сряда, 29 февруари 2012 г.

Понички с палачинково тесто на фурна



 Това е вторият ми опит за тези мекички ''понички'', този път много успешен и одобрен от дегустатора:)!
Всъщност днес ми трябваше много бърза и лека закуска и се сетих  за тази все още неосъществена идея .

Продукти 
 за 15 броя 3-4 порции

  • 2 яйца 
  • 250мл прясно мляко 
  •  2 с.л.топено масло
  • 125 г брашно
  • 1/4ч.л.сол


масло за намазване на формичките

Калории - общо 1357 Kкал

на 1 брой 57 Ккал



Приготвяне

    • яйцата се разбиват с маслото, добавя се млякото и брашното и солта
    • фурната се загрява на 200 С
    • хартиени формички се поставят във форма за мъфини или купички за крем карамел и се намазват много добре с масло.Може да се използват и форми с дупчица, които трябва също много добре да намаслят.
    • сипва се от тестото до 2/3 от формичката
    • пече се 20-5 мин. на 200 С ( 180 С с вентилатор)
    • проверяват се с клечка и се продупчват
    • в средата се получава кухина, която може да се запълни със 
    • сладко или крем



    вторник, 28 февруари 2012 г.

    Крем пита с готови кори



     
    Отново един любим , но доста калоричен десерт,  който приготвям по-рядко по тази причина! Но, повярвайте ми, заслужава си!Хрупкави кори, с масло, напоени е богат млечен крем, орехи отгоре и белтъчна глазура!
    Сладкишът беше за подарък и затова няма хубави снимки на вътрешността.
     
    Продукти 
     за тава 26 см

    • 7 бр. готови кори за баница (около 200 г)
    • 60 г масло

    крем
    • 3 жълтъка
    • 150 г захар
    • 3 с.л. брашно
    • 500мл прясно мляко
    • 60 г масло
    • ванилия
    • смлени орехи - 50 г , по желание

    глазура
    • 3 белтъка
    • лимонов сок
    • 3 с.л. пудра захар

    Калории - общо 3301 Ккал
    на 1 порция
    при 24 парченца 138 Ккал





    събота, 25 февруари 2012 г.

    Желирана торта с ананас , сметана и шоколад







    Във времето за прошки се развихрих за питки и  сладкиши!Исках да направя много лек и красив сладкиш, който в крайна сметка се оказа торта с ананас!
    Тортата беше предназначена за нашите кумове, които много уважаваме. Приятели сме с тях от студентските години и исках да им поднеса нещо по-изискано.
    Комбинирах  орехово-шоколадов блат с крем , приготвен от сметана, извара , бял шоколад и ананас.Покритието е от ананас.






    Продукти
     за форма 26 см

                   блат
    • 4 яйца
    • 150 г захар- 1ч.ч. от 200 мл
    • 120 г брашно - 1ч.ч. от 200мл
    • 100 г тъмен шоколад
    • 50 г маргарин ( масло)
    • 50 г смлени орехи
    • 1с.л. коняк
    • ванилия
     
                       


                                                                         крем

    200г фина извара
    50г пудра захар
    250 мл сладкарска сметана
    200 г квасена сметана
    100 г бял шоколад
    плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
    7 г желатин
    покритие
    плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
    сокът на 2 консерви ананас
    10 г желатин
    2-3 с.л. захар
    сокът на 1/2 лимон

    Калории - общо 10921 Ккал
    на 1 порция (16 парчета) - 683 Ккал





     Приготвяне

    блат
    • яйцата се разбиват със захарта
    • прибавя се брашното ванилията и конякът
    • шололадът се разтопява заедно с маслото на МВ и се добавя към тестото
    • прибавят се смлените орехи и се разбърква внимателно
    • пече се 20 мин в предварително загрята фурна на 170 С с вентилатор в тава , застлана с хартия за печене.Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

                                                                                                 крем
    • изварата се разбива със захарта до гладкост
    • последователно се добавят сметаните като след всяка се разбива
    • плодовете от компота се пасират и се прибавят към крема
    • шоколадът се разтопява на МВ и към него се прибавя малко от сметановия крем за да се изравнят температурите, след това всичко се смесва
    • желатинът се оставя да набъбне в 50 г вода и се разтопява на МВ
    • внимателно се добавя желатинът към крема
    • блатът се поставя във форма с подвижен пръстен и върху него се изсипва крема
    • оставя се в хладилник за да се стегне
    покритие
    • плодовете от компота се нарязват на кубченца
    • желатинът се смесва със 100мл вода  за да набъбне, разтопява се на МВ
    • смесва се със сока от компотите( трябва да се получи около 300мл течност)
    • върху стегналия се сметанов крем се разстилат плодовете и отгоре внимателно се залива със сиропа
    • оставя се в хладилник за не по-малко от 6 часа

    Преди да се постави сметановия крем се нареждат плътно по стените на формата тънко нарязани парчета киви .

    петък, 24 февруари 2012 г.

