За първи път прочетох за ''клафути'' в блога на Ваклина.
Видя ми се странно и интересно ястие, но го отминах.Докато днес , търсейки десерт с круши не попаднах на рецепта за Клафути с круши при Марта Стюард. И решението бе взето веднага. Само дето не знаех , че ще стане толкова вкусно и не го снимах:)
Изключително вкусен и лесен десерт.Много нежен с добре съчетан букет от аромати.
Нещо като омлет, нещо като палачинка.....Повече за този деликатен френски сладкиш може да се прочете тук.
Ето и рецептата, която се оказа изключително сполучлива!Доверих се на Марта Стюард, като добавих само малко повече захар(в коментар пишеше, че не е достатъчно сладко) и допълних вкуса с орехови ядки.
Mоже да се поръси с пудра захар, но с това количество захар в тестото сладкишът е достатъчно сладък
Да отбележа, че и изстинал беше все така ароматен и вкусен.
Видя ми се странно и интересно ястие, но го отминах.Докато днес , търсейки десерт с круши не попаднах на рецепта за Клафути с круши при Марта Стюард. И решението бе взето веднага. Само дето не знаех , че ще стане толкова вкусно и не го снимах:)
Изключително вкусен и лесен десерт.Много нежен с добре съчетан букет от аромати.
Нещо като омлет, нещо като палачинка.....Повече за този деликатен френски сладкиш може да се прочете тук.
Ето и рецептата, която се оказа изключително сполучлива!Доверих се на Марта Стюард, като добавих само малко повече захар(в коментар пишеше, че не е достатъчно сладко) и допълних вкуса с орехови ядки.
Продукти
за 4-6 порции
тавичката е 24 см, но може и по-малка- масло и брашно за намазване на тавичката
- 1 к.ч. сушени червени боровинки
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл течна животинска сметана
- 2 големи яйца
- 100 г захар
- 2 п. ванилия
- щипка сол
- щипка джинджифил на прах
- щипка настъргана лимонова кора
- 30 г брашно
- 1-2 круши
- 1 к.ч. счукани орехи
Калории - общо 1662 Ккал
за 1 порция 415 - 277 Ккал
Приготвяне
- фурната се пуска на 206 С.( извинявам се за цифрата, но беше 400 Ф)
- боровинките се накисват в гореща вода
- всички останали продукти се смесват в блендер ( брашно, захар, яйца, прясно мляко, сметана, подправките)
- разбъркват се с блендера за 1 минута.Получава се рядка каша, като палачинково тесто
- крушите се обелват и нарязват на полумесеци
- подреждат в намаслената и набрашнена тавичка на дъното
- върху крушите се изсипва приготвеното тесто
- отгоре се подреждат отцедените боровинки и начупените орехови ядки
- пече се 25-30 минути , до златисто, без да се отваря
- сладкишът се сервира топъл
Mоже да се поръси с пудра захар, но с това количество захар в тестото сладкишът е достатъчно сладък
Да отбележа, че и изстинал беше все така ароматен и вкусен.
Правила съм пай с круши, беше много вкусен. Разбира се нямат общо, но и този сладкиш изглежда много вкусно. Като добавим и аромата, става неустоим!
ОтговорИзтриванеЧудесно клафути ! И аз не бях чувала думата клафути докато не ми останаха едни боровинки веднъж и се чудех как да ги направя :) ! Десерта наистина е неустоим както пише ,Катето ! Хубав петък ,Сонче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Top blog, че чрез него попаднах тук :) Много се радвам, че рецептата те е впечатлила и най-вече, че те е оставила доволна :)
ОтговорИзтриванеХубав и весел ден!
Обожавам круши в сладкиш а твоят е неустоим!
ОтговорИзтриванеХубав и не дъждовен ден!
Изглежда прекрасно! Не се и съмнявам, че е вкусно!
ОтговорИзтриванеОтново вкусен десерт,Соня!А щом има и плодове още по-разкошен става!Клафути наистина е един блажен сладкиш,мнго лесен,бръз и предполага разни импровизации.При мен отлежава един в черновите от миналото лято,дано скоро сколасам да го покажа.
ОтговорИзтриванеС пожелание за много усмихнати дни!
Сонче, страхотно ти е клафутито, много го харесвам този десерт! Аз съм правила и солен вариант, вкусно се получава, но сладичкото си ми е фаворит.
ОтговорИзтриванеХубави продукти = ароматен десерт, браво на теб, чудесна комбинация!
Благодаря на всички ви за хбавите думи!Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеИ се обръща, нали?
ИзтриванеАз не го обръщах Галина, така си го ядохме с орехчетата отгоре!Но може и да се обърне!Поздрави!
ОтговорИзтриване