Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 6 декември 2011 г.

Ягодово парфе

 Много вкусно, леко и лесно!




Продукти

за основата (24 см)*
1 яйце 
3 с.л. захар
1 ванилия
3 с.л. брашно
бакпулвер на върха на чаена лъжичка
лимонова кора
за крема
3 белтъка
1 чаена чаша захар
200 г квасена сметана
1 ч.чаша течна сметана
1ч.чаша кисело мляко
ванилия
300мл ягодово сладко разбито на пюре с пасатора
2 пакетчета желатин



за заливката
250 г замразени ягоди
1 пакетче желатин
150 мл вода
2 с.л. захар

 Калоричност

Kилокалории: 2506 .общо
Калции: 820.3 мг
Протеини: 47.48 г
Въглехидрати: 481.69 г
Животински мазнини: 42.2 г
Растителни мазнини: 1.08 г
за 1 порция - 156  Ккал



Приготвяне

Разбива се яйцето със захарта, добавят се останалите продукти.Тестото се изсипва в покрита с хартия форма(24 см).
Пече се на 180С за около 12-15 мин.
Оставя се да изстине.

Смесват се сметаните и киселото мляко.Разбъркват се с половината захар.Желатинът се накисва в студена вода, а след това за 30 сек се поставя в МВ.Добавя се с разбъркване към сметаните.
Ягодовото сладко се пасира със пасатор и се добавя към млечната смес.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с другата половина от захарта.
Внимателно се смесват със сметановия крем.
Всичко се изсипва върху охладения блат, стегнат с лентата за желиране.Поставя се в хладилника за няколко часа.


Размразените ягоди се нареждат върху охладения млечен крем и се заливат със желатина, смесен със захарта и отцедения при размразяването сироп.**

Отново се охлажда в хладилник за няколко часа.





* За по-голяма форма ( например 26 см) добавете 1 жълтък и по 1 с.л. захар и брашно, белтъка ще използвате за желатиновия крем.
** Правих и вариант, при който ягодите се нарязват и се смесват със ягодов сок , вода и желатин.Май е по-успешен защото заливката е по-цялостна , иначе вкусът е същия.

4 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...