Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 31 август 2012 г.

Меденки


Любимите на моя внук сладки.Правим ги заедно, когато той е в България .



 Продукти
за 2 големи тави около 40 бр.
  • 2 яйца
  • 1 ч.чаша захар –
 ч.ч. е чаша с вместимост  220 мл
  • 1 кафена чаша мед  -
 к.ч. е чаша с вместимост 100 мл
  • 1 непълна ч.чаша олио
  • 1 с.л..канела, карамфил, джинджифил*
  • 1ч.л. сода и 1 ч,л.оцет или бакпулвер
  • Брашно колкото поеме – около 500-600 г
*много добре се получава ако се добави и индийско орехче и кардамом
Приготвяне
  • Рзбиват се с тел яйцата и захарта, добавя се меда, олиото, и всичко останало.сн.1
  • Накрая се прибавя постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто, но да може да се оформя с ръце.сн.2
  • Оформят се топчета, които леко се притискат.сн.3
  • Пече се в намазана с мазнина тава. 180 С – 350 Ф за 10 тина минути като се наблюдават да не изгорят.Ако се препекат ще станат твърди.сн.4
  • по желание се слепват  две по две с конфитюр, в случая малинов
  • може да се потопят в шоколад (шоколадът се затопля на водна баня или МВ и се смесва с малко сметана)

 Тук може да видите и вариант на 

Коледни меденки (меденките на Джули), за начинаещи




48 коментара:

  1. Сонче, страхотни меденки! Само за следобеден чай или кафе с приятелки, а защо не и за сутрешна закуска! Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно изглеждат!
    Записвам си рецептата и със сигурност ще ги пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са станали!Също като от едно време!Много апетитни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче и във ФБ ти казах че са страхотни и от тук си грабвам две три сладки.:)
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  5. Чакай и аз да си грабна, че тъкмо пия едно кафенце! Като от детството ми са! Страхотни! Приятни почивни дни, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  6. Най-хубавите меденки, които съм правила!Меки, вкусни, ароматни. Това е вече моята рецепта! Поздравления, Мая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, Мая!Много се радвам, че съм била полезна!Поздрави!

      Изтриване
  7. Ще ги опитам, мисля да ги изрежа с коледни формички! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. може да се разточи и да се изреже, радвам се, че ви харесва рецептата!Успех!

      Изтриване
  8. Днес ще ги пробвам и аз.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Желая успех и после може да споделите как са се получили!Поздрав!

      Изтриване
  9. Mila Sonya, tukmo izvazhdam poslednata tava ot furnata i vednaga burzam da dam feedback- Medenkite ti sa RAZKOSHNI! Vkusni, aromatni, i nai-veche priyatno meki i topyashti se v ustata... Az ne sum mnogo dobra v pecheneto na sladki, no tvoita recepta e 100% uspeh (potvurden ot dushterya mi i tatko i, koito veche si "razvaliha vecheryata" :)).
    BLAGODARYA TI! Nadia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, Надя!Много се радвам на такива коментари, изпълват ме с ентусиазъм :)!Весели празници на теб и семейството ти!

      Изтриване
  10. Имам цял шкаф с формички и резци, но исках да направя бързи меденки без да разточвам.. След огромното количество коледни меденки, децата днес поискаха "прости".. попаднах на вашата рецепта и ми свърши чудесна работа! Интуитивно направих директно двойна доза, отиде ми точно 1 кг. брашно (типово), сложих джинджифил и индийско орехче, аз също винаги слагам, кардамонът ми беше свършил. Част от тях слепих, други с шоколад, а останалите оставих така, "прости".. :) Благодаря за рецептата! Желая повече мигове прекарани с внука ви! Щастлива Нова Година!
    Силвена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Силвена!Радвам се, че са ви харесали меденките!Удовлетворена съм, че съм била полезна!Поздрави на цялото семейство и успешна 2013 г!

      Изтриване
  11. Меденките са страхотни и рецептата е много точна :) Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Любомира!Много приятно ми става, когато някой сподели за рецептата, че е успешна!Поздрави!

      Изтриване
  12. Успешна рецепта,точна с подробности.За първи път правих меденки и станаха изключително вкусни,а на следващите дни стават още по-хубави и меки,топящи се в устата. Чуесна рецепта,поздравления и благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и за споделеното, това ме радва безкрайно!Поздрави!

      Изтриване
  13. Nai-hubavite medenki! Mnogo sa mekichki i vkusni :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте, радвам си че ви е били сладко :) ! Поздрави!

      Изтриване
  14. Чудни , меки , сладки, ароматни. Благодаря ви за рецептата !

