Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 19 май 2012 г.

Ягодова фантазия - ягодово желе със сметанов крем


Наистина всичко е  въпрос на фантазия.Моето предложение  е комбинация от ягодово желе, сметанов крем с парченца плодове и шоколaдово - сметанов  крем .

Продукти 
за 8 порции  
  • 300 г ягоди
  • 2 с.л. захар за ягодите
  • 1с.л.коняк
  • 400 г заквасена сметана
  • 100 мл сладкарска течна сметана
  • 3 с.л.захар за сметановия крем
  • 1 оп.ванилия
  • 100 г тъмен шоколад
  • 2 п. желатин - 20 г
 Калории - общо
за 1 порция

Приготвяне

  • 200 г ягоди се пасират заедно с 2 с.л.захар
  • добавя се конякът
  • 10 г желатин  се разтварят в 100 мл вода на МВ
  • разтопеният желатин се прибавя към ягодовото пюре
  • разбърква се и се прецежда ( претрива се с лъжица) през цедка
  • съдът, в който ще се желира се изплаква със студена вода
  • ягодовата смес се изсипва на дъното и всичко се прибира в хладилник, докато стегне
  • сметаната се разбива със захарта до пухкав крем, добавя се ванилията
  • 10 г желатин се разтварят във вода и  на МВ, охлажда се леко и се смесва много внимателно със сметаната
  • отделя се малка част от сметановия крем, около 100 мл, а в останалата се прибавят 100 г нарязани на парченца ягоди( всичко е въпрос на вкус, ако искате повече шоколадов крем, трябва да се сложи повече шоколад и сметана)
  • шоколадът се разтопява на МВ и се смесва много внимателно с отделения сметанов крем
  • върху стегнатото ягодово желе се слага от двата крема
  • оставя се в хладилник за 4 часа за да се стегне
  • преди обръщане   с помощта на остър нож внимателно се отделя кремът от стените на съда в горната част, след това съдът с желирания крем се потапя в топла вода за 10 секунди(не повече!) и веднага се обръща вурху чиния (чинията се слага върху съда с крема и всичко заедно се обръща)
  • реже се с топъл нож, потопен в топла вода


16 коментара:

  1. Страхотно изглежда. Ароматно, вкусно, а и в тези цветове :)
    Хубав неделен ден от мен, Соня!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ама много е апетитно!И толкова цветно, страхотно е Соня.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. 1 парче и за мен-чудесна торта ,Сонче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама наистина е фантазия! Прекрасно е, с удоволствие бих опитала от това изкушение!:-)))
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там има нещо, което бих споделила с теб.
    Ето линка: http://magiasmoni.blogspot.com/2012/05/im-mai-regnet-es-wieder-lauter.html
    Сърдечни поздрави и усмихнати майски дни!:-))

    ОтговорИзтриване
  5. Много ти е красива фантазията, направо вълшебна :-) с тази форма и цветове...

    ОтговорИзтриване
  6. Соня, голяма красота си сътворила. Браво!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички момичета! Зори, Елена, Мони, Живе, Траяна, Дени, Ани, вашите коментари ме радват безкрайно!

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо,ето това ме залепи за монитора направо!
    Соня,от няколко дни отлагам да си спретна нещо креместо и плодово,а при теб и с добавка шоколад и с перфектна визия!Много ефектен десерт,поздравления!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси , мнението на такъв уважаван кулинар е изключително ценно, твоето одобрение ме кара да се гордея!

      Изтриване
  9. Анонимен3 юни 2012 г., 22:26

    Страхотен сладкиш, искам да го направя, но не знам какво означава (или не мога да се сетя ) какво е МВ ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се извинявам, съкращението е за микровълновата печка(фурна)!Желая ви успех!Може да споделите за резултата!

      Изтриване
    2. Анонимен3 юни 2012 г., 22:48

      Много Ви благодаря ! Ще споделя ! :)

      Изтриване
  10. Много хубав десерт!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...