Много бях слушала за суфлето - колко е трудно, как се надува, как спада, но не бях правила.Дени беше главният подстрекател да продължа ягодовата тема със суфле.
Използвала съм рецепта на Дени, като пробвах в различни видове чашки.Тя споделя колко е лесно , наистина се оказа много лесен за приготвяне и доста диетичен лек десерт.
Тази рецепта беше изпълнена преди 3 седмици и мислех да не я публикувам защото не мога да кажа нищо повече от Дени за суфлето.
Не намирам за безсмислено споделянето на кулинарния опит, пък бил той и непрофесионален, а може би точно заради това! Аз пиша от 5 месеца и от тогава съм научила толкова много нови неща за кулинарията.
Радвам се и се възхищавам на успехите на блогърите, които следя.Наслаждавам се на красивите снимки, които публикуват, били те на ястия, цветя, гледки или мили дечица!
С увлечение чета за техните пътешествия и приключения.
Става ми много приятно, когато някой сподели, че е направил нещо, прочетено в моя блог .
И да, купувам си нова чинйка, ако ми хареса, само защото ще мога да снимам нещо с нея:)!
Мога да говоря с часове за възпитанието на децата от позицията на педагог и най-вече на майка на три прекрасни дъщери.
Убедена съм, че споделянето на социален и кулинарен опит, било то положителен или отрицателен, е полезено и за споделящия и за четящия.
И така, ето и моето ягодово суфле - лесно и почти диетично, подходящо за сезона.
С останалите жълтъци приготвих Крем Сабайон с ягоди.
Приготвяне
И да, констатацията на Дени е вярна, колкото по-дълбока е формата, толкова по-бавно се сляга суфлето!:)
И накрая моят ''принос'' - обърнато в чинййка:)
Използвала съм рецепта на Дени, като пробвах в различни видове чашки.Тя споделя колко е лесно , наистина се оказа много лесен за приготвяне и доста диетичен лек десерт.
Тази рецепта беше изпълнена преди 3 седмици и мислех да не я публикувам защото не мога да кажа нищо повече от Дени за суфлето.
Но днес прочетох една наречена ''самоиронична'', но звучаща доста саркастично и хапливо, както е отбелязала Ивана, публикация Тема: за блоговете от LaMartinia., която ме провокира.
Да, има верни неща, но много малко.За мен блогът е забавление и осмисляне на свободното време, което други използват за бродиране, например.Не че не уважавам този тип занимания, но не ми са присъщи.Не намирам за безсмислено споделянето на кулинарния опит, пък бил той и непрофесионален, а може би точно заради това! Аз пиша от 5 месеца и от тогава съм научила толкова много нови неща за кулинарията.
Радвам се и се възхищавам на успехите на блогърите, които следя.Наслаждавам се на красивите снимки, които публикуват, били те на ястия, цветя, гледки или мили дечица!
С увлечение чета за техните пътешествия и приключения.
Става ми много приятно, когато някой сподели, че е направил нещо, прочетено в моя блог .
И да, купувам си нова чинйка, ако ми хареса, само защото ще мога да снимам нещо с нея:)!
Мога да говоря с часове за възпитанието на децата от позицията на педагог и най-вече на майка на три прекрасни дъщери.
Убедена съм, че споделянето на социален и кулинарен опит, било то положителен или отрицателен, е полезено и за споделящия и за четящия.
И така, ето и моето ягодово суфле - лесно и почти диетично, подходящо за сезона.
С останалите жълтъци приготвих Крем Сабайон с ягоди.
Продукти
за 6 порции
- 300 г ягоди
- 45 г захар
- 1 с.л.царевично нишесте
- 2 ч.л. лимонов сок
- 4 белтъка
- 50 г захар за белтъците
- 30 г масло за намазване на формите
- 4-5 с.л. захар за поръсване на формите
Калории - общо 726 Ккал
на 1 порция 121 КаклПриготвяне
- Маслото за намазване на формите се разтапя на бавен огън и с четка се намазват стените и дъното. Стените се мажат като се правят вертикални движения с четката отдолу нагоре. Сн. 1
- Изсипва се на дъното малко захар и формичката се завърта под наклон така че захарта да покрие плътно стените.
- Ягодите, захарта, лимоновия сок и нишестето се поставят в блендер и се пасират на пюре
- Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг. Сн.2
- Внимателно се смесват двата крема.
- Формите се пълнят до горе със сместта и с помощта на нож повърхността се заравнява от край до край. След това със салфетка или кухненска хартия ръбовете се почистват внимателно. Сн.3
- Пече се в предварително загрята фурна на 200 С /180 С вентилаторна/ за 12-15 минути. сн.4
И да, констатацията на Дени е вярна, колкото по-дълбока е формата, толкова по-бавно се сляга суфлето!:)
И накрая моят ''принос'' - обърнато в чинййка:)
Това в чашата на точки как е изхвръкнало само :-)
ОтговорИзтриванеХубаво си написала за позицията си за блоговете. Оригиналната статия е поднесена с чувство за хумор и не бива да се приема буквално. Важно е човек да прави това, което му харесва, а какво ще кажат "другите" няма никакво значение. Всеки си има гледна точка за нещата и е свободен да я изрази и е съвсем излишно някой да се чувства засегнат от това :-)
Много се радвам, че правенето на суфле те е омагьосало и тебе :-)...
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванебях излапала няколко буквички:)
ИзтриванеМного мила публикация! Чрез блога срещнах много приятели, макар и виртуално, това приятелство много ме радва! Всяка сутрин пия кафето си в приятна компания:).
ОтговорИзтриванеСонче, суфлето ти се е получило перфектно! Не съм правила ягодово, но в сезона на ягодите ще направя. Изглежда ми много нежно и ароматно!
И не си помисляй да криеш такива вкусотии от нас:), нали това са нашите кулинарни книги, как ще ги лишиш от вкусни рецепти, а посетителите на твоя блог, които не са видяли суфлето при Дени? Поздрави и усмихнат ден!
Суфле ли бе да го опишеш:) ...ама чудно е ,Сончееее ! Разкош ! Е нагазила си яко във висшата кулинария ....Браво ! Аз не се наемам все още да го направя , страх ме е да не ме шамароса от чашката :) ! Но пък се радвам да видя твоето колко хубаво се е получило !
ОтговорИзтриванеХубав четвъртък от мен с голяма прегръдка !
Ще ме накарате вие да направя и аз суфле най-накрая :) Доста сложно ми се вижда обаче, и затова за сега ще карам на вашите страхотни снимки! Сонче, важното е каквото и да прави човек да е от сърце и да му носи удоволствие! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеСуфлето е страхотно,Соня!
ОтговорИзтриванеОтдавна му се каня и аз,но все още не съм успяла да стигна до него.
Излишно е да се впрягаш за нечии писания.То затова е личен блог-всеки си пише,каквото му хрумне и както го вижда и чувства.Но си права,не намирам самоирония в статията,а само ирония.
С пожелание за усмихнат ден!
Прекрасно суфле Сонче!Подстрекателка е Дени, зная си аз,с тези вълшебни снимки :)
ОтговорИзтриванеАма нали за това си ходим на гости виртуално,да видим,да ни хареса и да поемем щафетата!
Силна прегръдка с пожелание да се усмихваш на всичко!
Сонче,
ОтговорИзтриванеей това му е хубавото на блога, че си е твой и тук идваме хора, които оценяваме това, което правиш. И ни е приятно. Другите блогове, онези които не възприемаме по начина който харесваме, просто не посещаваме. И аз минах оттам и понеже винаги казвам какво мисля, казах, но всичко е въпрос на възприемане на нещата, а и когато човек пише, няма как да прочетеш емоцията по лицето му, затова кой знае, може пък наистина да се е самоиронизирала. Но да се върна към същността- суфлето е страхотно, ухае ми на ягодки и аз ще последвам примера ти и както се прави в кулинарните блогове- що пък ти да имаш суфле , а аз не-;) Отивам да го направя;)))
Много хубава вечер!
Прекрасно суфле! Колкото до блоговете - шарен свят:) Кой каквото ще да казва:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички съпричасни към суфлеправенето и моите писания:)!Щастлива съм, че съм се запознала с вас!Хубав петък ви желая!
ОтговорИзтриванеДобър вечер!
ОтговорИзтриванеАз обичам да следя различни кулинарни блогове от които вземам идей за различни ястия и ми е много приятно да видя хубаво изглеждаща храна. Не всичко приготвям по точната рецепта, но взимам основната идея и влагам фантазия съобвазена с вкусовете на моето семейство.Винаги резултата е изумителен.Благодаря на всички ,които имат такива блогове!
Добър вечер!
ОтговорИзтриванеАз обичам да следя различни кулинарни блогове от които вземам идей за различни ястия и ми е много приятно да видя хубаво изглеждаща храна. Не всичко приготвям по точната рецепта, но взимам основната идея и влагам фантазия съобвазена с вкусовете на моето семейство.Винаги резултата е изумителен.Благодаря на всички ,които имат такива блогове!
Добре дошла в Моето сладко хоби, Татяна!Благодаря за вниманието и добрите думи!Радвам се, ако съм била полезна с нещо.Поздрави и лека вечер!
ОтговорИзтриване