Всяка година приготвям малки количества от любимите ни сладка от горски плодове.Заслужава си усилието, вярвайте ми, няма нищо общо с пълните с консерванти, желатин, боя и нишесте готови сладка! Не е трудно, опитайте!
Продукти
за около 5-6 бурканчета от 300 г
- 2 кг пресни плодове
- 2 кг захар
- 1 ч.л. лимонтозу(1 с.л. лимов сок)
Може да използвате обикновена по-голяма тенджера.
Приготвяне
- Плодовете се посипват със захарта и се оставят да престоят няколко часа.
- Вари се на не много силен котлон ( при мен на 3 от 6).
- След завирането се отстранява изплувалата на повърхността пяна.
- Проверява се за готовност след около 35-40 минути.
- - капка изсипана върху порцеланова чиния да не се разлива
- -капка, пусната в чаша със студена вода отива на дъното, без да се разтваря
- Добавя се лимоновата киселина и се разбърква.
- Още горещо се насипва в сухи буркани, които се затварят и се обръщат с капачката надолу.
- Така сладкото може да се съхранява няколко месеца.За по-продължително съхранение е необходимо бурканчетата да се изварят за 5 минути.
Много го обичам! Толкова, че не ми пречи да си хрускам семенцата. ;) Чудно ти се е получило, Сонче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер. :)