петък, 18 март 2016 г.

Палачинки със смес от царевично и оризово брашно


 Продукти
за 4 броя
1 яйце
1 ч.л. захар
щипка сол
1 с.л. разтопено масло
1/3 ч.ч.  оризово брашно
1/3 ч.ч. царевично брашно
200-220 мл прясно мляко
1-2 с.л. олио за пържене
Време за приготвяне:
 - за подготовка - 5 мин,
 - за готвене - 10 мин.


 Приготвяне 

Яйцето се разбива със захарта.
Прибавя се разтопеното масло, разбива се.
Добавят се двете брашна и се разбърква.
Млякото се изсипва постепенно при непрекъснато бъркане до получаване на гъсто, но течно тесто.
Тиганът се напръсква или намазва с олио .
Тестото се изсипва с черпак и се разнася в тигана на тънък слой.
Палачинките се пържат от двете страни до златисто.
Пълнят се със сладко или друг пълнеж по избор.


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

събота, 12 март 2016 г.

Шоколадова шарлота с плодове



Блогът вече е пълен с шарлоти :)
Шарлота с извара и сладко
Малинова шарлота
Ягодова шарлота
Плодова шарлота с крем сирене и сметана
Още ягодова шарлота,
ноо нямаше шоколадова! Бързам да поправя пропуска!




Сладкишът е специално предназначен за любители на шоколада.Пълнежът е от маскарпоне крем и нежен шоколадов мус. Идеята с крушите я има тук , под формата на Торта шоколадов мус с круши и тези дни попаднах на страхотни круши и си спомних за този много шоколадов вариант . Може да се приготви с други плодове - пресни или от компот,  по избор.


Продукти
за форма с диаметър 24 см
12-16 порции
250 г бишкоти
100 мл мляко с кафе и 2 с.л. захар за напояване
5 круши
150 мл вино и 150 мл вода
100 г захар
2-3 зърна карамфил
2-3 зърна кардамом
1 пръчка канела
сок и кора на 1/2 лимон
бял крем
2 жълтъка
2 с.л. захар
50 мл от течността, в която са врели крушите
ванилия
180 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
200 мл сладкарска сметана за разбиване или заквасена
2 с.л. чиа или 5 г желатин , разтворен в 50 мл течност
шоколадов мус
2 жълтъка
2 с.л. захар
ванилия
200 г маскарпоне
200 г шоколад
150 мл сметана, ако не е сладка предвидете 2-3 с.л. захар

   Приготвяне 


Най-пред се приготвят крушите.Ако имате компот, можете да си спестите тази стъпка.
Плодовете се белят, почистват, разрязват се наполовина и се варят във сместа от вино, вода, захар и подправки до омекване.Времето зависи от степента на зрелост на плода.(10-20 мин)
Изваждат  се, сиропа се прецежда и се оставят да изстинат.



Бял крем
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, смесват се с течността и ванилията и се варят на слаб огън(на водна баня) при непрекъснато разбъркване докато кремът започне да се сгъстява. Не трябва да завира. Отнема около 7-10 минути.Прехвърля се в друг съд за по-бързо изстиване.Ако ще ползвате желатин, най-напред се поръсва върху 50 мл от течността, в която са врели крушите, след като набъбне се загрява на микровълновата за 30 сек и се смесва с горещия крем.
Маскарпонето се разбърква с пудра захар и се прибавя към изстиналия яйчен крем с внимателно разбъркване.
Сметаната се разбива и също се добавя към крема с внимателно разбъркване.
Накрая се примесва и чията, ако използвате. Тя има леко желиращ ефект, тъй като поема течността и набъбва.
Шоколадов мус
Последователността е същата - най-напред жълтъците със захарта, загряване на водна баня, прибавя се шоколада, бърка се до пълното му разтопяване. Сметаната се разбива, внимателно се смесва с маскарпонето  и изстиналия шоколад.
Оформяне на тортата
Изрязва се кръг от хартия за печене с желания размер.Около него се поставя ринг за торта.
Бишкотите се подрязват и се напръскват(намазват) с приготвеното сладко мляко с кафе.Подреждат се покрай стените на формата.Дъното се покрива с изрезките и ако е необходимо цели бишкоти, които също се сиропират с млякото.
Върху сиропираните бишкоти се изсипва белия крем.Оставя се за малко в хладилник за да стегне.
Върху белия крем се подреждат плодовете, а върху тях се изсипва шоколадовия мус (най-лесно е да се сложи в пош и да се шприцова с голям накрайник).
Сладкишът е готов, остава да престои няколко часа в хладилник и да се украси.
Аз съм използвала една цяла поширана круша, нарязана като ветрило.





Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби