея вътре в крема да има пресни плодове, но нямах ягоди или малини, а опитите, които правих с пъпеш не бяха особено сполучливи. Затова се спрях на сладкото.

Продукти 
за форма с диаметър 26 см
14 порции
блат

  • 3 яйца
  • 125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 п. ванилова захар
  • 1/2 п. бакпулвер
  • 75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора

крем

  • 275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
  • 200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
  • 1 с.л. пудра захар
  • 450 г заквасена сметана 20 % 
  • 1 капсула ванилова есенция
  • 30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
  • 1 ч.ч. сладко от боровинки*
  • 1 ч.ч. сладко от смокини
* беше доста сладко, така че може да се намали, според вкуса
  • 200 г бишкоти савоярди (не от меките)

 Приготвяне

блат
  • яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
  • добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
  • изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
  • проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
  • блатът се надува, след това може да спадне
  • изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
  • блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части



крем, всъщност са 2 крема
  • изварата се пасира в блендер
  • течната сметана се разбива с пудрата захар  докато започне да се вплътнява
  • прибавя се квасената сметана и се разбива отново
  • накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
  • желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
  • поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
  • започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
  • накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
  • получения крем се разделя на две равни части
  • към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )
подреждане


  • бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
  • на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
  • около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
  • (аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
  • отгоре се разстила крема с боровинки
  • покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
  • оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
  • украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин



Тук ще намерите рецепта за Шарлота с ягоди и Шарлота с малини

сряда, 14 август 2013 г.

Ники представя Плодово смути



Успехът на първата  му публикация ентусиазира Ники допълнително!
С тази перфектна за лятото свежа плодова напитка ни изненада в горещия мързелив следобед.
Отново всичко беше измислено,   приготвено  и снимано от малкият готвач!



( аз си признавам, че никога не съм правила смути, само съм слушала за него.За тези, като мен, които не са  наясно с разликата между смути  и другите плодови напитки пояснение тук - Смути се нарича гъста напитка, обикновено направена в пасатор от плодове и/или зеленчуци с добавени плодов сок, зеленчуков сок, вода, прясно и по-рядко кисело мляко.Обикновено всяко смути се състои от   три части: някакъв тип течност, която служи за база, един или няколко плода и/или зеленчука и  лед.

Продукти 
за 3 порции

  • 6 бр. кайсии
  • 2 бр. нектарини
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • няколко кубчета лед

 Приготвяне

  • плодовете се измиват и почистват от костилките
  • нарязват се на едри парчета и се поставят заедно със захарта и кубчетата лед в блендер
  • разбърква се(пасира се) до пълното смилане на плодовете
  • добавя се млякото и се разбърква отново
  • изсипва се в  чаши и се сервира със стръкче мента (джоджен)

(това с ментата е вече моя добавка)
може да се добавят и допълнително кубчета лед 





вторник, 13 август 2013 г.

Бисквити със сладко и сметана - Ники гостува на Моето сладко хоби



Моят внук Николай е много заинтригуван от блога. Готвенето, снимките, как се подготвям за снимане на готовите ястия...Следи за коментарите и посетителите.
След дълги умувания какъв блог да си направи, реши, че ще прави "бързи и лесни ястия", които да слага в моя блог! Не знам дали ще се случи защото е само на 8 , а и след 2 седмици си заминава за САЩ , но изпълнявам желанието му и пускам първата му рецепта.(той не може да пише на български и писането е моята помощ за публикацията).
Изборът на рецепта е изцяло негов, както и изпълнението, включително какво цвете да откъсне от градината :) и как да оформи композицията и надписа!

Продукти

  • бисквити, обикновени
  • сладко, по избор
  • 100 г закквасена сметана
  • 50 г крем сирене
  • 1-2 с.л. пудра захар

 Приготвяне

  • бисквитите се намазват със сладкото
  • сметаната, захарта и крем сиренето се разбиват с миксер
  • върху сладкото се поставя с лъжица от сметаната
  •  отгоре  се украсява с пресни плодове(малини)




събота, 10 август 2013 г.

