Тиквичките не са любим зеленчук за мен, може би защото, когато бях малка много често се пържеха в къщи. Но сега, започвайки да пробвам различни рецепти останах приятно изненадана от различните вкусове, които можеш да получиш според начина на приготвяне.
Така запечени , напълнени със стандартна плънка тиквичките, сами по себе си, не са нещо особено, поне за мен:).Но сервирани с пикатен сос, вече придобиват съвсем различен вкус, който си заслужава!
за соса
Калории - общо
за 1 порция
Така запечени , напълнени със стандартна плънка тиквичките, сами по себе си, не са нещо особено, поне за мен:).Но сервирани с пикатен сос, вече придобиват съвсем различен вкус, който си заслужава!
Продукти
за 2 порции- 2 тиквички
- 2 с.л. зехтин
- 1 малка глава стар лук
- 1 морков
- 150 г телешка кайма
- 1 к.ч. ориз
- 3-4 с.л.домати от консерва
- (или 1 пресен домат)
- черен пипер, сух босилек
за соса
- 1 с.л. майонеза
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л.ароматен оцет
- сол
- копър
- 1-2 скилидки чесън
Калории - общо
за 1 порция
Приготвяне
- тиквичките се разрязват по дължина и се издълбават с лъжица
- в сгорещената мазнина се се задушават до омекване нарязаните на дребно лук и моркови
- прибавя се каймата и се бърка до пълното й раздробяване
- добавя се оризът и се пържи до побеляване
- добавят се доматите
- на този етап може да се добави и ситно нарязаната издълбана част от тиквичките
- залива се 1-2 к.ч. вода
- овкусява се със сол, черен пипер и сух босилек и се изчаква докато оризът поеме водата
- с тази смес се пълнят издълбаните тиквички
- поставят се в тава, налива се топла вода , един-два пръста
- пече се на 200 С за 50-60 минути
- ако остане плънка, заедно с издълбаното се изсипва отстрани в тавата
- продуктите за соса се смсват и разбъркват до хомогенна смес в купичка
- тиквичките се сервират се поляти със сосчето
Оххх ,че красота си наредила в публикацията.
ОтговорИзтриванеМного апетитно са станали патладжаните и снимките ти са върхаааааа..
Хубави почивни дни!
Ей това ми е ,много любима храна за лятото и пролетта. Не съм го приготвяла цяла вечност, така че мерси Сонче, задето ми припомни;)
ОтговорИзтриванеСнимките са страшно изкусителни!!!
Хубав уикенд!
Сонче, чудесно лятно предложение,подкрепено с хубави снимки.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Много вкусни са станали! У дома обожаваме тиквички, този вариант също:)
ОтговорИзтриванехубави са,но ми се струват прегорели малко горе.Следващия път мисля да пробвам да ги направя във фолио,а този път ги пекох във фурната само малко отгоре и повече отдолу колкото да омекнат тиквичките,че не обичаме да ни хрупка ориза
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отделеното внимание, наистина са леко загорели отгоре, затова съм дала по-ниска температура, от тази на която аз ги пекох.Но и всяка печка си е различна и всеки готвач сам преценява.Може да се покрият отначало ,а после да се открият и запекат, за да не приличат на варени, но пак е въпрос на вкус!Поздрави!
ИзтриванеАз ги правя по подобен начин, но сварявам предварително леко ориза и когато плънката е готова го размесвам. Когато се напълнят тикчиките отгоре слагам настърган кашкавал, наливам вода до средата на тикчивките и пека до зачерваване на кашкавала. А соса го приготвям само с кисело мляко, чесън и мноооооооооооооого копър и става перфектно :) Приятен апетит!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, всеки добавя по нещо, така ресертата се развива и обогатява! Поздрави!
Изтриване