Нещо много нежно, топящо се в устата, подходящо за любители на шоколад.
Тортата беше направена за годишнината от сватбата ни с моя съпруг.
Чела бях отдавна за тази торта в блога "Аз готвя", но ми се стори трудно, пък и двамата със съпруга ми не сме шокохолици.Не че не обичам шоколад....Така бях забравила за тази торта, докато Васето не ме предизвика, че е направила такава торта и била много ефектна, вкусна и ии подходяща за моя блог. Васето е сестрата на моя съпруг, която е превъзходен кулинар, но не мога да я навия да започне да пише.
Така се захванах с троен шоколадов мус.Всъщност, като се замисля това си е по-скоро парфе, ама нейсе, вече съм го нарекла мус в заглавието!Оказа се изключително лесно и приятно, тъй като резултатът е повече от удовлетворяващ! По-скоро зашеметяващ!
Количествата на продуктите са различни от оригинала, който е испански.Особено намалих белия шоколад защото не го обичам.
Продукти
за форма 22 см
основа
- 140 г бисквити - моите бяха Закуска какаови
- 50 г стопено масло(маргарин 80%)
- 1-2 с.л. пудра захар
- 50 г белени и запечени бадеми(лешници)
- 600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена)
- 300 мл прясно мляко 3,6%масленост
- 6 с.л. захар
- 3 пакетчета желатин
- 125 г черен шоколад - 70% какао
- 125 г млечен шокоалад
- 100 г бял шоколад
- 1 ванилия за белия шоколадов мус
представям подробно, за да се убедят и скептиците, че е лесно
Приготвяне
за основата
- бадемите се запичат в микровълновата - 1мин и 30 сек на 800 вата( върху хартия за печене)
- слагат се в блендер и се смилат на брашно, отделят се в дълбока купа
- бисквитите се начупват, поставят се в блендера и се смилат, смесват се със смлените бадеми сн.1,2
- маслото се стопява в МВ* - 30 сек на 800 вата и се прибавя към бисквитите и бадемите и захарта
- получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен, като се заглажда с шпакла сн.4
- оставя се в хладилника за да изстине
за шоколадовите мусове
- в голяма купа се смесват млякото и сметаната
- поставя се в МВ и се загрява за 2 мин. като се разбърква от време на време
- отделя се 1/3 от млечната смес (300 мл)
- желатинът( 1 пак) се залива с 50 мл студена вода и се оставя за 5 мин. да набъбне
- черният шоколад се начупва на парченца и се слага в купичка
- поставя се в МВ НА СЛАБО ( например на размразяване) за около 3 мин. като от време на време се разбърква до пълното разтопяване на шоколада
- набъбналият желатин се загрява в МВ за 30 сек., разбърква се до пълното му разтваряне
- изсипва се желатинът към 1/3 от затоплената млечна смес, разбърква се
- прибавя се по малко от топлата млечна смес към топлия шоколад като се бърка непрекъснато с шпакла до пълното смесване сн.5
- полученият мус се прецежда и се налива във формата
- прибира се в хладилник за час или във фризер за 10 мин. докато стегне напълно
- всичко се повтаря още два пъти за млечния и белия шоколад сн.6,7
- след всеки пласт се изчаква до пълното му стягане, за да не се смесят сн.8,9
оставя се в хладилника за 1 нощ за да стегне
може да се поръси с какао или настърган шоколад
*МВ - микровълнова печка
Сонче,
ОтговорИзтриванеизглежда умопомрачително, а само като прочета мус и шоколад и съм готова на бегом да дойда да си взема поне трохичка от тази торта;)
Прекрасни снимки!
Благодаря ти Марта!Похвалите ти ме изпълват с радост и правят деня ми хубав!Поздрави!
ИзтриванеСонче, разкошна торта, остави ме без дъх. Има ли шоколад без съмнение ще е чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Мда, наистина се получи добре, препоръчвам я горещо!Благодаря ти Елена!
ИзтриванеHayırlı akşamlar, ellerinize, emeğinize sağlık.Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSAYGILAR.
Соня, направила си торта за чудо и за приказ! Представям си как се топи в устата :)
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация от цветове и вкусове!
Поздрави!
Благодаря ти Тилия, наистина беше много вкусна!Поздрави и хубава седмица!
ИзтриванеНай-първо искам да ти пожелая все така хармоничен брак с много топлина и обич в сърцата,Соня!А тортата е приказна!Много ми допада и отдавна съм й хвърлила око и аз!
ОтговорИзтриванеСъщо не съм фен на белия шоколад,освен употребен умерено в десерти.
С пожелание за хубава седмица!
Благодаря ти, Роси!Не само за поздравленията, а и за цялата подкрепа, която получавам от теб!Нека твоите пожелания се върнат умножени при теб!
ИзтриванеА за вкусовете ни, явно са доста сходни :) и за обърнатите плодови сладкиши и за чийзкейка и за белия шоколад!Още веднъж благодаря за всичко, радвам се, че те познавам, макар и виртуално!
А, между другото, не мога да следя твоя блог, макар, че съм се записала за следене?!Знаеш ли нещо за причината?
Поздрави и топла прегръдка!
И аз съм я правила-страхотна е тази торта.И твоята Сонче изглежда прекрасна!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая и да сте живи и здрави!
Прегръдки!
Izvinjavam se kolko e tva 3 paketcheta jelatin v gram.mersi
ОтговорИзтриванеАз използвам пакетчета по 7 грама едното и на тях пише, че са 500 мл течност.
ИзтриванеЧудна е станала тортата,Соня!
ОтговорИзтриванеСигурна съм ,че е неустоима и на вкус,поздравления!
Хубав ден ти желая!
За хубав празник -хубава торта ! Направо разкошна , а вие да сте живи и здрави още дълги години заедно !
ОтговорИзтриванеС прегръдка ,Сонче и хубава есенна вечер !
Леле, каква красота, а и много вкусно!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта Сонче, ще се възползвам от нея!
Поздрави!
Сонче, чудна е тортичката ,пък и за хубав повод направена!Живи и здрави да сте!
ОтговорИзтриванеНа мен ми се видя много трудоемка ама щом казваш ,че е лесна ,някой ден ще пробвам.
Прегръдки и хубава вечер!
Соня, честита годишнина! Бъдете живи и здрави, обичайте се и се радвайте все така един на друг! Тортата ти се е получила страхотно. Радвам се, че си се спряла на нея. Нямам смелостта да използвам МВ за разтопяване на шоколад, но наистина пести време.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря за поздравленията и пожеланията, Мира, Ваня, Кате, Здравче, а на Таня благодаря и за рецептата!Хубава сряда на всички!
ОтговорИзтриванеОоо, нямаш представа колко ме зарадва!
ОтговорИзтриванеС приятеля ми правим скромната една годинка този уикенд и ми се искаше да спретна нещо шоколадово, защото обожаваме и двамата. Мислех да е тортичка, но май ще пробвам този мус в сърцевидни формички за мъфини :)
Супер на място ми дойде тази рецепта, благодаря ти :)
Пожелавам ти много късмет и щастие!
Чудесно ще стане ,може и без подложката тогава, само с парфетата.Виждала съм го на много места.Поздрави!
ИзтриванеЗаписах си рецептата.....Усещам как мъжо ще го излапа на един път xixixixixixi
ОтговорИзтриванеПоздари и благодарско за рецептата ;)
Успех, Боболина!Поздрави!
ИзтриванеЧудесна торта за прекрасен повод! Още веднъж честит празник от мен и още дълги години щастлив семеен живот!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Честит празник! Дълги, дълги щастливи години заедно...а с такъв кулинарен талант като вашия, мъжът ви няма особен избор, освен да се влюбва във вас с всяко ново ястие и всяка лъжица!
ОтговорИзтриванеПробвах рецептата - получи се точно както изглежда и при вас, а доказателство колко е вкусна - няколко часа след като стегна, вече я нямаше!
Благодаря, стискам палци за бъдещите ви кулинарни подвизи!
Благодаря ти Анна! Твоите думи ме зарадваха безкрайно!Няма какво повече да желае един кулинар, освен празни чинии и доволните усмивки на тези, за които готви!А за блогърът кулинар особено важни са отзивите на читателите!Ти ме правиш щастлива и изпълнена с удовлетворение ! Благодаря, че си се доверила на рецепта от моя блог и че споделяш за резултата! Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеИ аз направих тортата. Много лесна за изпълнение и много вкусна. Имам само два въпроса. Може ли животинската сметана да се замени с растителна , и в началото в продуктите са изброени 6 лъжици захар , които не е указано къде се слагат. Предварително благодаря! Иначе и без захарта стана много вкусна.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ели, 6 те лъжици са по 2 за трите вида парфе(мус).Наистина не съм написала, но е малко по желание и на вкус.Така, че може и с по-малко или както казваш без тях!:).Радвам се, че рецептата ви е допаднала!Поздрави!
Изтриванеa kakvo e MB ?
ИзтриванеМВ - микровълнова печка
ИзтриванеС какъв диаметър е формата,която ползвате?
Изтриване22 см, пише винаги точно под думата "продукти"!Успех, ще чакам коментарите!
ИзтриванеЗдравейте! Направих тортата днес, ползвах форма 26 см.Сложих по 7 грама желатин, но определено леко се тресе. Въпроса ми е кой желатин ползвате? Аз ползвах на Биосепт, който е по 10 грама.Имах и още едно затруднение - да я преместя от формата в тортена чиния.Иначе на вкус е невероятна и никак не е сложна. Може би трябва да увелича с по 1 грам желатина, как мислите? И още един въпрос, дали не може да се замени животинската сметана с растителна? Благодаря за рецептата.:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря ви за доверието и за споделеното!Радвам, се че тортата ви е допаднала.Втвърдяването зависи :
ОтговорИзтриване1 от желатина - на опаковката пише за какво количество течност е.Аз ползвам Д-р Йоткер от 7 г
2 от маслеността на млечните продукти и шоколада, колкото повече, толкова по-добре - сметаната е поне 30 %, млякото е 3,6 %
3 пълното стягане се достига след поне 12 часа в хладилник
Дано да съм била полезна.Поздрав!
Може ли да ми кажете марката на животинската сметана :) Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ползвам сметана от Била и Лидъл.На опаковките има нарисувана крава. в Била - Panna da cucina i Neouburger. В lidl -Pilos, за последната има спор дали е наистина животинска, но аз я харесвам,Ако ви се дават пари - Президент.Поздрави!
ИзтриванеИзвинявай за глупавият въпрос, но много ми допадна тортата и съм решила да я направя, само че, нещо не разбрах за сметаната: Пише :600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена) - това неподсладена означава ли, че е сметана за сладкиши (за торти) или е готварска сметана?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Илиана, добре дошла! В по-горния отговор съм описала сметаната, която ползвам.Подчертала съм неподсладена за да се знае за количеството захар, което трябва да се използва.Може да използвате подсладена сладкарска сметана и да намалите захарта от рецептата.Прочетете коментарите и за маслеността на продуктите. Поздрав и ви желая успех! Ще се радвам да споделите отзиви от резултата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Непременно ще споделя резултата!
ОтговорИзтриванеЗдравей Соня. само да вметна, че такова красиво и вкусно изкушение се получи.....всички си облизаха пръстите. Благодаря за вкусното изкушение което си споделила!
ОтговорИзтриванеТортата е пожествена ! Всички много я харесаха !
ОтговорИзтриванеТортата е божествена ! Всички много я харесаха !
ОтговорИзтриванеНе можете да си представите колко ме радват вашите коментари , Илиана, Габриела! Доволна съм, че тортата ви е харесала и сте зарадвали и своите близки! Благодаря ви за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте, тази торта веднъж съм я опитвала в едно заведение във Видин и много ми хареса. С удоволствие ще се опитам да я направя по вашата рецепта, но за да бъде минимален риска да не се получи и да е максимално като вашата ще се радвам да споделите и какви марки шоколад използвате и за 3те муса? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеПоздрави/Милена
Здравейте, Милена, извинявам се за закъснението , но е момента съм извън страната и с голяма часова разлика! Дано да не е късно - за единия от шоколадите има снимка, купувам от Лидъл, може да ползвате всичко, което ви харесва, Милка или друг качествен .Прецеждането е заради желатина, понякога остават бучки неразтворен желатин.Поздрав и дано да съм била полезна! Хубави Празнични дни ви желая!
ИзтриванеЗдравейте отново, също така искам да Ви попитам, задължително ли е мусовете да се прецеждат?
ОтговорИзтриванеПоздрави/Милена
Здравейте, направих тортата и се получи чудесно, честно да си кажа не вярвах, че ще ми се получи, но наистина е лесна и ефектна!Благодаря за рецептата!:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ели, благодаря ви за доверието и споделеното! Много се радвам, че тортата ви е харесала! Поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеОригиналната рецепта за тази торта е с куахада, а не с желатин.Не съм го срещала в БГ по магазините.
ОтговорИзтриванеНе знам какво е куахада, според някои сайтове е "извара на прах", която сигурно сгъстява. Благодаря за споделеното, поздрав!
ИзтриванеЗдравейте!Тортата наистина е чудесна.Тези дни смятам да я направя,но преди това бих искала едно уточнение за желатина който ползвате на д-р Йоткер.На пакетчето пише 10г,цялото ли да използвам или 7г както сте описали?Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, използвайте цялото пакетче желатин. Обикновено една опаковка е за 500 мл течност, независимо от грамажа на желиращата субстанция. Поздрав и да ви е сладко! Ще се радвам , ако споделите резултата.
ИзтриванеЗдравейте!Направих тортата и всички много я харесаха.Надявам се да нямате против да публикувам резултата в facebook и да публикувам линк на страницата ви за да видят хората рецептата.Благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, радвам се, че ви е харесала тортата! Разбира се, нямам против! Може да пуснете снимката и на фен страницата на Моето сладко хоби във Фейсбук https://www.facebook.com/moetosladkohobinew/. Поздрави!
Изтриване