    Питка цвете


    Posted by Picasa

     Забавих публикацията защото исках да снимам питката разчупена, нооо, не стана.Питката беше за моите родители и вечерта осветлението там беше много слабо и няма снимки, ще трбва да ми се доверите:) . Питката си заслужава да бъде отбелязана.Аз се притеснявах за вкуса защото тестото е по-твърдо от обикновено( за първи път правя точно тази рецепта), но питката беше мекичка отвътре, а горните листенца са леко хрупкави.С една дума, доволна съм.



    Започвам с източниците на рецептата, които съм ползвала - Петя Славчева,   която е разказала много добре как се прави , а рецептата й е точен превод от един румънски блог,*  където пък можете да видите подробни снимки.Аз си позволявам само бележки .
    За тези, които решат да се захванат с тази красота, препоръчвам да спазват много точно указанията за да имат добър резултат.При мен се получи от първия път.


     а това е вторият ми опит:)!


    * връзката към този блог изтрих защото генерира спам, ако се интересувате, моля пишете ми      й мейл и ще ви я изпратя 

    сряда, 22 февруари 2012 г.

    Пиле ''Кордон бльо'' на фурна

    Не обичам да пържа!Знам, че пържено е по-вкусно, но тук ви предлагам вариант на пилешкото руло, запечено на фурна, което с нищо не отстъпва на пържения му вариант.


     Още за рулцето с това име съм писала тук.

    Продукти
     за 2 порции

    • пилешко филе - 400 г
    • шунка - 20 г - 2 тънки резена
    • сирене с висока масленост - 20 г - 2 тънки резена* 
    ''Ементал", ''Грюер'' или друго
    • 2-3 с.л. брашно, пшенично
    • 1 с.л. царевично брашно
    • 1 яйце
    • 2-3 с.л. едра галета или хлебни трохи
    • зехтин или масло за намазване на тавичката
    • подправки - черен пипер, червен пипер, мащерка, босилек, чесън на прах**
    • лимонов сок - 1 ч.л.
     * най-лесно е да си купите от нарязаните сирена за сандвичи
    ** може и нарязан на дребно чесън,  2-3 скилидки
     Калории - общо 852 Ккал
     на 1 порция - 426 Ккал


     Приготвяне

    • Пилешките филета се разрязват, така че да се разтворят като пеперуда,  целта е да се изтънят, за да може да се завиват.Ако ги разрежете, не е необходимо да ги чукате за изтъняване. Наръсват се със сол, черен пипер, босилек и по малко лимонов сок.
    • Върху тях се подреждат листче шунка и листче сирене.
    • Завиват се внимателно на стегнато руло.Може да се приберат за малко в хладилника, за да се стегнат.
    • Яйцето се разбива с вилица. Брашното се смесва с малко сол и щипка червен пипер.
    • Галетата се смесва с няколко щипки суха мащерка.
    • Тавичката за печене се намазва с мазнина.
    • Рулцата се потапят последователно в брашно, яйце и накрая хубаво се овалват в галетата.
    •  Нареждат се в тавичката и се пекат 25 минути на 200 С до златисто.
     На снимката горе, има две малки рулца, приготвени от малките филенца и едно от цяло парче филе.



    вторник, 21 февруари 2012 г.

    Печени картофи - гарнитура или лека вечеря

    Това не е точно рецепта.По-скоро е към рубриката ''Как се прави...''



    Аз  правя такива картофи през зимата за по-лека вечеря.Много вкусно, ароматно.

    Продукти 
     за 2 порции

    1 голям картоф или 2 по-малки - 450 г
    1 с.л. масло
    меко сирене
    подправки - мащерка, босилек, чесън
     
    Калории -

     общо 750 Ккал

     на 1 порция  325 Ккал


     

    Приготвяне

     Картофите се измиват много добре с четка.
    Разрязват се на 2 и се намазват с масло откъм разреза.Слагат се в тавичка и се пекат в предварително загрята на 200 С фурна за около 20 минути.проверяват се с вилица в средата.Ако не са омекнали , а са се зачервили може да се наложи да се покрият с алуминиево фолио.
    Изваждат се и се разрязват на кръст.Запълват се с меко сирене - Дунавия,  крема.Сервират се с кората, която е много вкусна и полезна,



    неделя, 19 февруари 2012 г.

    Лазаня с кайма - стъпка по стъпка



    Едно доста популярно италианско ястие, не много лесно, но си заслужава усилията!!!



    Продукти
     за 3(4) порции

    9 бр. готови кори за лазаня - 150 г
    плънка
    1 малка глава лук
    2-3 скилидки чесън
    2 с.л.л. зехтин
    1 малък морков
    250 г кайма
    консерва домати - 400 г
    2 с.л. вино
     черен пипер, босилек, риган
    за сос Бешамел
    2с.л. масло
    2 с.л. брашно
    400 мл прясно мляко
    индийско орехче, сол, черен пипер
    отделно
    50 г извара
    50 г кашкавал


     
    Калории - 
    общо 2363 Ккал

    на 1 порция 788Ккал











     Приготвяне
    Най- напред започва със сосовете.
    • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.
    • Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
    • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
    • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
    • морковът се настъргва на ренде
    • в тиган се загряват  2 суп. л. зехтин и в него  се задушават лукът и морковите
    • когато зеленчука омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
    • добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
    • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
    • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).

