четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Спагети със сметанов сос, гъби и зеленчуци




Продукти
за 2  порции


  • 150 г спагети
сос

  • 1 глава кромид лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г гъби
  • 100 г броколи
  • 50 г грах (замразен или от консерва, около 1 к.ч. )
  • 30 г пушено пуешко филе
  • 200 мл течна готварска сметана
  • 50 г Гауда или друг кашкавал


 Калории - общо 1700 Ккал
за 1 порция 850 Ккал

Приготвяне

  • спагетите се сваряват според указанието на опаковката( аз ги варя винаги за 15 минути защото ги обичам така)
през това време се приготвя соса
  • мазнината се загрява и в нея се задушават лукът и чесънът, нарязани на дребно
  • прибавят се гъбите, нарязани на филийки, броколите, накъсани на розички и граха
  • всичко се разбърква и се готви още 5 минути
  • прибавя се нарязаното на много дребно филе и сметаната
  • след като заври се добавя настъргания кашкавал
  • разбърква се
  • спагетите се отцеждат, връщат се в тенджерата и се заливат със соса



сряда, 28 ноември 2012 г.

Постна баница с праз




Продукти
за    6 малки банички

12 бр. кори на Бела, Фамилия
2 стръка праз (160г)
20 мл зехтин
30 мл вода
черен пипер, чубрица, сол
50 г маргарин, разтопен


 Калории - общо 1570 Ккал
 за 1 порция  262 Ккал


Приготвяне


  • Празът се реже на дребно се задушава за кратко в загрятата мазнина
  • добавя се водата и се задушава още 5-6 минути до почти пълното му омекване и до изпаряване на водата
  • овкусява се със сол, черен пипер и щипка чубрица

спокойно можете да го направите и със суров праз, само малко се осолява.Вкусът е почти един и същи!

  • корите се слепват по2 с малко мазнина
  • поръсват се с плънката и се навиват най-напред на руло от към дългата страна, а след това се завиват на охлювче

може да се нареже рулото на малки банички

  • поставят се в намазана с мазнина тава и се поливат с разтопени маргарин
  • пекат се на 180 за 25-30 минути  до зачервяване
И един друг вариант





вторник, 27 ноември 2012 г.

Постни мъфини с локум и орехи




Продукти 
за  6 броя
в купички за крем карамел

  • 175 г Брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 100 г захар
  • 1 пак.ванилова захар
  • 1 с.л. какао
  • 100 мл топла вода
  • 40 мл олио
  • 1 с.л. лимонов сок
  • запечени и начукани орехи
  • 3 кавадратчета локум

 Калории - общо 1420 Ккал
 за 1 порция 236 Ккал

Приготвяне


  •  в дълбока купа се смесват всички сухи съставки - брашното се пресява
  • водата , олио и лимонови ясок се смесват и се прибавят към сухите съставки
  • бърка се на ръка до получаване на еднородна смес
  • прибавт се орехите
  • в чашките се слагат хартиени формички
  • пълнят се до нивото на хартията
  • във всяка чашка се слага по половин локумче
  • пече се на 180 С за около 25-30 минути





неделя, 25 ноември 2012 г.

Печен заек, пълнен с кайма и ориз



Не правя много често заек защото трудно си намирам прясно месо. Това е един малък заек , който приготвих почти като печеното пълнено пиле.Тъй като не  е див, не се нуждае от предварително продължително мариноване.
Плънката е много богата, ароматна и вкусна.


Продукти
за 4 порции
  • 1 заек около 2 кг
естествено може и по-голям, ще трябва да се увеличат другите продукти
  • лимонов сок и черен пипер за мариноване
плънка
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 150 г кайма, телешка
  • 1 к.ч.ориз
  • няколко гъби
  • к.ч. стафиди
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. майорана
  • черен пипер
  • джоджен
за намазване на заека
масло
Приготвяне
  • заекът се измива, подсушава и се наръсва с лимонов сок и черен пипер.оставя се да престои така 30 минути или повече
плънка
  • в загрятата мазнина се задушават нарязаните на дребно кромид и морков
  • прибавя се каймата и се пържи до готовност като се бърка
  • добавя се ориза и се запържва до побеляване
  • добавят се гъбите, стафидите и подправките
  • налива се 1 к.ч. вода и се задушава до поемането й от ориза
  • с тази плънка се пълни корема на заека и се зашива
  • поставя се в тавичката и се намазва много добре с размекнато масло
  • поръсва се с черен пипер и сол 
  • отстрани се налива 1 ч.ч. вода
  • пече се покрит на 180-200 С за 2 часа
  • обръща се заека и се оставя открит за да хване коричка
  • може да се добавят картофи в тавата



петък, 23 ноември 2012 г.

