Тази година колегите от кулинарните блогове започнаха от рано серията козунаци.Бях решила да не правя козунак преди Великден, но не издържах на предизвикателството :)
Искаше ми се козунакът да е с по-различна, празнична форма.Вариантът на венец позволява да се направи украса с цветя или шарени яйца.
Помогнах си за месенето със стационарен миксер.Рецептата е основно по тази на Ева Тонева.- козунак със сметана.Използвах обикновена кристална захар, вместо пудра.Бих увеличила още малко захарта, особено ако козунакът няма сладка плънка.
Продукти
за венец с диаметър 32 см
- 3 яйца размер М
- 160 г захар
- 7 г суха мая
- 600 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 150 г заквасена сметана
- щипка сол
- 1 с.л. коняк(ром)
- 1 капсула есенция ванилия
- настъргана кора на 1 лимон
- настъргана кора и сока на 1/2 малък портокал
- 30 г свинска мас (40мл олио)
- 40 г краве масло
за намазване
- 1 жълтък
- 1 с.л. мляко
- 1 с.л.зехтин
- филирани бадеми за поръсване
- захар за поръсване
- 30 г допълнително мазнина за обработка - смес от зехтин и масло
Приготвяне
- в купичка се загрява прясното мляко( на МВ)
- прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята
- разбърква се и се оставя на топло
- с миксера се разбиват яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта
- прибавя се сметаната и се разбива
- добавят се останалите съставки - сол, кора, сок, коняк, ванилия, активираната мая
- разбърква се и се сменява бъркалката с такава за тесто
- брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото
- разбърква се за около 10 минути
- в купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ)
- мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото
- (това е условието за получаване на "конци")
- продължава около 15 минути
- тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
- Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 600 г.
- тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти
- трябва да бъде меко и да образува мехурчета
- оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа
- покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва
- изчаква се поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
- Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това.
- след като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ
- разделя се на три равни части.Получава се около 1230 г тесто.
- оформя се на три топки по 410 г
- всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, които се разплесква и в средата се слага пълнежът.Аз сложих само стафиди.
- краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване
- дължината на фитила зависи от обиколката на тавата, в която ще се пече венецът.Пресмята се като се умножи диаметърът на тавата по 3,14.В моя случай 32*3,14=100, 48 см. Фитилът трябва да е малко по-къс защото при плетенето се разтяга малко.
- Важно е трите фитила да са еднакви.
- сплитат се на плитка като се приплъзват по мазната повърхност
- получава се голяма плитка
- тавата се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата
- в средата се поставя купичка, с отвора надолу, а отвън купичката се маже с мазнина
- плитката се прехвърля в тавата и се оформя на венец като краищата се завързват на възел и се подпъхват отдолу
- Тавата се покрива и се оставя да втасва до удвояване.
- поставя се във студената фурна и се включва на 190 С(алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)
- пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък
- посипва се с филирани бадеми и захар
Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали
Прекрасен е Сонче! :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани!Хубав ден ти желая!
ИзтриванеПрекрасен козуначен венец Сонче.Много красив и празничен.Ще ми се да опитам парченце, толкова е апетитен.
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за хубавите думи,Таня!Хубав ден!
ИзтриванеЧудесен е станал, Соня!
ОтговорИзтриванеТестото със сметана и аз го харесвам!
Хубав ден!
Благодаря, Дани!Аз слагам сметана навсякъде, къде течна, къде квасена, винаги подобрява вкуса!Поздрав!
ИзтриванеСонче, последната снимка ме заслепи! Уникално красив и майсторски направен козунак! И тези конци как хубаво си личат - представям си мекотата и уханието му. Благодаря за споделената техника за захарта за поръсване и тази за намазването - ще ги опитам. Много усилия ми коства да не подхвана и аз козунаците преди Великден :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, с пожелание за прекрасен ден!
И аз нямах намерение, но Роси, подстрекателката ме запали!Благодаря ти за похвалите, Снежи!Поздрав!
ИзтриванеСтрахотен козунак ,Сонче!
ОтговорИзтриванеПрекрасни конци и чуден загар,много изкусително изглежда!
Поздравления за майсторското изпълнение и красивите снимки!
Хубав петък!
Благодаря за похвалите, Мира!Снимките не ми се получиха, както трябва и много се ядосвах, хем имаше слънце, направих дълга фотосесия, но нещо венецът не влизаше във фокус!Но, както и да е, вкусът беше добър!Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеОще веднъж да кажа,че венецът е страхотен,наистина празничен и много пухкав,а какви дълги плитки и конци,браво,идеален се е получил,Соня!
ОтговорИзтриванеС пожелание за слънчев петък и уикенд!
Благодаря ти, Роси!Точно твоите положителни коментари са много важни , та ти си всепризнат майстор на козунаците! Миналата година опитах да направя венец, но опитът беше разочароващ.Използвах една рецепта на Йоли, но нещо не можах да го докарам, тестото беше много меко и не искаше да застане във форма.Затова сега и аз съм доволна от резултата!Поздрав и хубав ден!
ИзтриванеСонче,козунака ти е приказка-поздравления!И аз правих, но не стана на конци-може би трябваше тестото да ми е по-меко,дори лепкащо.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
не съм специалист по козунаците, Живе,но от това, което съм чела, май конците са от доброто поемане на мазнината,както съм го описала.Благодаря ти за хубавите думи и ти желая успех в козунакоправенето :)! Поздрав!
ИзтриванеКолко е красив този венец... А какво по-хубаво от това, че е вкусен? Соня, поздравления, чудесен козунак си приготвила!
ОтговорИзтриванеАз все още не съм се пробвала с подобно нещо, но няма да забравя веднъж как майка ми се нави да опита - бяха толкова по-вкусни козунаци й от купешките...
Поздрави!
Непременно опитай, Гергана, ти си много добър кулинар и не може да пропуснеш това предизвикателство ! И аз се притеснявах отначало, но козунакът си е чудо и трябва да го направиш!Поздрави!
ИзтриванеЕЕЕЕ Сончеееееее... справила си се невероятно със козунака .
ОтговорИзтриванеУдари в земята майсторки които си мислят, че са недостижими в направата на козунаците.
Вида и конците , такива до сега не съм виждала,наистина ... БРАВО НА ТЕБ !
Ева Тонева има невероятни рецепти и е прекрасен кулинар и аз много я харесвам.
Прегръдки!
Ах. Здравче, само ако знаеш колко ме зарадва твоята похвала!Благодаря ти за подкрепата! Наки знаеш, че съм те нарекла Вълшебница на тестото! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеХубав , хубав до последното конче хубав ,Сонче ! И така на венец е много красив и фотогеничен :) ! Прегръдки ! Хубава вечер !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ванче!ти си една от тези, които ме предизвикаха:)!ХУбави почивни дни!
ИзтриванеЛеле, Сонче! Толкова е красив! Разкошен! И с тия конци! ... Нямам думи с които да изразя възхищението си!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки!
Благодаря, Ина!Похвалите ти ме стоплят и правят денят ми хубав!Поздрави!
ИзтриванеСтрахотен ! Нямам думи! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Траянче!Хубави почивни дни!
ИзтриванеСтрахотен е! Преди час го извадих от фурната и вече е на половина! Поздравления :))))))))
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Елена!Благодаря ви за доверието! Поздрав и хубави празници!
ИзтриванеИ баницата ми хареса, но този козунак е нещо страхотно, Соня -
ОтговорИзтриванекомплименти за майсторското изпълнение с оформяне, печене и желаните 'конци" за финал!
Слънчевите снимки и празнична декорация допълват чудесната публикация.
Сърдечни поздрави, усмихнати и вдъхновени пролетни дни, Диана
Благодаря, Диана, за конците не съм съвсем сигурна колко са желани, ама другите се фукат с тях и аз да не остана по-назад :)!Поздрав и хубава неделя!
ИзтриванеТо се е видяло , че и на мен няма да ми се стърпи търпялото след твоята публикация.
ОтговорИзтриванеЧудесен венец!!!Харесвам тази форма и заради равномерното и по-лесно изпичане.
Хубава вечер и слънчева неделя, Сонче!
наистина добре се беше изпекъл, Вили!След миналогодишния ми неуспех с венец козунак, сега съм доволна!Благодаря ти, хубава нова седмица!
ИзтриванеСонче,получил се е уникален козунак!
ОтговорИзтриванеТолкова апетитен,то не е конци,а корабни въжета,браво!
Рецептата е страхотно представена!
поздрави и хубава неделя
Благодаря за хвалбите,Мария!снимките не ме удовлетворяват, но това е!Поздрав и хубава нова седмица!
ИзтриванеПрекрасен козуначен венец Сонче,комплименти за майсторското изпълнение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Благодаря ,Генка!Поздрав и от мен!
ИзтриванеПрекрасен козунак Поздравления!!!!!!!!!!!! Браво на маистора!!!!!!!!!!!!!По себе си знам колко горд се чувства човек когато направи нещо толкова красиво и прекрасно!!!!!!!!!!! Снимките и те са прекрасни!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, коментарът ти, Анонимен, ме изпълва с гордост :)!Поздрави!
ИзтриванеЗащо не стават жълти козуна ците?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, мисля че е от яйцата, колко са ярки жълтъците.А това, доколкото знам, е свързано с това с какво се хранят кокошките :).Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря ви!!!!
ОтговорИзтриванеS KAKVO MOGA DA ZEMENQ SMETANATA.BLAGODARQ VI AKO MI OTGOVORITE.
ОтговорИзтриванеМоже да замените сметаната с кисело мляко и да увеличите малко мазнината - с около 10-20 г. Козунакът е хубав и само с мляко, вижте тази рецепта http://mysweethobby.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html. Поздрави и да ви е сладко! Светли празници ви желая!
Изтриванеprekrasen e .
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)!
Изтриване