сряда, 30 юли 2014 г.

Торта купол - плодова шарлота с крем сирене и сметана (малини)



 Тортата е пълна импровизация, според наличните продукти.Много е лека, добре напоена, мекичка и едновременно с това стои добре.Изключително бърза и лесна.




 Сладкишът може да бъде направен с пресни плодове или сладко по избор.
Продукти 
за торта с диаметър около 28 см
18-20 порции

  • 300 г бишкоти савоярди (за тирамису)
  • 500 г малини с 3-4 с.л. захар
  • (2 бурканчета сладко по избор)
  • 1 пак.желатин за плодовете
  • 600 мл течна сметана
  • 2 с.л. захар
  • 400 г крем сирене
  • 20 г желатин
  • 100 г бял шоколад
  • за отгоре
  • 400 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
 Приготвяне


  •  Дъното и стените на голяма дълбока купа се облепват с фолио за свежо съхранение.
  • Малините се намачкват заедно със захарта и се сваряват за няколко минути . Получения малинов сос се разделя   на 3 части - едната за бишкотите, другата за малиново желе и третата за добавка към сметаната.Ако се използва готово сладко тази процедура се прескача.
  • Бишкотите се нареждат плътно по дъното и стените на купата и се намазват с четка с малиновия сос.
  • Сметаната( без 100 мл , които се отделят за белия шоколад) се разбива до леко сгъстяване.
  • Крем сиренето се разбива със захарта и се смесва със сметаната.Прибавя се определения малинов сос.Желатинът се накисва в малко студена вода, след това се загрява на микровълновата за 30 секунди до пълното му разтваряне и се прибавя към сметановата смес.
  • Шоколадът се начупва и загрява заедно със 100 мл сметана до разтопяване.Прибавя се към сметановата смес.
  • Желатинът за малиновото желе се залива със студена вода до набъбване и след това се загрява до пълно разтваряне.Смесва се с остатъка от малиновото желе.
  • Половината от сметановата смес се изсипва върху бишкотите.Ако не е много гъста се поставя в хладилник за 30 минути да стегне.
  • Върху нея се разпределя малиновото желе.
  • Покрива се с остатъка от сметановата смес.


  • Отгоре се подреждат бишкоти, предварително потопени в малиновия сос.
  • Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник поне за 4 часа за да стегне.
  • Фолиото се отстранява внимателно и купата се обръща върху тортена чиния(поднос).
  • Заквасената сметана се разбива със захарта и тортата се измазва цялата с получения крем .
  • Украсява се с пресни плодове или по желание с друго.






четвъртък, 17 юли 2014 г.

Плодов сладкиш с праскови и лешници




Продукти
за тава с диаметър 32 см

  • 500 г пресни праскови (нектарина) 
  • в т.ч. за украса отгоре
  • 6 яйца
  • 300 гр. захар
  • 2 ванилии
  • 2 с.л. сметана (кис.мляко)
  • 350 гр. брашно
  • 1  пак. бакпулвер 
  • 200 гр. краве масло (маргарин)
  •  настъргана кора на 1 лимон
  • 1/2 ч.л. канела
  •  200 г запечени смлени лешници.


Приготвяне



  • Фурната се включва на 180С.
  • Яйцата се разбиват със захарта, може с тел или с миксер.
  • Прибавя се киселото мляко, ванилията, лимона и канелата.
  • Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към яйчната смес.  
  • Маслото(маргарина) се разтопява и се добавя към тестото.Може да се използва и олио.
  • Накрая се изсипват нарязаните на кубчета плодове(оставя се за украса), запечените едро смлени лешници и всичко се разбърква с лъжица.
  • Изсипва се в намазаната с мазнина тава, отгоре се подреждат заделените за украса плодове.
  • Пече се  около 25-30 минути, до суха клечка, като към края на  печенето сладкиша се поръсва  с кафява захар.



сряда, 16 юли 2014 г.

Пилешки рулца с плънка от спанак и сирене обвити в бекон





Продукти 
за 2 порции


  • 2 пилешки филета по 150-200 г
  • горчица, лимонов сок
  • 6 тънки резена пушен бекон
  • шепа спанак
  • 30 г крем сирене
  • резен чедър
  • салвия, мента или босилек
  • чесън на прах
  • черен пипер
  • 50 мл бяло вино

 Приготвяне



  • Филетата се разрязват и изтъняват с нож или се начукват между два пласта фолио.
  • Поръсват се с лимон и черен пипер и се оставят да отлежат.
  • Спанака се реже на дребно и се смесва със сиренето , прибавя се чеснов прах и черен пипер и другата избрана подправка .
  • Филетата се разстилат, покриват се с чедъра и в средата се поставя от плънката.
  • Завива се на руло  и се увива с   лентички бекон
  • Рулцата се поставят в намазана с мазнина тавичка, налива се виното и се пекат на 220 С за около 15-20 минути.
  • Сервират се с отделилия се при печенето сос и гарнитура.




вторник, 8 юли 2014 г.

Малки банички с кренвирш



Една семпла и много лесно осъществима идея за закуска или просто похапване по всяко време на деня.
Причината за този експеримент отново е моят внук, който ми гостува всяко лято.След мъфините с кренвирши дойде ред и на банички с любимия му колбас! Много ги хареса, ще се правят!

Продукти 
за 4 банички
2 бр. готови кори  Белла или други тънки
30 г масло
1 яйце
1 малък кренвирш
30 г сирене(кашкавал)

Приготвяне


  • Яйцето се разбива, прибавя се сиренето и нарязания на дребно кренвирш.
  • Корите се намазват с мазнина, разрязват се на две и се прегъват.Мажат се отново с маслото  и се поръсват с плънката.
  • Завиват се на рулце и се поставят в тавата, намаслена или застлана с хартия за печене.Отгоре се мажат с мазнината.Може да се поръсят със сусам.
  • Пекат се на 180 С за около 15-20 минути.