Етикети

търся в този блог

събота, 28 януари 2012 г.

Лесно и вкусно - сладкиш с компот

Днес  въпреки ''предсказанията '' на синоптиците при нас беше един много хубав зимен ден  - спокоен, без вятър, а снегът , който натрупа през последните дни само разкрасява всичко:).



Просто канеше за разходка край града!


 
Беше перфектно, даже не ми се прибираше.



 Бялата пътека, дърветата с белите премени, реката, хрупкащият под краката сняг ....прекрасно! Затова искам да споделя част от това преживяване!

 
А след това  у дома  - чай с коняк пред камината :).
Тези дни се въздържам от приготвяне на сладкиши, но за случая имах един лек  сладкиш с компот от праскови, който правих предния ден. Класика от далечно минало, когато нямаше толкова разнообразни продукти :).
Предлагам тази рецепта защото е леко, лесно, бързо и вкусно.


  Продукти
за форма 26 см или по-голяма

 4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
30 г разтопено масло
ванилия
бакпулвер
1 компот от праскови (кайсии)
70 г масло за плодовете
захар за захарен сироп , ако е необходим*
1 п. готов крем без варене(може и без него)
300 мл прясно мляко за крема
2 с.л. кисело мляко за крема


Килокалории: 3685 .

Калции: 1160 мг

Протеини: 92.7 г

Въглехидрати: 472.1 г

Животински мазнини: 156.2 г

Растителни мазнини: 2.2 г
на 1 порция  310 Ккал
                      ( при 12 парчета)

 * ако сиропът от компота е малко, се сварява допълнително.Например 1 ч.ч.вода с 1 ч.ч. захар.Общо трябва да има около 500мл сироп.




Приготвяне

70 г масло се разтопяват в тавичката, в която ще се приготвя сладкиша. Плодовете от компота се изцеждат добре и се нареждат върху маслото.
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се разтопеното масло, брашното, бакпулвера и ванилията.
Тестото се изсипва внимателно върху плодовете.
Пече се на 180 С за около 30 минути, до златисто и до суха клечка.




Щом застине се обръща внимателно върху чиния.
Залива се със сиропа от компота докато още е топъл.(Ако сиропът от компота е малко, се добавя захарен сироп)
Кремчето се приготвя според указанията на опаковката, но с по-малко кисело мляко за да стане по-гъсто.
Сладкишът се покрива с крема.Сервира се изстуден.







5 коментара:

  1. Соня,какво съвпадение,почти същия правих днес,даже плодовете подредих точно както при теб!
    Сладкишът ти е наистина много вкусен/нашият вече изчезна/,потвърждавам и аз!
    А разходката сред тези борове е истинска мечта!
    При мен има награда за теб!

    Спокойна и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинско удоволствие ми носят снежните ти снимки ,Соня ! Чудни са !
    А сладкиша е и мой любим и изглежда така вкусно от снимките :)!
    Хубава неделя ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Ваня!Ще си споделяме сезоните:), които ни липсват!Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасен сайт, в който попадам за първи път, но с удоволствие бих споделила своите кулинарни изкушения - това е хобито ми. Приветствам Соня, желая Ви късмет в живота! Зорница

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Зорница! Добре дошла си винаги! Поздрав!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...