Отдавна гледам по разни страници това шарено руло.Днес разчиствах фризера и един изостанал замразен спанак заедно с белтъците от един крем предопредели какво ще вечеряме.Не цитирам източник защото рецепта е компилация според наличните ми продукти.
Продукти
за тава с размера на фурната
- 300 г изцеден спанак*
- 2 с.л. брашно
- сол
- черен пипер
- 100 мл течна сметана
- чесън на прах
- щипка джоджен
- 4 белтъка
може да се заменят с 3 цели яйца
плънка
- 150 г извара
- 180 г сирене крема
- 2 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 2 печени червени чушки
*тъй като беше замразен го измерих след размразяване и много добро изцеждане
Приготвяне
- спанакът се смесва с брашното, солта, черен пипер, сол, чесън на прах и джоджен и сметаната и се пасира с пасатор или в блендер
- белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок
- внимателно се смесват белтъците и спанака сн.2
- тавичката се маже с олио и се застила с хартия за печене, която също се маже с олио
- спаначената смес се изсипва, разстила се върху хартията, получава се тънък пласт , около 5 мм сн.3
- пече се 20 минути на 180 С без вентилатор
- тавата се изважда и изпечени блат се навива на руло заедно с хартията за печене сн.4
- оставя се да застине
плънка
- смесват се всички продукти(без чушките) във висок съд и се пасират до гладкост с пасатора.Алтернативно поставят се в блендер и се смесват
- рулото се развива, отделя се от хартията и се поставя върху лист алуминиево фолио
- млечната смес се разстила равномерно върху цялото руло
- чушките се режат на дребно, отцеждат се от водата и се разпределят върху крема
- рулото се завива и се покрива с фолиото
оставя се в хладилник за 30 минути
добавям вариант със сьомга, естествено много вкусен
Изглежда много вкусно, Соня. Много пролетно и цветно предложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти , Гергана!
ИзтриванеИ аз го гледам на много места и все ми се иска да го направя ! Чудесно изглежда ,Сонче ! Пъстро и много пролетно ! Да ви е сладко !
ОтговорИзтриванеЧестита и слънчева пролет ! Прегръдки !
Ванче, запрятай ръкави!Роби ще го хареса, а пък за гости е много ефектно!Поздрав и топла прегръдка!
ИзтриванеМного вкусно предложение! Сигурна съм, че не само на вид е такова. Честита пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаряя, Дани!Наистина е вкусно, а пък е много пролетно!Поздрав!
ИзтриванеСонче, чудесно е рулото, а още повече съм впечатлена от красивият зелен цвят на спанака! Много пролетно, свежо и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя!Хубава неделна вечер!
ИзтриванеСонче, много пролетно, вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Да, Ина, вкусно, плънката търпи всякакви модофикации, според вкуса!Поздрав и хубава неделна вечер!
ИзтриванеМного радва окото това руло, Сонче! Особено сега пролетно време, когато бленувам за зелено. Много вкусна рецепта и страхотно представяне! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ти Снежи!Поздрав и спокойна вечер!
ИзтриванеСонче, аз миналата пролет се пробвах да го направя, но беше пълен провал. Твоето е станало супер, с този наситен зелен цвят и бял пълнеж. Много пролетно. Поздравления.
ОтговорИзтриванеОпитай пак , Таня!На мен ми се видя много лесно и бързо!Поздрави и хубава хеделна вечер!
ИзтриванеИзглежда страхотно! Честита първа пролет!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет и н атеб , Траянче!Поздрави!
ИзтриванеМного добре ти се е получило,Соня,страшно ми харесва,и цветовете греят!Със сигурност е много вкусно!Честита пролет и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси, твоите похвали ме сгряват!Поздрав и спокойна неделна вечер!
ИзтриванеНе знам защо,но се огледах за зайчета???!!!!Прекрасно е и много добре ще се впише например на Великденската трапеза....е и на Гергьовската:)))))Браво,Сонче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Милена, много си мила!Наистина е достойно ястие за пролетните празници!Поздрав!
ИзтриванеМного пролетно, свежо и красиво предложение, Соня,
ОтговорИзтриванеизглежда прекрасно и за вкуса не се съмнявам!
Поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана
Сърдечно благодаря, Диана!Поздрав и хубава пролетна вечер!
ИзтриванеЗдравейте, искам да споделя моя опит с тази страхотна рецепта Имах доста съмнения, че рулото ще се получи както е на снимките по - горе - естествено, че не се получи :). Цветът стана доста по - тъмно зелен, както се получава обикновено спанакът, когато е сготвен. Тъй като не успях да купя крема сирене го замених с топено сирене, а изварата замених със сирене "Дунавия", без печени чушки, защото нямах време да чакам да се отцежда водата. Добавих ситно нарязани копър и магданоз, чесън, смачкан през преса. Не съм ги пасирала, тъй като сместа става доста гъста и пасаторът няма да издържи. Просто ги намачках с вилица. Тавичката ми дойде малка и просто плънката се оказа увита в руло от спанак, тъй като с малка тава става по-дебел пласт и не може да се навие, както е на снимките. Не съм слагала чесън на прах, добавих червен пипер. Яйцата бяха три цели и добавих малко брашно към тях, за да може да се сгъсти по-добре спаначената смес. Невероятно, но се получи много добре. Така открих, че така приготвена плънката става уникално мезе за всяко питие. Предполагам, че ако се добавят и краставички ще стане още по-добре. И колеги и роднини много харесаха плънката. Дано Соня не се обиди, че съм променила рецептата й. Много благодаря за споделената интересна идея!
ОтговорИзтриванеМного ме зарадвахте с този коментар,анонимен! Рецептите са по-скоро идеи, а всеки ги подобрява според своя вкус! Доволна съм, че съм била полезна а вие сте намерили съчетание, което да ви харесва! Поздрави и благодаря за споделеното!
ИзтриванеЗдравейте искам да ви Благодаря за прекрасните рецепти които пoбликyвате тук.Вече правя няколко от тях и винаги всичко е много вкусно сполучливо и прекрасно обяснено.Благодаря че ви има,желая ви успехи във всяко едно отношение,бъдете щастливи.
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря! Зрадвахре ме безкрайно с вашите думи! Желая и навас много здраве и успехи! И нека да ви е сладко!
Изтриване