Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Торта шоколадов мус с круши (по Йоли)


Този сладкиш е не само за заклетите фенове на шоколада.Съчетанието на аромати и вкусове е истинска наслада за всеки!



 рецептата е на Йоли

Продукти
форма 26 см - 16 порции

 за блата
  • 3 яйца
  • 130 г захар
  • 70 г брашно
  • 25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
( аз сложих ванилов и шоколадова есенция)
  • 2 с.л. какао
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 30 г стопено горещо масло

за шоколадовия мус
  • 3 жълтъка
  • 60 г захар
  • 1 ванилия
  • 150 мл прясно мляко
  • (100 мл при мен)
    500 мл течна сладкарска сметана
(замених с 200 г квасена и 400 мл неподсладена животинска)
  • 350 г тъмен шоколад
за пошираните круши
  • 4 зрели круши
  • 200 г захар
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл вода
  • сок и кора от  1/2 лмон
  • 1 малка пръчка канела
  • (1 ч,л.л. на прах)
  • 2 зърна кардамон 
  • 2 зърна карамфил
 Калории - общо 6684 Ккал

 за 1 порция 418 Ккал




Приготвяне
  • най- напред се приготвят пошираните круши, може от предния ден
  • водата, виното,   захарта(мед)  и подправките се поставят в тенджерка и се завират
  • крушите се белят и цели се слагат в течността
  • варят се на слаб огън за няколко минути, до омекване (зависи от степента на зрелост)
  • оставят се да изстинат в течността и да престоят няколко часа

за блата
  • белтъците се разбиват с половината захар
  • жълтъците се разбиват много добре с другата част от захарта , на пяна
  • към жълтъците се прибавят бавно брашното, бакпулвера, пудинга, какаото и ванилията(на снимката)
  • разбърква се добре и към получената смес се добавят разбитите белтъци, като се бърка с шпатула отдолу нагоре до получаване на хомогенна смес
  • полученото тесто се изсипва в постлана с хартия за печене форма
  • пече се на 180 С за 15-20 минути
  • изважда се и се оставя да се охлади



шоколадов мус
  •  жълтъците се разбиват на крем със захарта и ванилията
  • прибавят се прясното мляко и 100 мл от сметаната и се поставя на слаб огън
  • вари се до сгъстяване с непрекъснато бъркане
  • към горещия крем се прибавя шоколада, начупен на парчета и се бърка до пълното му разтваряне(снимка)
  • останалата сметана се разбива до гъст крем
  • прибавя се към охладения шоколадов крем
подреждане
  • блатът се поставя в равна тортена чиния и се стяга с пръстен
  • напоява се с прецедения сироп  от поширането на крушите
  • крушите се разрязват на половина и се почистват от семките
  • подреждат се върху блата
  • отгоре се изсипва шоколадовия мус и се заглажда
  • оставя се в хладилника да стегне за няколко часа, най-добре до другия ден
  • тортата се освобождава от пръстена и се украсява
реже се с топъл сух нож
 

 Прекрасно е внимавайте, пристрастяващо е!

9 коментара:

  1. Великолепна торта, истинска наслада за сетивата! Хубава вечер, Сонче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкош! Изглежда страхотно!
    Соня, лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм и хвърлила око на тази торта! Чудесно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Онзи ден се чудех, дали да не я правя, но не ми се рискуваше за пред хора. Вече обаче ще я направя и ще си я хапна сама;))) Изглежда божествено!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна и елегантна торта!
    Сонче ,чудесно си се справила!
    Трудно се устоява на такова сочно и ароматно изкушение!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Върхът е тортата. Аз съм от начинаещите,малко сложна изглежда,но ще се пробвам тия дни :)Поздравления

    ОтговорИзтриване
  7. Еха Сонче, прелестно шоколадово изкушение си направила!
    Много е красива!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда неустоимо вкусно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на всички за добрите думи!Хубава неделя!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...