Свински гърди в сос от нар и горчица и Мъфини с тиквички и сирене - меню като за гладни канибали или Пепи ми е на гости




Днешната ми гостенка  ама въобще не се нужда е от представяне! Пепи или по-често Пеп4о от блога Храна за моите канибали е добре позната на всички от кулинарното блогово пространство. И не само, тя е основен участник и в популярните готварски форуми, от които всички сме се учили повече или по-малко.
Много искрена, точна в изказа и преценките си и същевременно отзивчива и сърдечна. Не се познаваме лично, но ми е някак си близка. Дали заради сходството във вкусовете или нещо друго, не знам. А може и съвсем скоро да се запознаем, кой знае Пирина и Стара Загора не са толкова далеч един от друг!
Нещата, които Пепи представя са винаги абсолютно точни (има математическа нагласа, забелязах защото и аз така) , рецептите са ясни и с подробни указания. Блогът й е като кулинарна енциклопедия, особено що се отнася до ястията с месо.
Благодаря на  Пеп4о, че прие поканата ми да е вторият гост в моя скромен блог!
Рецептите, които предлага са точно по вкуса на моето семейство.Свинските ребърца са любимо ястие на Главния  дегустатор, а мъфините са за нас с внука. Само за соса от нар май ще се наложи да ми погостуваш със шишенцето, Пепи (когато се снабдиш с ново) ...
Тогава ще ми направиш и от панираните цветове :)



      ***********************
              Поканата на Соня за гостуване дойде в един момент на мързелуване и апатия откъм списването на блога. Не, че е от жегата, или липса на време, но се сещате как в един момент човек се пресища. И да пише, и да снима...е, с готвенето няма разминаване. И всичко из кулинарните блогове (освен тортите на феите вълшебници) ми се струва познато, опитано, вкусено.... Това, че в момента сме пълна къща е може би оправдание J за липсата ми на идея за гостуване;  познавам се и в доста други моменти, когато сме били пълна къща, но и торти, кифлички и наденички съм бъркала  и пълнила среднощно. И казан с глиган бъркала до 3ч. За да може в 5 часЪт милото да тръгне
       Голяма част от пишещите в кулинарните страници познавате моята домакиня. Освен, че е в моята възрастова група, Соня е и от хранителната  ми такава J. И си живее целогодишно в най-красивата планина,  която ми остана в сърцето като несбъдната мечта – колкото и да се опитвам, не ще мога да видя и 1/100 част от нея....ама това е друга тема.   Все пак се надявам да видя още от нея, както и на лична среща със Соня.    
      В блога й "Моето сладко хоби",в който днес съм гост, можете да откриете голямо разнообразие  от  почти всички раздели  на кулинарията. Еднакво апетитно представени са питки, сладкиши, напитки, десерти и основни. А голяма част  от десертите и сладкишите и са точно тези, които у дома ми липсват най-много – с много крем и плодове; сметана ... и всичките козунаци.
       Доста време се чудех с какво мога да и гостувам и вчера  в магазина едно много прилично парче от килограм и половина гърди ми закова погледа J рядко се случват такива хубави, изчистени от мазнини гърди (не, че в къщи няма да го дообработя, ама защо да давам пАри за  сланината). Взех го, без никаква идея в момента какво ще го правя, решила, че от имане глава не боли. Е, мен ме заболя,  щото не си стоях на хладно вкъщи, а проверявах зареждането на магазините J
      И така, в момента,в който срязах парчето и извадих пудрите, пардон –подправките, се сетих,че  трябва да остана вярна на себе си (най-вече на слогна на блога)  и да гостувам точно с това  парче месо на Соня.  То пък взе, че стана много вкусно
(на мен все ми е вкусно, но точно това едно девойче мноооого го хареса),  а и вложих последния си сос от нар, с който всяко печено месо е моя сбъдната мечта :)
Пък повода си заслужава определено – както да се хареса на потребителите  у дома, така и да хареса на виртуалната ми домакиня, тъй като тя неведнъж е показвала какви хубави мръвки може да пече.  Надявам се да ти хареса, Сонче J   и благодаря за  възможността да стана част от Сладкото ти хоби :)  Благодаря ти за търпението,което в случая е дважди по-ценно, тъй като знам, че си на място, където интернет-трафика ти не е редовен J.
И тъй като виждам, че това лято си на вълна тиквички, предлагам и едни бързи мъфини с тиквички
J

Свински гърди в сос от нар и горчица

Продукти: 
1,5 кг.свински гърди (подбирайте по-сухи, към тясната част, да не бъдат много мазни) 

2 с..л.- едрозърнеста горчица 
2 с.л. кетчуп 
2-3 с.л. соев сос
1 с.л. едросмлян кимион
1 ч.л. едросмлян черен пипер 
3 с.л. сос от нар ( лесно заменим от:  мед, меласа някаква – 1 с.л. с 2 с.л. балсамов оцет) 
100 мл. бира.
още щипка-две сол (на вкус, аз сложих една щипка) . 

1 с.л. царевично нишесте 



Приготвяне:
* Парчето гърди се срязва на 2 или 3 части, за да влезе лесно в плика за печене. 
* Всички продукти се поставят в малко бурканче с винтова капачка, разтръсква се и   маринатата е готова. (може и в купичка да се разбъркат, но с бурканчето е много по-лесно) 
* Изсипва се при гърдите и се вързва плика за печене. 
 * Прибира се в хладилник (в тавичка, или купа, за да не се спука плика от ребрата) и оставя така да се маринова за 3-4 часа, през които се обръща няколко пъти. 
* Прехвърля се във фурната (тук аз се презастраховам от спукване на плика и поставям в още един).
* Фурната се включва на 200* и когато ги достигне, се намалява на 160* и пече около 60-80 мин. 
* Изважда се, срязва се плика и гърдите, заедно със соса се прехвърлят в тава, в която се прибавя още 100 мл. гореща вода. 
* Връща се във фурната. Когато сосът отново заври, се прибавя 1 с.л. царевично нишесте, размито с малко студена вода; изключва се фурната и оставя тавата вътре за още 2-3 мин. 



През това време и гарнитурата е готова  
Картофи за гарнитура, приготвени  по тази рецепта 
Продукти
около килограм  едро-нарязани картофи (малки - цели),  ( дребни моркови и домати по  желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма -  лъжица вегета, или кубче бульон с вода. 
Приготвяне
почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин. 


 Мъфини с тиквички и сирене



Продукти
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
100 мл. прясно мляко
2  яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер 
семена за поръсване (сусам, мак) 
Приготвяне: 
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера. 
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка. 
* Обърква се до еднородна смес. 
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената. 
* Форма замъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със семената. 
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35 мин. (проба с клечка за зъби или дървеношишче, които трябва да излизат сухи от кексчето). 
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата. 

***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките. 
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат  по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам леееееко да ги изстискам от водата им. 

петък, 2 август 2013 г.

Обърнат сладкиш със смокини





Смокини -  дъх на слънце и горещо лято. За мен един от милите детски спомени. Лято в къщата на баба и дядо в Петрич. Дворът с цветя, отзад зеленчуци и праскови, а в предната част откъм улицата, до портата,  смокинови дървета. Отрупани с малки лилаво-зелени плодчета, събрали толкова сладост под палещото слънце, че чак избива навън под формата на малки сладки кехлибарени капчици.
И ароматът им се носи наоколо, тежък и упойващ.



Това не се забравя. В този спомен са ангажирани много сетива - зрителни, вкусови и но най-силна следа в мен е  оставило   уханието на смокините.  Най-често плодовете се използваха за сладко.
Сладкото от смокини е любим деликатес за мен и до сега. Рядко ми се случва да си набавя повече смокини и да направя сладко и сладкиш.Тази година за мое учудване намерих смокини  в едно малко магазинче в Разлог.



Днес ви предлагам един изключително ароматен и вкусен кейк, И даже красив :)
. Обърнатите сладкиши са ми слабост, а този надмина всичко правено до сега. Не съм сиропирала допълнително, макар че имах такова намерение. Десертът беше много мек и достатъчно  сочен. Използвах рецепта от тук и тук.

Продукти
за форма с диаметър 26 см

  • около 20 малки зрели смокини

за карамеления сос:

  • 1 ч. ч.  кафява захар
  • 1/2  ч. ч. краве масло
  • щипка канела

за тестото:

  • 2  ч. ч.  бяло брашно
  • 6 супени лъжици смлени бадеми
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2  чаена лъжичка сол
  • 1  3/4 ч. ч. захар
  • 70 г меко масло
  • 4 големи яйца или 5 средни
  • 3/4  ч.ч. заквасена сметана
  • ванилия



 Приготвяне 
карамел

  • в малка тенджера се разтопява  захарта и се добавя маслото и канела
  • разбърква се до получаване на еднородна гладка маса
  • изсипва се във формата, в която ще се пече сладкиша
  • смокините се почистват от дръжките и се режат на две по паралела
  • подреждат се върху карамела с отрязаната част надолу

тесто

  • брашното, смлените бадеми, бакпулвера и солта с е смесват в купа
  • отделно се разбиват мекото масло и захарта
  • последователно  се прибавят яйцата, ванилията и сметаната и всичко се разбива много добре
  • получената кремообразна  маса се смесва със сухите съставки и се  разбърква добре  
  • внимателно се изсипва върху смокините
  • пече се на 170 С за около 1 час и 10 минути, проверява се с клечка
  • изчаква се 10 тина минути да застине и се обръща, но не по-късно защото, когато карамелът изстине ще се втвърди

Сервирайте с топка ванилов сладолед или  с ванилов сос.