Много често готвя китайски рецепти. Това е едно много бързо, вкусно ястие, което може да се приготви с всякакви зеленчуци. Количествата и видът са произволни. Необходимо е само да се спазва последователност на прибавянето им в тигана, така че всички да са с еднаква степен на сготвеност и да останат твърди и хрупкави.
Продукти
за 2 порции
350-400 г пилешко филе без кост
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. соев сос
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин
2-3 скилидки чесън
150 г гъби
2 моркова
1/2 глава лук
1 ч.л. смлян джинджифил
1 червена чушка
1 зелена чушка
200 г броколи
щипка сол
Време за приготвяне: -25 мин.
за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 15 мин.
Приготвяне
Месото се нарязва на лентички или на кубчета.Поставя се в купа и се овкусява с лимонов сок и соев сос.Оставя се да отлежи докато се приготвят зеленчуците.
Лукът се реже на не много тънки кръгчета, гъбите на филийки, а морковите на лентички или на колелца.
Чушките (пиперки) се режат на лентички или на кръгчета, а броколите се накъсват на малки розички.
В дълбок съд на силен огън се загряват зехтинът и маслото и в тях се запържва месото за около 2 минути при непрекъснато разбъркване.
Прибавят се нарязаните гъби и се пържи докато започнат да покафеняват (стават златисти).
Добавят се чесънът, морковите и лукът и отново се разбърква докато лукът омекне. Прибавя се джинджифилът и се разбърква.
Следват чушките, пържи се само 1-2 минути и се добавят броколите.За тях също са достатъчни 2 минути.
Зеленчуците трябва да останат твърди и хрупкави, само се овкусяват от мазнината и подправките.
Всичко се изважда веднага в чиния за сервиране, преди да започне да загаря.
Много обичам такива зеленчуци! Супер рецепта, Сонче!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам такива неща, а децата също. Правя им подобно, но сега ще се задълбая в четенето, да видя къде е разликата. Да се разнообразя и аз едни вид. Благодаря, Сонче!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда! След малко ще знам как е и на вкус :)
ОтговорИзтриванеАко сложите 1 мин. след броколите следната смес която е предварително приготвена:1сл. мед,2сл. соев сос,1сл.ябълков(оризов)оцет,1сл.царевично нишесте и нарязано на ситно лютиво чушле(по желание) се получава разкошна глазура на продуктите и още по добър вкус..:-)
ОтговорИзтриванеПолучи се страхотно 🙂
ОтговорИзтриванеСтана много вкусно
ОтговорИзтриванеЗа първи път правя така заленчуци и на всички много им хареса. Изпратих и на други приятелки и всички сме благодарни за вкусната рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Поли! Радвам се, че ви е харесало! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване