Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 16 януари 2015 г.

Свинско месо с кисело зеле и ориз на фурна



Продукти
за 6 порции

  • 1 средна зелка(кисела) около 2 кг
  • 800 г свинско месо без кост, шарено, от плешка или бут
  • 50 мл олио
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • 1 ч.л. равна червен пипер
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1-2 листа дафинови

необходимо време
за подготовка
за готвене
 Приготвяне

  • Зелето се реже на не много едро и се измива и отцежда.Колко ще го миете зависи от това колко е  кисело или солено.
  • В тенджерата, в която ще подготвяте зелето, се запържва предварително нарязаното на порции месо.Пържи се от двете страни докато се запечата(покафенява).
  • Прибавя се нарязаното и измито зеле, поръсва се с подправките и се разбърква.На този етап мазнината не е необходима.
  • Долива се вода , докато покрие зелето, но не повече. По време на варенето се добавя малко вода, ако е необходимо.
  • Вари се на среден огън до омекване на зелето или до готовност на месото, около 1 час.
  • Зелето и месото се изсипват в тава за печене, прибавя се оризът , мазнината, дафиновия лист и 1,5ч.ч. вода( ако има много вода от варенето сега се добавя по-малко).
  • Пече се на силна фурна (220С) докато оризът набъбне и ястието остане "на мазнина".Отнема 30-40 минути.
По същия начин може да се приготви и без месо, но мазнината трябва да се увеличи!

Много вкусно става, ако всички продукти се поставят наведнъж в глинен съд с капак  и се пече във фурната на слаб огън!


8 коментара:

  1. Класика си е това, Сонче! Често готвя у дома и пак умирам от глад като поглеждам снимките ти! Толкова го обичам! Рецептата е супер, лесна и много точна!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам! Чудесно зимно ястие. :)
    Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. И в гювеч приготвено е чудно! Типично за зимата ястие.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

  4. ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРИГОТВИ И БЕЗ ОРИЗ В ОБИКНОВЕННА ТЕНЖЕРА,БЕЗ ДА СЕ ПЕЧЕ НА ФУРНА , САМО ЧЕ АЗ ГО ГОТВЯ С СВИНСКА ОСМЯНКА . ЯСТИЕТО СТАВА СТРАХОТНО НО СЕ ИСКА ГОЛЯМ МАЙСТОРЛЪК ЗА ПРИГОТВЕНЕТО МУ .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Ще се радвам , ако споделите как приготвяте вие това ястие! Ще бъдре полезно и за другите читатели на блога, Поздрав!

      Изтриване
    2. предполагам, че Анонимен, има предвид месото от което се прави бекон, купува се сурово, реже се, запържва се хубаво, да се разтопи цялата му мазнина, слага зелето без да добавя олио (даже има риск да е прекалено мазно за някой хора), по някое време слага подправки стандартни за свинско и вари на бавен огън 2 часа. във фурната е по-лесно защото няма риск да загори.
      свинското така и така си има и много мазни разновидности и може да се готви без добавяне на друга мазнина.

      Изтриване
  5. Сега готвя това вкусно ястие и то по твоята рецепта надявам се че ще е вкусно

    ОтговорИзтриване
  6. Страшно се бях затъжила за свинско с кисело зеле; днес сготвих, вдъхновена от тази великолепна рецепта. Спазих техниката, но си позволих малки промени. Вместо олио използвах гъша мас. Вместо дафинов лист сложих салвия, и добавих щипка канелена захар. Понеже тукашното кисело зеле не е толкова крехко и деликатно, долях съответно просеко и пилешки бульон вместо вода, настъргах две ябълки и варих час и половина, докато най накрая омекне. Понеже нямах бисерем ориз, а басмати, пекох само 20 минути. Получи се най-вкусното свинско с кисело зеле, което съм опитвала.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow