Да се включа и аз в тиквеното изобилие на този сезон с едно много ефектно предястие или лека вечеря.Лека и нежна, почти въздушна текстура с аромат на мащерка...
Аз го приготвих в два различни вида купички, по-малките бяха подходящи за обръщане, но по-големите не ставаха за обръщане, а само за директна консумация.
Приготвяне
Аз го приготвих в два различни вида купички, по-малките бяха подходящи за обръщане, но по-големите не ставаха за обръщане, а само за директна консумация.
Продукти
за 3-4 порции
- 450 г тиквички
- 1 малка глава кромид
- 60 г масло
- 40 г брашно
- 250 мл прясно мляко
- 2 с.л. квасена сметана
- Сол, черен пипер
- 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
- 120 г кашкавал
- 1-2 стръка пресен чесън
- 2 к.л. суха мащерка
- галета за поръсване на купичките
- Тиквичките се обелват и нарязват
- Слагат се във вряща подсолена вода и се варят 10-12 минути
- Отцеждат се и се пасират сн.1
- В тиган се загряват 2 с.л. масло и пасиранте тиквчки се задушават в него за 3-4 минути сн.2
- В друг съд се загрява остаъка от маслото и в него се задушава нарязания на много дребно кромид
- Прибавя се брашното и се разбърква за 1-2 минути
- Добавя се нарязаният на дребно прсън чесън
- Жълтъците се разбиват с вилица и се смесват със сметаната, прясното мляко, сол и черен пипер
- Получената смес се изсипва при брашното и се готви при непрекъснато разбъркване още 2-3 минути сн.3
- Добавят се пасираните тиквички и настъргания кашкавал и се готви до разтопяване на кашкавала сн.4
- Отдръпва се и се оставя за малко да се охлади
- Белтъците се разбиват на твърд сняг и много внимателно се добавят към охладената смес сн.5
Уникално вкусно и много интересно предястие :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сонче, това е пълен разкош!И аз открих сезона с тиквичките, а твоето предложение направо не грабна. Повярвай ми още довечера ще го приготвя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Много вкусни суфлета,Соня!И агнешкото не им отстъпва,превъзходно е!
ОтговорИзтриванеХубав понеделник!
Е това се чудех дали да не правя онзи ден, когато правих мъфини. Сега запазвам рецептата и следващите тиквички ще са в суфлето;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Сонче!
Благодаря на всички ви!Ще чакам коментари как се е получило суфлето при вас!ПОздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриване