понеделник, 29 септември 2014 г.

Тиквичка и патладжан със сирене(моцарела) на фурна




Ястието е много лесно и бързо за приготвяне.Може да бъде предястие или да се поднесе като лека вечеря. Комбинацията от зеленчуци и сирене е класически вкусна!

Продукти 
за 3-4 порции

  • 1 голям патладжан
  • 1 тиквичка
  • 1-2 домата
  • 200 г моцарела
  • черен пипер
  • чесън
  • мащерка
  • босилек
  • сол


 Приготвяне

  • Патладжана се нарязва на кръгчета с дебелина 1/2 см и се поръсва със сол.Оставя се докато пусне тъмния сок.
  • Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина от 1/2 см. Подреждат се в тавичката и се запичат за 5-6 минути. Всяко кръгче тиквичка се покрива с тънко кръгче моцарела.
  • Поръсват се с босилек и чесън.
  • Пече се на 220 С до разтопяване на сиренето.
  • Осоления патладжан се измива и подсушава.Кръгчетата се подреждат в тавичка и се запичат в силна фурна за около 12 минути, до омекване.След това се покриват с тънки резенчета домат и се запичат отново в силна фурна за 5 минути.
  • Изважда се от фурната и върху всяко кръгче патладжан се поставя кръгче моцарела.Поръсва се с мащерка и чесън и се пече до разтопяване на сиренето.





четвъртък, 25 септември 2014 г.

Домашно сладко от малини (боровинки)



 Всяка година приготвям малки количества от любимите ни сладка от горски плодове.Заслужава си усилието, вярвайте ми, няма нищо общо с пълните с консерванти, желатин, боя и нишесте готови сладка! Не е трудно, опитайте!

Продукти 
за около 5-6 бурканчета от 300 г

  • 2 кг пресни плодове
  • 2 кг захар
  • 1 ч.л. лимонтозу(1 с.л. лимов сок)



Може да използвате обикновена по-голяма тенджера.
 Приготвяне


  • Плодовете се посипват със захарта и се оставят да престоят няколко часа.
  • Вари се на не много силен котлон ( при мен на 3 от 6).
  • След завирането се отстранява изплувалата на повърхността пяна.
  • Проверява се за готовност след около 35-40 минути.
  • - капка изсипана върху порцеланова чиния да не се разлива
  • -капка, пусната в чаша със студена вода отива на дъното, без да се разтваря
  • Добавя се лимоновата киселина и се разбърква.
  • Още горещо се насипва в сухи буркани,  които се затварят   и се обръщат с капачката надолу.
  • Така сладкото може да се съхранява няколко месеца.За по-продължително съхранение е необходимо бурканчетата да се изварят за 5 минути.



вторник, 23 септември 2014 г.

Пилешка крем супа със зеленчуци



Супичката приготвих за малкия ми внук( 1 г 2 месеца) и нямах намерение да пиша рецепта, затова няма много снимки.Но справка в блога показа, че публикуваните крем супи са само без месо.Поправям този пропуск.

Продукти
за 6 порции

  • 1 пилешко бутче
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. нарязана целина
  • 1 голяма глава стар лук
  • 2 моркова
  • 2 картофа
  • 1 малка глава броколи
  • шепа грах
  • 100 мл течна сметана


 Приготвяне

  • Бутчето се слага в 1,5 л студена вода заедно със солта и целината.Вари се 20 минути.
  • Прибавят се нарязания лук, нарязаните моркови и картофите.
  • Вари се още 12 минути.Месото се изважда и се обезкостява, нарязва се и се връща в тенджерата.
  • Добавят се останалите зеленчуци - броколи, замразен грах.Вари се още 10 минути.
  • Пасира се веднага до кремообразна течност.Ако е много гъсто се добавя малко вода и се завира отново.
  • Преди сервирането се прибавя сметаната, разбърква се добре.Може да се сервира с крутони.


събота, 20 септември 2014 г.

Шоколадов кекс със сини сливи и крем сирене



Този кекс ни стана любим и го правя редовно , вече с много плодове - праскови, манго, череши, вишни , а сега и със сини сливи! Първата рецепта е тук. Няма изменения, освен плодовете!Още веднъж благодаря на Диана за рецептата!


Продукти
правоъгълна форма 26/12 см
шоколадов пласт
100 гр шоколад,  50% какао
125 гр масло
  50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
2 яйца, големи
1 щ. сол
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
бял пласт от сирене
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 яйце
50 г захар(или на вкус)
1/2 пакетче ванилова захар
1 ч.л.лимонова кора по желание
плодов слой
1 ч.чаша изчистени  и нарязани сини сливи
1 с.л. коняк,
¼ ч.л канела 
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

  Приготвяне
фурната се загрява на 175 С
формата се намазва с масло и се застила с хартия за печене
плодов слой
почистените плодове се заливат с коняка, поръсват се със захарта и канелата и се оставят да се мариноват
преди да се сложат в тестото се поръсват с нишестето
шоколадов слой
шоколада и маслото се поставят в купа и се разтопяват на слаба степен  на микровълновата до получаване на гладка еднородна смес, оставя се да застине
яйцата се разбиват с предвидените захар, сол, ванилия
смесват се внимателно яйчната и шоколадовата част
брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части
разбърква се добре
бял слой
крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова  кора се поставят в блендер и се разбъркват до получаване на гладък крем
на дъното на формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес
отгоре се разстила част от бялата смес
подреждат се повечето плодове
покриват се с шоколадовото тесто, отново бяло, плодове и се завършва с остатъка от кафявата смес
пече се нагрятата фурна за около 40 минути, до суха клечка
Изчаква се до пълното изстиване на сладкиша и чак след това се изважда от формата
Украсява се с плодове, шоколад или по избор .
Сервира се с топка сладолед!


вторник, 16 септември 2014 г.

Питка със сметана за специален повод



Не знам дали заради повода(кръщене на малкия ми американски внук) или заради продуктите или просто заради старанието, но питката ми се получи много добре! Тестото беше меко и еластично, много лесно и приятно за работа!


Рецептата за тестото не е нещо специално, но е особено сполучлива.По-долу съм показала и начина на оформяне.Подходящ е за повече хора, защото се получават много на брой малки парченца.
Още веднъж - ако искате да получите по-изразени форми , използвайте по-широка тава, ако искате висока питка, печете в по-малка тава като увеличите височината с борд от хартия за печене.Но в този случай формите на тестото се сливат.

Продукти 
тавата е 30 см

  • 800 г брашно( моето беше тип 400)
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна неподсладена сметана
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 11 г суха мая(1 пакетче за 1 кг брашно)
  • 2 яйца L
  • 100 мл  олио
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 50 г масло за оформяне
  • 1 жълтък+1 с.л. мляко за намазване


 Приготвяне

Аз винаги активирам маята предварително, независимо дали е суха или жива.Така съм спокойна, че ще свърши работа.
  • Млякото се загрява до 37 С , прибавя се захарта,   2-3 с.л. брашно и маята и се разбърква.Оставя се на топло  докато започне да се надига, което значи, че с маята всичко е наред.
  • Прибавят се всички останали течности  и солта - сметана, лимонов сок, олио, леко разбърканите яйца.Лимоновият сок не е за аромат, а защото е киселина, може да се замени с оцет.
  • Ако ще месите в миксер - всички течни съставки се изсипват и постепенно с разбъркване се добавя брашното, на части до получаване на меко тесто.
  • Ако месите на ръка - Брашното, без 1 ч.ч. се изсипва в широк съд, прави се "кладенче в средата" и там се изсипват смесените течни съставки за тестото.Меси се като постепенно се загребва по малко от брашното.Оформя се на топка и се прибавя останалата чаша брашно като се поръсва по малко върху плота и тестото.Тестото трябва да е меко и еластично, но без да лепне върху плота.
  • Готовото тесто се поставя в намазана с мазнина купа като се овъргаля в мазнината.Покрива се с фолио и се оставя на топло място да втасва.(фурната се загрява до 50 С и се изключва, отнема около 30 минути за да удвои тестото обема си).


Оформяне



  • Втасалото тесто се разделя на 3 еднакви по големина топки, а всяка от тях на по четири части(първо на 2 и пак на още 2).Получават се 12 еднакви топки.
  • Осем от  топките се разточват  на правоъгълник, който се маже с размекнатото масло и се навива на руло.Може да се поръси с мак, но трябва да е повече, отколкото на снимката , за да се вижда след разрязването.
  • Всяко руло се реже на 5 части, получават се 2 розички от крайните парчета и 3 триъгълничета. Общо 16 рози и 24 триъгълничета.
  • Половина от триъгълниците се подреждат по външния кръг на тавата, а втората половина в обратна посока в по-вътрешния кръг.
  • От 4 топки се оформя плетеница.Може да се направи на веднъж, ако можете да прецените дължината.Аз я правих от 2 части.Една топка се разточва на правоъгълник.Друга топка се оформя на фитил и се поставя в средата.Нарязват се лентички от правоъгълника и се сплитат  върху тестото в средата.Плетеницата се поставя в тавата и следващия правоъгълник се разточва така, че да допълни кръга.
  • В средата се подреждат 8 от розичките, а останалите между триъгълничетата.




  • Питката се оставя да втасва на топло.След това фурната се включва на 190С и се пече в долната част на фурната за около 40 минути, проверка с клечка.За да не изгори, отгоре се маже със смесените жълтък  и мляко  в последните 15 минути от печенето, а не веднага преди печене.




вторник, 9 септември 2014 г.

Обърнат шоколадов сладкиш със сини сливи, карамел и пълнеж от сирене крема



Обърнатите сладкиши с карамел са ми любими! В блога има няколко рецепти за такива.Може да го намерите с компот или пресни плодове (кайсии, райска ябълка, смокини, череши)
Сега ви го представям с другата, станала ни напоследък любима комбинация - плънка от сирене "Крема" и с хита на сезона - сини сливи.

Продукти 
за тава диаметър 26 см
тесто
5 яйца
1,5 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
3 с.л. какао
100 г шоколад
1 п. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром
бяла плънка
250 г крем сирене
2-3 с.л. захар
лимонова кора(есенция)
1 яйце  (голямо)
карамел
60 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
500 г сини сливи


 Приготвяне

  • Маслото се разтопява на слаб огън, прибавя се захарта и се изчаква до пълното  й разтопяване и образуване на светъл карамел, добавя се канелата и се разбърква.
  • Карамела се разстила на дъното на формата за печене.
  • сливите се почистват от костилките и се разполовяват.
  • Подреждат се върху карамела с разреза надолу.
  • Крем сиренето се разбива със захарта, яйцето и лимоновата кора.
  • Яйцата се разбиват със захарта.
  • Прибавят се брашното, бакпулвера, есенцията, какаото и шоколада( разтопен или на парченца, по избор).
  •  Половината от полученото тесто се изсипва внимателно върху плодовете.
  • Отгоре се разпределя бялата плънка.
  • Покрива се с остатъка от шоколадовото тесто.
  • пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути, до суха клечка.Изважда се и се обръща след 5-10 минути.
  • Сервира се с топка сладолед.




четвъртък, 4 септември 2014 г.

Печени круши със сирене и мед



Красиво, вкусно, изискано и не на последно място лесно предястие!
Продукти 
за 3-4 порции

  • 3-4 бр. круши
  • 50-100 г козе сирене(синьо сирене)
  • щипка суха мащерка
  • 2-3 с.л. мед

 Приготвяне

  • Тавичката се застила с хартия за печене.
  • Крушите се разполовяват и почистват от семките и твърдата част.Трябва да се издълбае дупчица, в която се поставя натрошеното сирене.
  • Подреждат се върху хартията за печене.
  • Поръсват се с мащерка и се поливат с малко от меда.Може да се добавят и орехи или други ядки.
  • Пекат се на 180 С за около 15 минути.

Сервират се топли за предястие или преди десерта.
(на снимката има и запечена смокиня с малко сирене - прекрасно е)