Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 27 май 2012 г.

Суфле от тиквички

Да се включа и аз в тиквеното изобилие на този сезон с едно много ефектно предястие или лека вечеря.Лека и нежна, почти въздушна текстура с аромат на мащерка...

Аз го приготвих в два различни вида купички, по-малките бяха подходящи за обръщане, но по-големите не ставаха за обръщане, а само за директна консумация.

Продукти
за 3-4 порции
  • 450 г тиквички
  • 1 малка глава кромид
  • 60 г масло
  • 40 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с.л. квасена сметана
  • Сол, черен пипер
  • 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 120 г кашкавал
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 2 к.л. суха мащерка
  • галета за поръсване на купичките

 Приготвяне

 
  • Тиквичките се обелват и нарязват
  • Слагат се във вряща подсолена вода и се варят 10-12 минути
  • Отцеждат се и се пасират сн.1
  • В тиган се загряват 2 с.л. масло и пасиранте тиквчки се задушават в него за 3-4 минути сн.2
  • В друг съд се загрява остаъка от маслото и в него се задушава нарязания на много дребно кромид
  • Прибавя се брашното и се разбърква за 1-2 минути
  • Добавя се нарязаният на дребно прсън чесън
  • Жълтъците се разбиват с вилица и се смесват със сметаната, прясното мляко, сол и черен пипер
  • Получената смес се изсипва при брашното и се готви при непрекъснато разбъркване  още 2-3 минути сн.3
  • Добавят се пасираните тиквички и настъргания кашкавал и се готви до разтопяване на кашкавала сн.4
  • Отдръпва се и се оставя за малко да се охлади
  • Белтъците се разбиват на твърд сняг и много внимателно се добавят към охладената смес сн.5

  • купичките се намазват с масло и се поръсват с галета
  • Готовата смес се разпределя в купичките
  • (добре е да се пълнят до горе и да се заглади с нож,  но аз не го направих)
  • Пече се 190 С за 35-40 минути.
  • Сервира се веднага.







5 коментара:

  1. Уникално вкусно и много интересно предястие :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, това е пълен разкош!И аз открих сезона с тиквичките, а твоето предложение направо не грабна. Повярвай ми още довечера ще го приготвя :)
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни суфлета,Соня!И агнешкото не им отстъпва,превъзходно е!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  4. Е това се чудех дали да не правя онзи ден, когато правих мъфини. Сега запазвам рецептата и следващите тиквички ще са в суфлето;)
    Хубава вечер, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички ви!Ще чакам коментари как се е получило суфлето при вас!ПОздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...