    • В голяма тенджера завира вода с малко сол.Листата лазаня се варят за 3-4 минути.Не се слагат всички наведнъж защото ще се залепят, а по 2-3, като се внимава да не се залепят.Изваждат се с решетъчна лъжица и се подреждат върху кърпа.(не хартия).*
     Подреждане


    • на дъното на съда, в който ще се пече се слага от течната част на доматения сос и върху него от бешамела.Аз използвах кексова форма д/ш/в  26/11/6 см
    • слага се лист лазаня - при мен се получаваше лист и половина.Отгоре се маже с бешамела, слага се от плънката с кайма и домати и накрая малко извара.Ако не можете да я разстелете, просто наръсете тук-таме.
    • Покрива се с лист лазаня и отгоре се повтаря целия пълнеж.Така  се редува до края - 6 пласта кори с 5 пласта пълнеж.Завършва се с кора, която се намазва обилно само с бешамела.



    • пече се в предварително загрята на 180 С фурна 30 минути.
    • изважда се и се наръсва с настърган кашкавал
    • запича се за още 10 минути, до златисто
    • Изчаква се да застине и се разрязва на порции.Изважда се с решетъчна лъжица(лопатка)
    *на някои опаковки пише, че корите са готови за употреба без варене






    Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката https://www.facebook.com/moetosladkohobinew/




    събота, 18 февруари 2012 г.

    Просто кекс ( за начинаещи)

    Кексът е един от най-популярните сладкиши за България, макар че има чуждоземско име:) .



    Сигурно има толкова рецепти за кекс, колкото домакини има!Да не говорим за различните модификации - с добавки на плодове, сладко, ядки, шоколад и какво ли не още и с различни глазури....Май американците не са прави, когато казват  ''peace of cake''(парче торта) , като символ на нещо много обикновено и лесно:)
    Рецептата, която ви предлагам  е почти неизменна от моето детство, а това е много отдавна! Правила съм я сигурно стотици пъти.В далечните години на социалистическа оскъдица кексът си беше направо разкош.....Сега вече правя много рядко този ''прост'' сладкиш.Май само 2 пъти годишно...


    Продукти 
     за голяма форма 28см

     ч.ч. с вместимост 250 мл
    • 4 яйца L или 5  малки
    • 1,5 ч.ч. захар - 400 г( до 2 чаши, 500 г )
    • 1/2 ч.ч. олио  - 100 мл
    • 1/2 ч.ч. кисело мляко - 200г
    • 1 п. бакпулвер или 1 ч.л. сода
    • 3 ч.ч. брашно - 450 г
    • 3 с.л. какао
    • ванилия, лимонова кора, ром
    • стафиди, ядки




    Калории - общо   5627 Ккал
    Калции: 980 мг
    Протеини: 129.3 г
    Въглехидрати: 824.39 г
    Животински мазнини: 67.2 г
    Растителни мазнини: 134.15 г
    на 1 порция при 24 парчета  234 Ккал


    петък, 17 февруари 2012 г.

    Брауни с крем сирене - шоколадова вкусотия

     Както не обичам чуждите наименования, се изкуших за 14 февруари да се подсладим с една такава шоколадова рецепта, наречена ''брауни''.



    Получи се нещо много вкусно , но не изглеждаше много представително и аз реших, че не е за показване в блога.Но си промених мнението след 2-3 дни - браунито (ужас!!) си остана все така мекичко,  вкусно, изкушаващо ароматно и стана ясно, че сладкишчето заслужава повече внимание:) Предлагам ви това мое първо произведение:).- източник тук

    Продукти 
     за тава 30см Х 20см
    100г масло
    60 г черен готварски шоколад
    180 г захар
    2 пак. ванилия
    2 яйца L
    100г брашно
    щипка сол
    за горния слой
    200 г крем сирене ''Филаделфия''
    50 г пудра захар
    1п. ванилия
    1 яйце
    лешници



    Калории - общо 3832  Ккал
     
    Калции: 1122 мг
    Протеини: 108.6 г
    Въглехидрати: 357.87 г
    Животински мазнини: 204.9 г
    Растителни мазнини: 13.6 г

    на 1 порция при 24 квадратчета
    160 Ккал


     

    Приготвяне

    • Тавата се намаслява и се покрива с хартия за печене.Хартията също се намаслява много добре .
    • Брашното се пресява със солта.
    • Шоколадът и маслото се разтопяват на МВ до получаване на гладка смес - 2 минути.
    • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се шоколадовата смес.Накрая се добавя брашното и ванилията, разбърква се и се изсипва в тавата.Тестото е доста гъсто и се разнася внимателно с лъжица.
    • Върху тестото се подреждат цели печени лешници
    • Крем  сиренето се разбива с яйцето , захарта и ванилията.
    • Получената гладка смес се разпределя върху шоколодовата и с вилица леко се смесва с нея( аз не я смесих много смело и сиренето си остана само отгоре)
    • Пече се на 170 С 35 -40 минути.Сладкишът е готов, когато клечка остава суха , но в средата е леко влажен.
    • Изчаква се да изстине напълно и се реже на желаните формички.