вторник, 28 юни 2016 г.

Конкильони болонезе - паста раковини, пълнени с кайма и доматен сос



Много отдавна се каня да направя от този вид паста и все отлагам.Но сега ми е на гости големият ми внук Ники, който е любител на всякакъв вид паста и решихме да пробваме тези интересни раковини.
Резултатът е повече от добър. Много  ни хареса тази запечена паста. Ще пробваме и с друг пълнеж!



Продукти 
за 4-5 порции

 300 г конлильони(големи раковини)
500 г кайма (телешка или смес)
4-5 с.л. зехтин
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
стрък целина
черен пипер
червен пипер
босилек
риган, мащерка
1 консерва белени  нарязани домати от 600 г
50 г настърган кашкавал
Време за приготвяне: - 50 мин.
за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -40 мин.
Приготвяне

Тук се включи и друг помощник - един от по-малките внуци!



Всичко става много бързо, ако се работи на 2 котлона.
В дълбока тенджера се завира подсолена вода и се прибавя пастата.Вари се според указанията на опаковката. На моята пишеше 18 мин.
Изцежда се и се раковините се подреждат в намазана със зехтин тавичка.
В голям тиган се задушават лука, чесъна, целината и моркова, нарязани на дребно ( аз ги пускам за секунди в блендера преди това).
След като зеленчуците омекнат, се прибавя каймата и се пържи докато промени цвета.
Следват подправките и доматите. Вари се  като се разбърква още 5 минути, до сгъстяване.
Конкильоните се пълнят със соса с помощта на лъжица. Остатъка от соса( ако има) може да се изсипе отстрани.
Поръсва се с настъргания кашкавал.
Ястието се пече в предварително загрята на 220С фурна за 20 минути.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

вторник, 7 юни 2016 г.

Кокосов флан - крем карамел с кокос и кондензирано мляко






Продукти

за 6-8 порции
4 яйца
380 г ( 1 кутия) кондензирано мляко
250 мл прясно мляко
100 г кокосови стърготини
3-4 с.л. захар за карамела

 Време за приготвяне: 50 мин.
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене -40 мин.



Приготвяне


В подходящ съд се приготвя карамел от захарта.
Разпределя се в предвидените купички за печене.
Яйцата се разбиват , към тях се прибавят кондензираното мляко, прясното мляко и накрая и кокосовите стърготини. Разбърква се до хомогенност и се изсипва в купичките.
Десертът се пече на водна баня(купичките се поставят в тава с вода)  в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до златист загар.
Изчаква се да изстинат и се обръщат преди сервиране.
Сервират се с плодове или плодово желе.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Безглутенов шоколадов сладкиш с печено какао



Признавам си , че не съм шокохолик, но този сладкиш, който ме привлече защото е без глутен, ми стана любим!
Рецептата е от майстор и любител на шоколада във всичките му разновидности - Дани от  блога "Музика за свободното време". Благодаря ти, Дани! Очарована съм!


Акцентът в рецептата  е запеченото какао, което придава чудесен аромат на десерта и го направи наситено шоколадов. Текстурата е влажна и мека и се запазва такава за няколко дни!
Копирам направо от Дани.

Продукти
за форма с диаметър 24 см

70 г какао
6 големи яйца
200 г бадемово брашно, при мен са смлени бадеми
220 г пудра захар
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
 шоколадова глазура
1 ч.ч. млечна сметана
200 г черен шоколад, 70 % какао

 Време за приготвяне: - 2.5 часа
за подготовка - 100 мин.
за готвене - 30 мин.



Приготвяне


Фурната се загрява на 150 градуса.
Какаото се поставя върху хартия за печене в тавата на фурната,
като се разстила равномерно.
Пече се  около 1,5 часа, като се разбърква на 20 минути.
През това време цялата кухня ухаеше на какао :)
Оставя се да изстине.
Яйцата се разбиват със захарта.








Добавят се какаото и бадемовото брашно, разбъркани с бакпулвера и содата.
Хомогенизира се добре и се изсипва във форма, 22 -24см, покрита с хартия за печене.
Пече се при 180С,  30-40 минути .
Оставя се да се охлади, преди да се извади от формата.
За глазурата 
Загрява се сметаната, но без да заври.
Сваля се от огъня, добавя се начупения шоколад и се разбърква до пълното
му разтапяне.
Охлажда се и се нанася върху сладкиша.





 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби