вторник, 30 октомври 2012 г.

Есенна постна зеленчукова супа с карфиол

Една много приятна лека супичка.



Продукти
за 4 порции

  • 300 г карфиол
  • 1 стрък праз лук
  • 1 глава кромид лук
  • 2 моркова
  • 1 малка тиквичка
  • 1 картоф
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер, босилек



 Приготвяне

  • лукът (кромид и праз) се реже на едро
  • морковите се нарязват на кръгчета
  •  карфиолът, накъсан на розички
  • поставят се в тенджера и се заливат с 2-3 ч.ч. вода, добавя се 1/2 с.л. сол
  • варят 10 минути
  • прибавят се   тиквичката и картофът, нарязани  на кубчета
  • добавя се зехтинът и се вари до омекване на картофите
  • изключва е и се поръсва с черен пипер и босилек



понеделник, 29 октомври 2012 г.

Салата авокадо, круши и сирене

Една есенна салата, която може да се приготви с различни продукти според вкуса.




Продукти 

  • 2 бр. авокадо
  • 1 малка салата айсберг
  • 1 голяма круша
  • карамелизирани орехи
  • синьо сирене
  • ( може друго сирене, варени яйца, малки доматчета)
дресинг
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. бял балсамико оцет
  • лимонов сок
  • щипка сол
  • черен пипер
  • малко вода

 
  Приготвяне

дресинг
  • в малко бурканче се  смесват всички продукти , затваря се и се разклаща до получаване на хомогенна маса
  • салатата айсберг се нарязва или накъсва на едро
  • авокадото се почиства и се нарязва на тънки резенчета
  • крушата се нарязва, без да  се бели
  • зеленчуците и плодовете се смесват и се заливат с дресинга
  • отгоре се подрежда нарязаното сирене и карамелизираните орехи




събота, 27 октомври 2012 г.

Баница с тиква (тиквеник)


Снимките са  от нашето място за редовни съботно-неделни разходки, край Благоевград



Есента дойде и идва ред на традиционни продукти и ястия за този сезон - тиква, баница!



 Няма какво да кажа за тази класика:), освен, че е любимата ми баница от моето детство!



Продукти 
за тавичка 20/35 см или 
кръгла с диаметър 30 см

  • 500 г настъргана на ренде тиква
  • 50 г галета
  • 1 к.ч.* едро счукани орехи
  • 1 к.ч.* захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 120 мл мазнина( олио, масло, маргарин)
  • 300 г кори за баница
  • ( 10 броя тънки кори по около 30 г)
  * кафена чаша 100 мл
 Приготвяне

  • тиквата се бели и настъргва на ренде
  • в купа се смесват захарта, счуканите орехи, канелата и галетата
  • корите се разстилат и всяка се маже с леко затоплената мазнина
  • слепват се 2 по 2 
  • тавичката се намазва с мазнина
  • върху всяка двойка слепени кори се реди от плънката и се поръсва със сухата смес от орехи, захар и галета- около 3 с.л.на кора

  • навива се на руло и се подреждат в тавата
  • отгоре се намазва много добре с мазнина
  • пече се в предварително загрята на 180-200 С фурна до златисто - около 35 минути 
  • изважда се и се оставя да изстине покрита с кърпа
  •  преди сервиране може да поръси с пудра захар

 



Допълнителни бележки:
  • Може да се спести галетата, ако тиквата не е много сочна
  • преди печене може да се поръси със захар, получава се карамелена коричка
  • много вкусно става, ако се приготви се приготви с тъмна захар, както е на долната снимка 




Ако рецептите от блога ви допадат, можете да следите за всичко ново, като харесате страничката на Моето сладко хоби във Фейсбук

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Много лесна и вкусна торта троен шоколадов мус - стъпка по стъпка



Нещо много нежно, топящо се в устата, подходящо за  любители на шоколад.
 
Тортата беше направена за годишнината от сватбата ни с моя съпруг.


 Чела бях отдавна за тази торта в блога  "Аз готвя", но ми се стори трудно, пък и двамата със съпруга ми не сме шокохолици.Не че не обичам шоколад....Така бях забравила за тази торта, докато Васето не ме предизвика, че е направила такава торта и била много ефектна, вкусна и ии подходяща за моя блог. Васето е сестрата на моя съпруг, която е превъзходен кулинар, но не мога да я навия да започне да пише.

 

Така се захванах с троен шоколадов мус.Всъщност, като се замисля това си е по-скоро парфе, ама нейсе, вече съм го нарекла мус в заглавието!Оказа се изключително лесно и приятно, тъй като резултатът е повече от удовлетворяващ! По-скоро зашеметяващ!
Количествата на продуктите са различни от оригинала, който е испански.Особено намалих белия шоколад защото не го обичам.



Продукти 
за форма 22 см
основа
  • 140 г бисквити - моите бяха Закуска какаови
  • 50 г стопено масло(маргарин 80%)
  • 1-2 с.л. пудра захар
  • 50 г белени и запечени бадеми(лешници)
за шоколадовите мусове
  • 600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена)
  • 300 мл прясно мляко 3,6%масленост
  • 6 с.л. захар
  • 3 пакетчета желатин
  • 125 г черен шоколад - 70% какао
  • 125 г млечен шокоалад
  • 100 г бял шоколад
  • 1 ванилия за белия шоколадов мус



 представям подробно, за да се убедят и скептиците, че е лесно
 

Приготвяне

за основата
  • бадемите се запичат в микровълновата - 1мин и 30 сек на 800 вата( върху хартия за печене)
    • слагат се в блендер и се смилат на брашно, отделят се в дълбока купа
    • бисквитите се начупват, поставят се в блендера и се смилат, смесват се със смлените бадеми  сн.1,2
    • маслото се стопява в МВ* - 30 сек на 800 вата и се прибавя към бисквитите и бадемите и захарта
    бърка се и се долива малко прясно мляко, ако е необходимо - 2-3 с.л., докато се получи смес като тесто сн.3
    • получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен, като се заглажда с шпакла сн.4
  • оставя се в хладилника за да изстине


за шоколадовите мусове
  • в голяма купа се смесват млякото и сметаната
  • поставя се в МВ и се загрява за 2 мин. като се разбърква от време на време
  • отделя се 1/3 от млечната смес (300 мл)
  • желатинът( 1 пак) се залива с 50 мл студена вода и се оставя за 5 мин. да набъбне
  • черният шоколад се начупва на парченца и се слага в купичка
  • поставя се в МВ НА СЛАБО ( например на размразяване) за около 3 мин. като от време на време се разбърква до пълното разтопяване на шоколада
  • набъбналият желатин се загрява в МВ за 30 сек., разбърква се до пълното му разтваряне
  • изсипва се желатинът към 1/3 от затоплената млечна смес, разбърква се
  • прибавя се по малко от топлата млечна смес към топлия шоколад като се бърка непрекъснато с шпакла до пълното смесване сн.5
  • полученият мус се прецежда и се налива във формата
  • прибира се в хладилник за час или във фризер за 10 мин. докато стегне напълно
  • всичко се повтаря още два пъти за млечния и белия шоколад сн.6,7
  • след всеки пласт се изчаква до пълното му стягане, за да не се смесят сн.8,9


оставя се в хладилника за 1 нощ за да стегне

може да се поръси с какао или настърган  шоколад



*МВ - микровълнова печка

Празничен кекс

Кексът нарекох празничен защото е богат, има доста допълнителни продукти и е по повод нашата годишнина от сватбата.Има и торта за празника, но за нея ще пиша утре, след като я опитаме.А от кекса си похапнахме с приятелки на чаша топло мляко с канела.



Продукти   
за малка кексова форма
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч.* захар
  • 40 мл разтопен маргарин**
  • 150 г кисело мляко(1/3 от кофичката)
  • запечени орехи, бадеми
  • стафиди
  • сушени червени боровинки
  • настъргана лимонова кора
  • 3 с.л. портокалов сок
  • 1 ванилия
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пак. бакпулвер
  • 50 г шоколад на малки парченца
за заливка
  • 100 г млечен шоколад
  • кокосови стърготини
* чаша от 200 мл
**маргарин за готварски цели, най-малко 80%

Приготвяне

  • яйцата се разбиват много добре със захарта
  • прибавя се мазнината, киселото мляко и се разбърква
  • следват всички ароматни съставки
  • брашното се пресява и се  смесва с бакпулвера
  • добавя се към тестото и се разбърква
  • накрая се слагат ядките и парченцата шоколад
  • всичко се разбърква леко и се изсипва във формата за печене
  • пече се около 40 мин на 180-200С
  • изважда от фурната се и след като застине се изважда и от формата
  • заливката е от млечен шоколад стоплен на микровълновата




петък, 19 октомври 2012 г.

Пилешко филе на фурна(запеканка) с броколи и сирена (скаморца)





Продукти
тавичка от 28 см
  • 1 кг пилешко филе без кост
  • 300 г броколи
  • 125 г скаморца* или друго пушено сирене
  • 100 г сирене чедър
  • 200 мл течна сметана
  • 200 г гъсто кисело мляко
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • 1 с.л. соев сос
  •  масло за намазване на тавичката
 

Приготвяне


  • пилешкото месо се нарязва на парчета, не много дребно
  • поръсва се с лимонов сок, соев сос и черен пипер  и се оставя покрито в хладилник за 1-2 часа
  • тавичката се намазва с масло и в нея се подрежда нарязаното месо
  • отгоре се разпределят накъсаните розички броколи
  • върху тях се подреждат резенчета от двете сирена, като се редуват
  • залива се със смес от сметана и кисело мляко
  • пече се около 35-40 минути на 200С,  до зачервяване 

    * скаморца

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Свински врат печен на фурна, с ябълков сос

Това е трети вариант на любимо в нашето семейство ястие - цял печен свински врат.
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна.
Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение.

 
Продукти 
за 8 порции
  • 1600 г цял свински врат
  • 2 с.л. горчица
  • подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, сол
 за глазиране
  • 1ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. кетчуп
за ябълковия сос
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 1  кг ябълки
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/2 ч.л. сух джинджифил(по желание)
  • 1 с.л. оцет балсамико
  • щипка канела
гарнитура
ориз с фиде или
картофено пюре
 
   Приготвяне

  • месото се намазва добре от всички страни с горчица и се поръсва с подправките
  • увива се стегнато във фолио (алуминиево), поставя се в тавичка и се оставя за 1-2 часа в хладилника
(може повече.Тук предлагам малко по-различна техника за печене, по-бързо става)
  • изважда се от хладилника, пъха се във фурната и се загрява на 220С за около 30 минути
(фурната е студена защото тавичката от хладилника е студена, а аз позвам керамични и стъклени съдове)
  • след това фурната се намалява до 180С  и се пече още 1 час
  • отвива се и се намазва в предварително приготвената смес за глазиране
  • запича се за още 10-15 минути докато образува коричка
  • изважда се и се оставя да изстине
  • след като позастине се нарязва на филийки с остър нож
  • сосът от печенето се прецежда и се запазва за поливане при сервирането
за соса
  • лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до омекване
  • ябълките се белят, почистват се и режат на кубчета
  • прибавят се в съда с лука заедно с оцета и стафидите и се задушават до омекване (ако е необходимо се добавя 1/2 ч.ч. вода)
  • накрая се прибавя джинджифилът( по желание) и канелата



сряда, 17 октомври 2012 г.

Карамелен сладкиш с круши и шоколад




Рецептата е по Роси от Кулинарен елеиксир  с малки изменения и добавки.Благодаря ти, Роси, от твоя блог черпя много идеи!




Продукти
 за тавичка от 24 см
за карамела
  • 60 г масло(маргарин)
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 круши, почистени и нарязани на 12 парчета
за тестото
  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  •  30 мл силно кафе
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 1  ч.л. набухвател
  • 3 с.л. какао
  • 100 г шоколад, разтопен, може и нарязан на дребно
  • ром или ромова есенция
  • ванилия
  • 1/2 ч.ч. едро счукани печени бадеми

 Приготвяне

  • маслото се слага в тавичка и се загрява във фурната на 180 С до разтопяване
  • добавя се кафявата захар и се връща във фурната до разтопяване на захарта
  • изважда се и върху получената карамелена смес се подреждат полумесеци от крушите
  • (остатъците от крушите се нарязват на кубчета и ще се добавят към тестото)
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавят се останалите съставки
  • полученото тесто се изсипва внимателно върху крушите
  • пече се около 35 мин на 175 С с вентилатор до суха клечка
  • обръща се ВЕДНАГА. още докато е горещо
(захлупва се с поднос и се обръщат едновременно)
Може да се сиропира със сироп приготвен от 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар

петък, 12 октомври 2012 г.

Пита( погача) за сватба

 Да ви кажа защо няма нови  рецепти - бях на сватба на средната ми дъщеря в САЩ!

За сватбата правих две питки - една за посрещането на младоженците във формата на венец и една за ритуала ''разчупване на погача''

 



Тестото за двете пити замесих едновременно, на ръка.

Продукти
за 2 пити в тави от 30 и 28 см

  • 1,8 кг брашно и още малко за измесване( в САЩ си купувам от брашно предназначено за хляб)
  • 5 яйца + 2 жълтъка за намазване
  • 52 г прясна мая ( толкова е едно пакетче в САЩ)
  • 500 мл прясно мляко
  • 130 г масло
  • 300 мл гъст айран
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
 Замесва се меко тесто, което втасва и после се оформя на пити. Може да видите и тук.



а ето и главните участници в събитието


 Моята гордост - трите ми красавици!


и малкият шафер