понеделник, 30 юли 2012 г.

Шоколадово-Малинова торта



Това е тортата, която правих за 78я  рожден ден на моя татко!Приготвях на Бетоловото, в планината, с налични продукти, но беше много вкусна! Комбинацията от шоколадови блатове и малинов крем е прекрасна.
Блатовете са от Шоколадова Торта ''Орео""


Продукти
За 3 блата по 22 см

  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 50 г какао
  • 1 п.бакпулвер
  • ½ ч.л.сол
  • 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
  • 2 големи яйца
  • 100 мл олио
  • Ванилия
  • 1с.л.ароматен ликьор, коняк
  • 200 мл горещо кафе

За крема
  • 250 г извара
  • 100 г захар
  • 300 г квасена сметана
  • 300 г малини
  • За сиропиране
  • ½ ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. вода
  • Ванилия, коняк
Допълнително
  • 100 г бял шоколад
  • 50 мл течна сметана
  • 1 бурканче 330 г малинов конфитюр

Приготвяне

  • Яйцата се разбиват с  тел
  • Прибавят се прясното мляко, олиото, ликьора
  • в отделна купа се смесват  захарта, брашното, бакпулвера, какаото, содата, ванилията и се разбърква
  • към сухата смес се добавя течната, разбърква се добре
  • приготвя се силно кафе от 1 чаша гореща вода и 1 с.л. инстантно кафе
  • горещото кафе се изсипва в тестото и се разбърква
  • получената смес се измерва и  разпределя по равно в три съда , предварително застлани с хартия за печене
  • пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
  • блатовете се изваждат и се оставят да изстинат
крем
  • изварата и захарта се пасират в блендер до получаване на гладък крем
  • сметаната се разбива и се смесва с изварата
  • от захарта и водата се сварява сироп
сглобяване на тортата
  • един от блатовете се поставя в чиния за торта(ако е издут в средата се изрязва и се оформя)
  • сиропира се леко
  • намазва се малиновия конфитюр, а след това и с 1/3 от крема
  • върху крема се подрежда плътен слой малини
  • отгоре се поставя следващия блат, сиропира се, маже се с конфитюр, крем, малини
  • най-отгоре се поставя последния блат, НЕ  се сиропира, маже се с конфитюр
  • с остатъка от белия крем тортата се оформя отстрани и се оставя за 1 час в хладилника
  • отгоре се покрива с бял шоколад и се украсява с ягоди(  белият шоколад се разтопява в топлата сметана като се разбърква до еднородна маса, изчаква се да застине)




сряда, 25 юли 2012 г.

Пържено филе от бяла риба в ароматна коричка






Продукти  
 за 4 порции
  • 1 опаковка замразено филе бяла риба 1 кг с 20 % вода
  • черен пипер , сол
  • 5 с.л. галета
  • 1 с.л. босилек
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 4-5 с.л.зехтин
  • скилидка чесън и клонче розмарин

Приготвяне

рибата се размразява на стайна температура за няколко часа, но да не омекне
  • подсушава се с домакинска кърпа и се наръсва с черен пипер и малко лимонов сок - сн.1
  • галетата се смесва със сухите подправки - босилек, риган, мащерка, червен пипер в голяма плитка  чиния сн.2
  • зехтинът се загрява и в него се запържват чесънът и розмаринът, отстраняват се
  • всяко парче риба се овалва много добре в галетата и се пържи в загрята мазнина от двете страни до златисто сн.3
  • изважда се върху домакинска хартия
  • сервира се с гарнитура или салата и резенче лимон
Сос - в остатъка от зехтина се запържва една с.л.брашно, добавя се 50 мл бяло вино, малко лимонов сок, сол, черен пипер и чесън, вода за необходимата гъстота.


понеделник, 23 юли 2012 г.

Пиле с прясно зеле

Нещо просто и вкусно, подходящо за лятото.



Продукти  
за 6 порции
  •  6 порции пилешко месо по избор(бутчета)
  • 1 зелка около 2 кг
  • 1 голяма глава стар лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 консерва 340 г домати на кубчета
  • или 300 г пресни домати, рендосани
  • черен пипер
  • сол
  • 100 мл олио
  • червен пипер
  • дафинов лист - 2 бр,
  • 1 ч.л.кимион

  Приготвяне

  • зелето се нарязва на дребно(аз ползвам ренде)
  • мазнината се загрява и в нея се запътжват пилешките порции от двете страни сн.1
  •  последователно се изсипват нарязаните  стар лук, моркови и зеле сн.2
  • разбърква се и се добавят червените домати и всички подправки  и чушките сн.3.4
  • долива се с вода до нивото на зелето и се вари на слаб огън за около 40 минути
  • проверява се от време на време и ако е необходимо се долива вода
  • когато зелето е готово, всичко се изсипва в тава и се запича в силна фурна докато остане ''на мазнина''


Мързелива супа с кайма




 Всъщност тази супичка правех, когато децата бяха малки, подходяща е за ранна възраст.
Сега я наричам мързелива, защото не обичам процеса на правене на малките топчета от кайма!


Продукти 
 за 6 порции

  • 300 г кайма
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2-3 с.л.домати от консерва
  • 6 с.л. ориз
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
Приготвяне

  • мазнината се загрява в дълбока тенджера
  • каймата се запържва в мазнината сн.1
  • добавят се нарязаните на дребно кромид и моркови
  • разбърква и се задушава до омекване на зеленчуците сн.2
  • прибавят се доматите, подправките - сол, черен пипер и се готви още 3-4 минути сн.3
  • долива се със литър и половина вода
  • слага се оризът и се разбърква
  • след като заври се намалява и се оставя да ври още 15 минути
  • овкусява се с черен пипер и чубрица, магданоз

петък, 20 юли 2012 г.

Шоколадово руло с малини




Това руло се появи непланирано.Просто от голямата тава , в която пекох блата  се получиха 2 рула.Първото направих със сметанов крем и малини, а за това използвах една кофичка готов какаов крем от магазина.Рецептата за блата е еднаква, различни са  пълнежът и покритието, в случая изцяло шоколадови.



Свежият вкус на малините много добре се съчетава с много шоколадовия вкус на цялото руло.


Продукти 
за блата

  • 5 яйца
  • 6 с.л. захар
  • 3 с.л.маргарин(масло)
  • 8 с.л. брашно
  • 1 п.ванилия
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. какаов крем, готов от кутия
Може да се замени с настърган шоколад
 

За пълнежа
  • 200 г малиново сладко
  • 250 г готов какаов крем (нутела)
  • 200 г малини
 може да се замени от шоколад и сметана


За украса
  • 50 мл течна сметана
  • 4-5 с.л. готов какаов крем
Може да се замени със 100 г шоколад

 Приготвяне



  • Фурната се загрява на 180 С
  • Правоъгълна тава се застила с намаслена хартия за печене
  • Яйцата се разбиват на пухкав крем със захарта
  • Прибавя се маслото, разбива се
  • Добавят се бакпулвера, брашното, ванилията и се разбърква добре
  • Прибавя се какаовият крем(настърган шоколад) и се разбърква с лъжица
  • Полученото тесто се изсипва върху намазнената хартия като се разстила равномерно с лъжица
  • Пече се 10-12 минути
  • Изважда се и веднага се обръща върху кърпа
  • Хартията се отстранява и блатът се завива на руло посредством кърпата.Оставя се да изстине така
  • Блатът се развива след като изстине и се намазва с малиновия конфитюр
  • върху сладкото се маже с шоколадовия крем, а върху него се подреждат пресните малини
  • Рулото се завива отново и отгоре се залива с шоколадовата глазура приготвена от леко затоплената сметана, смесена с какаовия крем
  • украсява се с пресни малини

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Руло с малини и сметанов крем


Идеята беше да направя нещо с по-обикновени продукти.Без маскарпоне, рикота и други подобни.Спрях се на комбинация от извара и квасена сметана с добавка на малко ликьор Бейлис(наличен в склада) за аромат , но може да е и друг ликьор.
Предлагам много лесен и вкусен десерт.Може да бъде приготвен и с други плодове, тогава трябва и сладкото да е различно.

Продукти 
за тава с размера на печката *
  • 5 яйца
  • 8 с.л. захар
  • 3 с.л.маргарин(масло)
  • 8 с.л. брашно
  • 1 п.ванилия
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. каков крем, готов от кутия
Може да се замени с настърган шоколад

За пълнежа
  • 150 г извара
  • 2 с.л.пудра захар
  • 400 г квасена сметана
  • 2 с.л.пудра захар
  • ванилия
  • 1с.л.Бейлис
  • 200 г малиново сладко
  • 200 г малини(може и други плодове)

 * аз нямам на Бетоловото нормална готварска печка, а само от големите професионални фурни.Така че използвах много голяма тава и други пропорции за тестото и рулото стана много голямо.Наложи се да го разрежа на 2 части и освен това руло със сметана, направих и Шоколадово руло, което ще опиша утре.




Приготвяне


  • Фурната се загрява на 180 С
  • Правоъгълна тава се застила с намаслена хартия за печене
  • Яйцата се разбиват на пухкав крем със захарта
  • Прибавя се маслото, разбива се
  • Добавят се бакпулвера, брашното, ванилията и се разбърква добре
  • Прибавя се какаовият крем(настърган шоколд) и се разбърква с лъжица
  • Полученото тесто се изсипва върху намазнената хартия като се разстила равномерно с лъжица
Пече се 10-12 минути
  • Изважда се и веднага се обръща върху кърпа
  • Хартията се отстранява и блатът се завива на руло посредством кърпата.Оставя се да изстине така
Приготвяне на  пълнежа
  • Малините се посипват със захар
  • Изварата се минава през пасатор, блендер, за да стане на крем
  • Сметаната се разбива с 2 с.л. захар
  • Смесват се изварата и сметаната и се опитва, ако е необходимо се добавя още захар
  • Прибавят се  ликьорът и ванилия, разбърква се
  • Блатът се развива и се намазва с малиновия конфитюр
  • Отгоре се маже от белия крем, като се оставя около 1/3 за покриване на рулото
  • Върху белия крем се слагат малините
  • Рулото се завива отново
  • Отгоре се маже с остатъка от сметановия крем и се украсява с малини