Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (190) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 8 юли 2013 г.

Шоколадов кекс с череши(вишни), по Диана



За този кекс прочетох най-напред при Марта, но тръгвайки по веригата разбрах, че е обиколил доста блогове! Аз използвах рецептата и указанията на Диана.
Единствената дума, която го описва е "божествен". Прекрасна комбинация от аромати - плодовете, канелата, конякът, аз прибавих и малко лимонова кора....



Ето направо рецептата на Диана.
Продукти
правоъгълна форма 26/12 см
шоколадов пласт
100 гр шоколад,  50% какао
125 гр масло
 50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
2 яйца, големи
1 щ. сол
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
бял пласт от сирене
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 яйце
50 г захар(или на вкус)
1/2 пакетче ванилова захар
1 ч.л.лимонова кора по желание
плодов слой
1 ч.чаша изчистени  вишни /череши
1 с.л. коняк,
¼ ч.л канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

1 ч.чаша = 240 мл.
 Приготвяне
фурната се загрява на 175 С
формата се намазва с масло и се застила с хартия за печене
плодов слой
почистените плодове се заливат с коняка, поръсват се със захарта и канелата и се оставят да се мариноват
преди да се сложат в тестото се поръсват с нишестето
шоколадов слой
шоколада и маслото се поставят в купа и се разтопяват на слаба степен  на микровълновата до получаване на гладка еднородна смес, оставя се да застине
яйцата се разбиват с предвидените захар, сол, ванилия
смесват се внимателно яйчната и шоколадовата част
брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части
разбърква се добре
бял слой
крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова  кора се поставят в блендер и се разбъркват до получаване на гладък крем
на дъното на формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес
отгоре се разстила част от бялата смес
подреждат се повечето плодове
покриват се с шоколадовото тесто, отново бяло, плодове и се завършва с остатъка от кафявата смес
пече се нагрятата фурна за около 40 минути, до суха клечка
Изчаква се до пълното изстиване на сладкиша и чак след това се изважда от формата
Украсява се с плодове, шоколад или по избор .
Сервира се с плодов сироп или сладко.





32 коментара:

  1. Анонимен9 юли 2013 г., 1:58

    Изглежда много апетитно! Колко грама е 1/2 пакетче ванилова захар и мога ли да го заменя с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, важното е да има някаква ванилия и в двете смеси. Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда страхотно, Соня, наистина много съблазнително!! :) Слънчев ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви , Преслава, радвам се, че ви допада!Поздрави!

      Изтриване
  3. Изненада ме, Соня,
    много съм щастлива, че си харесала това съчетание от вкус и аромат.
    Твоето изпълнение изглежда великолепно,
    разрезът сочен, а със заливката - наистина неустоим.
    Благодаря за доверието и удоволствието,
    сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана, много си мила, твоите снимки ме заплениха и щом го видях, реших че трябва да направя този сладкиш!Наистина много сполучлива рецепта, харесва ми съчетанието от вкусове!Поздрав и хубав вторник!

      Изтриване
  4. Сонче, толкова апетитно изглежда, просто не мога да не си открадна едно парченце! Непременно ще го пробвам, но сигурно с други плодчета (черешите и вишните свършиха), мисля че пак ще е хубаво.Благодаря ти за прекрасната презентация, а снимките са чудесни!! Прегръдки и хубав ден миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уцели ме, и аз си мислех да пробвам с други плодове!Ще очаквам да споделиш, Руми!Поздрави!

      Изтриване
  5. Видях прекрасните ти снимки още вчера във ФБ и чаках да видя с какво си го глазирала. Шоколад или карамел е, Сонче? Сладкишът е наистина божествен! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколад, Снежи, остана ми от шоколадовия фонтан, та е малко по-светъл.Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Сонче, колкото и пъти да го видя, все ще ме изкушава! А най-добрата реклама за един сладкиш е като се появи в повече блогове! Просто няма как човек да остане равнодушен към тази прелест. И при теб е невероятен, изкусителен и пленителен и какви хубави вълнички са се получили. Прелестни снимки! Поздрави и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И твоят сладкиш от прекрасната ти вишнева серия беше чудесен, Катя!Ти ме запали и за Дунавските вълни, май ще се прави!Благодаря ти, поздрав!

      Изтриване
  7. Соня, чудесен се е получил! Още едно доказателство колко е вкусен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана, наистина!Поздрав и хубава сряда!

      Изтриване
  8. Нали, нали????
    Страхотен, правих го и с малини и също беше превъзходен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Марта, ти беше последната, решаваща подстрекателка!Поздрав!

      Изтриване
  9. Сонче, и при теб се е получил невероятен сладкиш! Направо изкушаващ!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Аааа,не се търпите вече,изкусителки такива!
    Този сладкиш определено стана хита на сезона и вярвам с пълно право!Поздравления за Дианка за великолепното предложение,а на теб Соня комплименти са апетитното представяне ,много ти е сполучлив и чудесно изпечен!
    С пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина си заслужава да е хит!Много ми хареса, даже ме амбицира и правих след него торта Черна гора, използвах същите аромати!Поздрави!

      Изтриване
  11. Прекрасен сладкиш! Благодаря за рецептата!Винаги съм харесвала съчетанието на шоколад и крема сирене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Янулка! Много се радвам, че рецептата ви е допаднала! Аз много харесвам този сладкиш, правила съм го и праскови и кайсии, получава се много добре! Веселеи празници!

      Изтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. Отговори
    1. Здравейте Ирина, добре дошла в Моето сладко хоби! Пече се на 175С. Пише го в първия ред от инструкциите "фурната се загрява на 175 С".Поздрави, успех и да ви е сладко!

      Изтриване
  14. Прекрасен е!Направих го, получи се чудесно.Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, радвам се ,че ви е харесал каекса!Става все по-популярен! Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте, веднага след като видях рецептата и видях продуктите направих сладкиша и наистина както Вие бяхте писала с една дума "божествен". Наистина е божествен. Благодаря за рецептата, а хубавото е, че не е труден за изпълнение, а толкова изискан на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря!! Много се радвам! Поздрави!
      Използвам случая да споделя, че правих този кекс и с други плодове - праскови, манго, круши и с ябълки.Скоро ще напиша допълнение.

      Изтриване
  16. Анонимен9 юли 2014 г., 21:38

    Здравейте! Сладкишът е страшно изкусителен и съм решила да го пробвам, но понеже не разполагам с правоъгълна форма, се чудя дали мога да го изпека в кръгла форма за кекс и дали това би затруднило изваждането му, след като е изстинал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма проблем , може да се изпече в кръгла форма, само трябва да съобразите количеството на продуктите с размера на формата! Поздрав и успех! Ще се радвам да споделите дали ви е харесал сладкишът.

      Изтриване
    2. Анонимен10 юли 2014 г., 9:45

      Благодаря за бързия отговор! Ще споделя резултата, след като го направя. Хубав ден!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...