След Печено пиле стъпка по стъпка, ви предлагам още един подобен вариант на пълнено пиле.
Разликата е в ароматите, сега розмарин и мащерка, и в плънката - червени боровинки и бадеми. Различна е и технологията на печене.Това пиле епечено в съд с капак . В горния линк пилето е печено в кесия.
Разликата е в ароматите, сега розмарин и мащерка, и в плънката - червени боровинки и бадеми. Различна е и технологията на печене.Това пиле епечено в съд с капак . В горния линк пилето е печено в кесия.
Продукти
1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
- 1 средна глава стар лук
- 1с.л.олио
- 1с.л. масло
- 1ч.чаша ориз
- 1 к.чаша начупени бадеми
- 1 к.чаша сушени червени боровинки
- черен пипер, сол
- суха мащерка, розмарин
Приготвяне на плънката
- Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запърват лукът и ориза.
- Най- напред се слага нарязаният на ситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
- След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее. Огънят трябва да е на средна степен.
- Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и подправките - сол 1/2 ч.л., мащерка, розмарин, черен пипер.
- Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се бадемите и се разбъква.
Приготвяне
- Пилето се измива добре и се подсушава с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.
- Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.Намазва се с масло.
- Поставя се в съда, в който ще се пече, налива се 2 пръста вода(2-3 см) и се слага малко розмарин. Аз използвам елипсовидно гърне или елипсовиднна стъклена тенджера.
- Затваря се с капак и се пече 10 минути на силна фурна(220 С ) , а след това около 1 час на 180С
- Картофите се обелват и наррязват.Осоляват се.Слагат се около пилето и отново се покрива с капак.
- Пече се до готовност на картофите - 15-20 минути.Проверява се с вилица.
- Когато картофите омекнат, съдът се отваря и се оставя да се запече за няколко минути.
Много вкусно изглежда, Соня.. гледам и преглъщам! Плънката е много интересно съчетание и ароматите към нея..всичко!
ОтговорИзтриванеТова ще да е много вкусно Сонче!Като виждам какво си му сложила в плънката?
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Много вкусна рецепта Сонче мммм прияде ми се като гледам снимките.
ОтговорИзтриванеХубава и прекрасна вечер мила!
Както винаги вкусно ястие с много интересна плънка,Соня!Кулинарията все повече те завладява и все по-интересни предложения ни поднасяш!
ОтговорИзтриванеХубаво утре за теб и половинката!
Благодаря за отзивите, наистина плънката е малко промена, използвах не класическите български подправки и се получи различно ястие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта! Току що я приготвих и стана невероятно! Всички си "облизаха пръстите".
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Евгения!Радвате ме, че сте се доверили на моя рецепта и съм доволна, че ви е харесала и че споделихте! Поздрави!
ИзтриванеДа попитам за тази рецепта, тъй като тук наоколо няма да мога да открия сушени боровинки, но ми идва на ум да ги заместя със стафиди, дали ще се получи добре?
Изтриванездравей Зори, разбира се, че стане чудесно и със стафиди! Боровинките са малко по-кисели, но аз често прав със стафиди!Поздрав и ще очаквам да споделиш впечатления!Да ви е сладко!
Изтриване