Пълнен шаран с не съвсем традиционна плънка от лук, орехи и стафиди и пържен шаран



Пълненият шаран е наистина традиционно българско ястие.В повечето случай се готви с домати .Аз не обичам много всички тези плакии.
Предлагам ви един друг вариант с ароматна плънка и леко сладникав вкус.
Ястието е изключително вкусно, малко екзотично заради използваните подправки в плънката, богато на аромати, изискано и подходящо  и за по-специални поводи.
Галетата и зехтинът образуват златиста коричка...
Точно такова го обичам!
Продукти
за  4 порции
  • 1 цял почистен шаран около 1 кг
плънка
  • 2 големи глави кромид лук
  • 1 голям морков
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. джинджифил
  • 100 г гъби
  • 100 мл вино
  • 1 к.ч. запечени и счукани орехи
  • 1 к.ч. стафиди
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л.галета
  • черен пипер
  • щипка канела
  • допълнително
  • 1 с.л. галета
  • 1 с.л. зехтин


Приготвяне
  • шаранът се измива, подсушава и се наръсва обилно с лимонов сок и черен пипер
  • приготвя се плънката
  • зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушават лукът , чесънът и моркова, нарязани на дребно
  • прибавя се смляният джинджифил и се пържи още малко
  • добавя се соевия сос
  • следват нарязаните гъби и виното, готви се до пълното омекване на морковите, ако е необходимо се прибавя малко топла вода
  • прибавят се черният пипер, захарта, канелата, стафидите, орехите и галетата
  • разбърква се няколко пъти до сгъстяване
  • с готовата плънка се пълни корема на рибата и се зашива
  • рибата се поставя в тавата и отгоре се поръсва с галетата и на много тънка струйка със зехтина
  • ако остане плънка се слага отстрани
  • в тавата се налива много малко вода, около 1 к.ч. и се слага да се пече  в затоплена на 200 С фурна
  • пече се около 30 минути, до омекване на рибата
  • реже се и се сервира с картофено пюре или варени картофи


DSCN2952-001




Пържен шаран

сряда, 21 ноември 2012 г.

Питка за здраве "Предай нататък"



Да се включа и аз в инициативата  "Предай нататък - Питка за здраве" по идея на Ирония, която стартира  инициативата "Направи питка за здраве и ти и предай нататък". Ако имате желание, се включете и вие. Да видим какво ще се получи :)

Read more: Щъркелово гнездо http://ilrai.blogspot.com/#ixzz2Csh5Dvex


Още повече, че днес Православната черква чества празника Въведение Богородично, празник който е и Ден на християнското семейство!




Продукти 

  • 1 пакет суха мая-7г
  • 190 мл прясно мляко
  • 1 с.л. мед
  • 1 яйце+1 белтък+1 сл.л кисело мляко
  • 1ч.л.лимонов сок
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 470 г брашно




 Приготвяне

въпреки, че работя със суха мая, аз винаги най-напред я активирам
  • затопля се прясното мляко в МВ на 1 мин.
  • към топлото мляко се прибавя 1 с.л. мед и се разбърква до пълното му разтваряне
  • в купа се изсипва млякото и в него се слага маята и около 1/2 или цяла чаша от предварително пресятото брашно
  • разбърква се много добре до получаване на еднородна смес и купата се покрива с домакинско фолио
  • купата се поставя в загрята на 40-50 С и изключена фурна
  • изчаква се маята да се активира, появяват се шупли
аз не меся на ръка , а с бъркалките за тесто на кухненския робот



  • яйцето и жълтъка се разбиват леко, прибавя се зехтина, солта, лимоновия сок и киселото мляко
  • в купата на миксера се смесват горната течност и шупналата мая
  • прибавя се брашното и се пуска да меси
  • когато тестото започне да се отделя от стените на купата и от бъркалката, е готово-около 10-15 мин.
  • изважда се, оформя се на топка и се поставя в намазнена купа като хубаво се овалва в мазнината
  • купата се покрива с домакинско фолио и се поставя в загрята на 40-50 С и изключена фурна
  • изчаква се тестото да увеличи обема си поне 2 пъти- около 30-40 минути
  • изважда се и се оформя по желание 
  • втасва още 30 минути и се намазва с жълтък, разбит с малко мазнина и мляко
  • пече се на 190С около 40 минути
  • ако поставите на дъното на фурната тава с вода, питката ще бъде мека и въздушна
  • след изваждане може да се намаже с масло
  



неделя, 18 ноември 2012 г.

Торта за Рожден ден - Бостънски крем пай (Boston Cream Pie )


 Добре дошли на Рождения ден на моя блог!



Бързам да ви почерпя със специалния сладкиш, който направих за този ден.


Казва се Бостонски крем пай, но всъщност си е торта с много ванилов крем  (пастичера) между две пухкави блатчета  и шоколадово покритие(ганаш) .Отдавна му се бях заканила и сега само съжалявам, че не съм го правила по-рано!