    Севи

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте! Искам да направя рецептата,но имам въпрос. Не обичам вкуса на содата и искам да ползвам бакпулвер-какво количество е необходимо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, мисля, че една супена лъжица ще е достатъчно, 1 пакетче, поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  16. Много са вкусни и са много лесни. Имах малки проблеми с тестото- не се получи като на снимката, но като ги опекох се получиха страхотно. Невероятни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и за споделеното! Вашите коментари са много важни за мен!

      Изтриване
  17. Здравейте, преди време съм правила меденки, които бяха с почти същия състав като Вашите, но трябваше след изпичане да се задушат в пликче или тенджерка докато изстинат, защото иначе ставаха твърди. Тези трябва ли да се задушават или няма нужда?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Лорета, както съм писала в рецепта доста зависи и от печенето, ако се препекат стават твърди.Аз ги изчаквам да изстинат и след това ги съхранявам в затворен съд, много са трайни, издържат няколко седмици! Освен това зависи и какъв е въздухът, ако е влажен и без да ги покривате ще стоят меки, но ако са в стая с отопление, например с климатик ще изсъхнат много бързо.Поздрав и да ви е сладко! Весели празници и щастлива 2016 година!

      Изтриване
  18. Страхотна рецепта,още днес ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте! Сред толкова много рецепти в интернет си избрах вашата и наистина станаха вкусни меденките, за първи път правя. От себе си само добавих освен содата с оцета и 1/2 пакетче бакпулвер в брашното, не знам до колко е правилно, но станаха добре. А по принцип каква е целта на гасенето на содата в оцет? И дали 1 ч.л. е достатъчна за леко бухнали меденки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! наистина много се радвам, че са ви харесали меденките и споделяте с нас! Благодаря ви! Сода + оцет=бакпулвер! По принцип бакпулвера е сода и лимонова киселина на прах.За да се активира набухвателния ефект на содата е необходима киселина. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  20. Мммм... вкусът от детството ми!Благодаря за рецептата! Таня Р. Велянова

    ОтговорИзтриване
  21. Извинявам се за коментара, но моите меденки не се получиха! Не съм майсторка в сладките печива и за това не обвинявам никого. Само да споделя това, което мен ме затрудни: това, че няма бяхте дали малко насоки, колко да е големината на топчици и това, че тестото се надува и то не малко и че трябва да предвидим растояние, когато ги подреждаме в тавата; моите меденки след 10 Мин изобщо не изглеждаха готови, както на вашата снимка и се наложи да ги допичам почти 30 Мин, за да се позачервят!С добри намерения пиша този коментар, извинявам се, че не е положителен! Иначе наистина са вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви за споделеното! Всеки коментар е полезен! Топчетата трябва да са колкото орех, разплескват се леко и се подреждат на разстояние около 2 см. Печенето зависи от фурната. Поздрави и дано да ви е било сладко.

      Изтриване
  22. Чудесни станаха. Втората тава малко ги поизгорих, но за другия път ще внимавам повече! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и за споделеното! Радвам се, поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  23. Така ми се похапваха меденки, ама хубави и лесни. Намерих вашата рецепта, мога да кажа само, че си я записвам с удоволствие. Приготвих меденките, станаха страхотни.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, наслаждаваме се на вкусните меденки по Вашата рецепта. Перфектни се получиха, макар че брашното,което добавих беше доста повече,за да се образува тесто,с което може да се работи.
    Весели празници и да ни радвате все така със сполучливи и вкусни рецепти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ради! Радвам се, че меденките са ви харесали! Наистина е трудно да се определи точното количество брашно.Зависи от много неща, от самото брашно, в каква среда е съхранявано, от големината на яйцата, от консистенцията и вида на меда. Но важното е, че в крайна сметка сте яли меденки! Поздрави и благодаря за споделеното.

      Изтриване
  25. Вкусни,лесни,сполучливи благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  26. Не знам защо но на мен не се получиха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да повярвам! Споделете по-подробно! Може и във фейсбук групата Моето сладко хоби.

      Изтриване
  27. Здравейте, от няколко години правя меденките по вашата рецепта, винаги сполучливи и много вкусни, също лесни и бързи. Сега имам въпрос обаче, искам да изпратя на майка ми и брат ми в Англия, понеже ще им пращам колет, в къщи никога не се задържат повече от 2 дни, та въпроса ми е ако не ги слепя със сладко както обикновено и са затворени в метална кутия колко ще траят, според вас, понеже ще пътуват поне 10 дни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че меденките ви харесват! И да не ги слепвате, ще останат мекички дълго време, опаковайте ги в целофан или плътно затворена кутия. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  28. Днес ги направих за децата,страхотнииии,рецептата е много точна,станаха супер,благодарим 😊😍🍪

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, може ли да заменя олиото с масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, не съм пробвала, но сигурно може. Може би ще станат ронливи. Аз бих опитала 1:1 олио и масло. Ще се радвам да споделите резултата! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow