Щом го извадя от кутията и каквото и да е било преди това, веднага ми става хубаво!
Следва елхата , играчките...
И накрая - баклавата.Коледа без баклава не може!
Предлагам рецепта за баклавата, която правя десетки години.Всички много я харесват защото е лека, вкусна и ароматна.Освен това е бърза за приготвяне.
1 пакет тънки кори за баница - 400г
200г масло
4 яйца
85 г захар (около 4 с.л.)
4 с.л брашно
1 щипка сол
1 голяма чаша накълцани орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. коняк (ром)
за сиропа
захар - 2,5 ч.ч.от 250 млвода - 3 ч.ч. от 250 мл
настъргана кора на 1 лимон
1ч.л. лимонов сок
ванилия
Калории
Kилокалории: 7634 .
Калции: 914.4 мг
Протеини: 136.24 г
Въглехидрати: 1090.745 г
Животински мазнини: 226.2 г
Растителни мазнини: 76.64 г
за едно ромбче ( 42 бр.) - 182 Ккал
за една порция - 3 ромбчета - 545 Ккал
Приготвяне
за една порция - 3 ромбчета - 545 Ккал
Приготвяне
Тавата се намазва с масло.Фурната на 190С.Преброяват се корите в пакета .Моите бяха 14.
Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се мазва обилно с масло.
Приготвяне на плънката.Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.
Редят се останалите кори, като се мажат
обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.
Пече се около 25-30 мин без вентилатор на 190С.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
Залива се с горещ сироп - Водата и захарта се варят точно 10 минути след завирането.Към края се добавя се ванилията и лимоновата кора и лимоновия сок.
Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.
тук можете да прочете за една ароматна
Защо е наречена "портокалова"?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тази не е портокалова.Портокаловата е на този адрес http://mysweethobby.blogspot.com/2014/02/portokalova-baklava.html. Благодаря ви за проявения интерес! Поздрави и да ви е сладко!
ОтговорИзтриване