Невероятен, пристрастяващ, мек, нежен и много ванилово-шоколадов вкус!
Доста известен сладкиш, който може да се срещне в различни варианти.Включително като поничка...
Счита се, че е създаден    от арменско-френски готвач М. Sanzian в Бостън Parker House Hotel през 1856 г.
Бостън крем пай е официален десерт на щата Масачузетс , обявен за такъв през 1996 година.
Рецепти  много, аз компилирах.  Основен източник тук.

Продукти 
за   24 см форма

за блатовете
  • 1 ч.ч. захар-180 г
  • 1/2 ч.ч. разтопен маргарин
  • 2 пакета ванилова захар
  • 4 яйца
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1.5 ч.ч. брашно-180г
  • 150 мл прясно мляко с 1с.л. лимонов сок
  • 1/2 капсула есенция ром
  • щипка сол,  ако се ползва  безсолно масло
за крема
  • 6 яйчни жълтъка
  • 30 г царевично нишесте (1/2 к.ч.)
  • 180 г захар (1 ч.ч.)
  • 300 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 1 п. ванилена захар +1 капсула есенция ванилия
( по възможност ванилова пръчка, но аз нямах)

за шоколадовото покритие
  • 150 г шоколад
  • 150 мл течна неподсладена сметана

 0тделно
  • запечени едро счукани орехи
  • кокосови стърготини
  • фин плодов конфитюр или сироп от сладко (моето е ягодово)
 

Приготвяне

 на блата
 
  •  в купа се разбиват маслото, ванилената захар и захарта до пухкав крем
  • едно по едно се прибавят яйцата  при непрекъснато разбиване
  • на части се прибавят сухите съставки (брашно и бакпулвер) и млякото, като се завършва със сухи съставки
  • изсипва се в застлана с хартия,  намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка
  • пече се на 175 С за около 35 минути, до суха клечка в средата
  • изважда с еи се оставя да изстине напълно
  • разрязва се на два блата с голям назъбен нож
на крема
  •  в тенджерка се разбиват  леко жълтъците и се смесват с нишестето, захарта и ваниловата захар
  • прибавя се млякото и се разбърква много добре
  • слага се на не много силен огън и се бърка до сгъстяване, около 8-10 минути
  • отдръпва се от котлона  и се добавя студеното масло  и капсулата ванилия
  • разбърква се много добре до получаване на гладък крем
  • кремът се прехвърля в купа и се покрива с фолио, което го докосва плътно
  • оставя се да изстине напълно


 шоколадово покритие(ганаш)

  • шоколадът се начупва на парчета и се слага в плоска огнеупорна чиния в микровълновата печка за 2 минути като от време на време се проверява и разбърква
  • сметаната се поставя в купа и се загрява за 2 минути на МВ,  не трябва да завира!
  • следва внимателно смесване на сметаната и шоколада
  • шоколадът се прехвърля в по-дълбок съд и в него много бавно при непрекъснато бъркане се изсипва на части сметаната
  • бърка се до получаване на гладка смес



сглобяване на тортата

  • първият блат се поставя в чиния за торта
  • върху него се разпределя цялото количество крем
  • поръсва се с орехи
  • отгоре се поставя втория блат
  • намазва се със сиропа от сладко и се заглажда
  • отгоре се изсипва шоколадовия крем
  • украсява се с орехи, кокосови стърготини или друго по желание


Ако сте пропуснали, има и месце за почерпка тук!
Да ви  е сладко!


Свинско с дюли, печено в тиква и ЧРД на блога


Добре дошли на Рождения ден на моя блог!
Измина се една година и ние пораснахме заедно!
Когато започнах, писах че блогването(ако съществува такава дума) е самотно занимание. Заблуждавала съм се! Оказа, че блоговото пространство е много гостоприемно и пълно с добри хора!
Над 280 хиляди посещения от 97 страни! Много от вас коментират и ме окуражават, за което безкрайно ви благодаря! 
''Срещнах''  виртуално  другите колеги от кулинарни блогове.Сърдечно благодаря на всички, които ме подкрепиха и ми помогнаха да продължа.
И аз като повечето започнах на шега, после си беше предизвикателство да издържа една година, а сега...сега така свикнах с блога, че нямам намерение да се отказвам!
Може би само ще разредя защото за тази една година съм сготвила, снимала и публикувала 220 рецепти.Чак се изплаших, когато го прочетох!
 Още веднъж голямо Благодаря на всички читатели и виртуални приятели, които направиха възможно да се случи това!
И нека виртуалната почерпка да започне с   тиква, нали такъв е сезонът.


За това ядене само бях слушала.Намерих в мрежата и една рецепта за ''друсан кебап'' в тиква.
Но не можах да си представя съчетанието на типична българска подправка, като чубрица със сладникавия вкус на тиквата.Затова експериментирах с малко по-екзотични подправки  и съставки.



Получи се невероятно ястие - ароматно свинско с   джинджифилов аромат и вкус, който  перфектно се съчетава със сладникавия вкус на тиквата, плодовете и канелата.




Главният Дегустатор,  който иначе тиква не поглежда,   беше впечатлен и си заслужих похвалите :)!
Препоръчвам ви това ястие, ефектно е,  подходящо за празник, за гости.
Рожденият ден на блога се оказа такъв хубав повод за да опитам!
Не е трудно и търпи модификации според наличните продукти.



Продукти
за 6 порции

  • 1 малка ''свинска''* тиква
  • 800 г шарено свинско месо
  • 2 с.л. олио
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. настърган джинджифил
  • 1 с.л.соев сос
  • 1с.л.балсамико оцет
  • 1 с.л. захар
  • черен пипер
  • 1 ч.ч. вино
  • 1 дюля
  • няколко сушени сини сливи
  • няколко кръгчета сушени червени домати
  • щипка канела


* в нашия край казват "свинска" на тази тиква, жълта с много твърда кора и не много сладка, но пък по-ароматна

  Приготвяне

  • ако тиквата може да се събере цялата в микровълновата печка, се надупчва с ножа на няколко места и се готви в МВ за 10-15 минути
  • ако е голяма, отрязва се капаче и пак се мушка в МВ за 10 минути
  • омекналата тиква лесно се почиства от семките и се оставя настрана сн.1
  • дюлята се разрязва на 2 и се поставя в МВ за 5 минути сн.2
  • изважда се и се реже на едро, без да се бели, тъй като кората е много ароматна
  • месото се реже на малки парчета и се задушава в загрятото олио


  • прибавя се джинджифила и се обърква хубаво 
  • добавя се нарязания на едро лук и чесън и задушаването продължава още 5-6 минути
  • прибавят се соевия сос, виното, оцета, захарта и черният пипер
  • готви се още 10 тина минути и се прибавят сушените сливи, домати и нарязаната дюля
  • задушава се до полуготовност на месото, не е дълго, трябва да остане течност, ако е необходимо се добавя 1 ч.ч. топла вода
  • прибавя се канелата, разбърква се и се изсипва в тиквата сн.3


  • тиквата се захлупва с отрязаното капаче и се слага в тавичка с малко вода на дъното сн.4
  • пече се 200 С за около 2 часа (може и по-малко) , до пълното омекване на тиквата (проверка като се вдигне внимателно капачето се пробва с вилица вътрешността на тиквата дали е мека)
  • изважда се и внимателно, с помощта на решетъчната лъжица се прехвърля в голяма чиния за сервиране
  • сервира се с малък  черпак като се слага от месото и се задълбава и от тиквата





Да не пропуснете да се почерпите и с тортата от следващата публикация!

събота, 17 ноември 2012 г.

Пилешко руло със спанак, сирене и хрупкава орехова коричка

 Ястието се приготвя много бързо и лесно.Едновременно с това е и доста ефектно.


 Много вкусно и ароматно.Доминиращият аромат е на джоджен, а орехите са чудесно допълнение.Беше одобрено с възторг!



Продукти  
 за 2 порции

  • 2 бр. пилешки гърди без кост и кожа
  • лимонов сок
  • 1 малка главичка кромид
  • 2 скилидки чесън
  • 200 г суров спанак
  • 80 г извара
  • 2 парченца кашкавал
  •  черен пипер
  • джоджен
  • 2-3 с.л.зехтин (масло)
  • 1-2 с.л. брашно за овалване
  • 4 с.л.счукани орехи


 Приготвяне

  • пилешките гърди  се разрязват внимателно и се изтъняват ( ако не можете с нож, пробвайте с чукче под фолио)
  • месото се наръсва с лимонов сок и черен пипер и се оставя настрана до приготвяне на плънката
  • спанакът се измива, почистват се дръжките и се  реже на ситно
  • кромида и чесъна се режат на дребно и се задушават в  2 с.л. мазнина
  • прибавя се спанакът и се бърка за 1-2 минути
  • добавя се изварата и се разбърка до получаване на еднородна смес
  • овкусява се с джоджен( не го жалете) и черен пипер
  • пилешкото месо се разстила и върху него се поставя парченце кашкавал, по възможност с по-висока масленост
  • върху кашкавала се разпределя спаначената смес
  • внимателно се завива и се прехвърля в чинията с брашно, овалва се добре и се притиска за да се оформи
  • тавичката за печене се назва с остатъка от мазнината
  • месото се овалва и в счуканите орехи и рулцата се редят в намаслената тавичка
  • отгоре се наръсва съвсем малко мазнина
  • пече се на 200 С до златисто, около 15-20 минути
  • сервира се нарязано на парчета