Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 26 май 2012 г.

Кодрит Кадир - Торта с крем карамел



Този сладкиш е във форма с диаметър 22см. Най-добрият размер за рецептата с долните количества.

Крем-карамел правя много често, но този сладкиш, който комбинира любимия ми крем с какаово блатче вече е моят фаворит! Изключителна вкусотия!


 Счита се, че сладкишът, известен и като "Шоколадова торта с крем карамел'', е част от Средиземноморската кухня.Името “kudrit kader” означава направено с чудо.И наистина тортата се изпича като по чудо- двете части едновременно , без да се разбъркат!
Рецепта за тaзи арабска вкусотия  има на много места, затова не посочвам източник.
 В оригинал се приготвя със сухо мляко, но същия вкус се получава и с прясно.




Продукти
 за форма 20-22 см
моята беше 24 см и тортата стана малко по-ниска

за карамела
5 сл.л.захар

за крема
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

 
за блатчето
 1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао


 Калории - общо 3491 Ккал
за 1 порция


Приготвяне


  • приготвя се карамел , като тавичката се поставя на котлон или във фурна и в нея се разтопявя захарта
  • карамелът се разпределя по дъното и стените на съда и се оставя настрани да изстине
за крема
  • яйцата се разбиват със захарта
  • добавят се ванилията и прясното мляко
  • изсипва се върху изстиналия карамел
за кексовото тесто
  • яйцето се разбива със захарта
  • добавя се млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
  • много внимателно, кесковото тесто се изсипва на струйка точно в средата на тавичката с крема
  • тавата със сладкиша се поставя в друга тава, вкоято е налята топла вода
  • пече се на водна баня 50 минути на 180 С
  • (аз пекох точно толкова , но мисля, че може още малко) 
  • след като изстине се оставя за 12 часа в хладилник заедно с водната баня
  • преди сервиране се обръща в поднос







19 коментара:

  1. И аз искам такава торта-направо у истинско чудо...
    Приятна вечер,Сонче-да излизам че ми се дояде...

    ОтговорИзтриване
  2. ЕЕЕ Сонче сега по нощите може ли да пускаш такива изкушения?:))))
    Няма да мога да спя от гледката .
    Много хубава тортичка обожавам я.
    Твоята е станала неустоима.
    Прегръдки за лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, Сонче,
    виждала съм я на 100 места, но тази тук е впечатлителна!
    Много ми харесват снимките ти- изразяват точно онова, което се иска от една торта;)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви , Живе, Здравче, Марта!Наистина стана изненандващо вкусно, пък и добре изглежда!Ще го пробвам в индивидуални купички!Поздрави и хубава, макар и дъждовна неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден е станал, Сонче! Скоро една колежка донесе, много сочен става и вкусен! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах,Соня,точно това не трябваше да виждам сега!Направо ще се задавя от преглъщане,ама на празно :).Че е станал перфектен е повече от видно!Че ми е много на сърце е ясно!Ще го бленувам цял следобед да знаеш!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче , прекрасен е ! Все му се каня и аз ,ама не се престрашавам ,обаче като чета ,че почти винаги се получава май скоро ще го направя :) ! Малко ми се поизправиха косите като видях калориите ,но ще прежаля един ден от диетата :)) !
    Хубава неделна вечер !

    ОтговорИзтриване
  8. Много добре изглежда!Ах,как ми се дояде!А ти,като гледам,сиго направила супер!

    ОтговорИзтриване
  9. Razkoshno e ,cqloto semeistvo e vliubeno v taq torta

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, Йонка! И ние много го харесваме и аз го правя много често!

    ОтговорИзтриване
  11. здравей, понеже много обичаме крем карамел, но направен като торта виждам за първи път, затова искам да попитам, защото май не разбрах нещо, в една тава правя карамела, върху него изсипвам крема и върху него изсипвам кексовото тестото, така ли, тестото няма ли да падне на дъното на тавата, то е по тежко или може би не разсъждавам правилно, благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, отгоре съм обяснила, че става "като по чудо". Изсипва се тежкото тесто В СРЕДАТА на крема, на струя. Правила съм го десетки пъти, винаги се получава, много е вкусен , но трябва да се изчака до следващия ден за да с еобърне.Поздрави и дано да ви хареса, спазвайте пропорциите!

      Изтриване
    2. ох, дано ми се получи, че много ме няма в кухнята, но ще пробвам, благодаря

      Изтриване
    3. само искам да кажа, че тортата стана много вкусна, само където крема ми стана на дупчици, нещо явно не съм направила както трябва, но иначе наистина става хубава и вкусна

      Изтриване
    4. Браво, много се радвам, че ви е било сладко! Температурата, не трябва да е висока, водата във водната баня не трябва да завира, тогава се получават дупчиците.Поздрави и успех!

      Изтриване
  12. receptata mn mi haresva , pravya tazi torta ot izvestno vreme . parvite nyakolko pati se poluchi. No sled tova nesto obarkah mi se struva. testoto za blata ostava v sredata ne se razstilapo danoto na tavata. Dali sam prekalila s brashnoto ?? Da nyakoi dr sluchvalo li mu se e ....

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, до сега никой не се е оплакал.Моля, проверете по рецептата дали всичко е точно.Поздрави и дано да се получи следващият път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Туко що го сложих във фурната, ще съобщя резултата, дано ми се получи, спазих всичко което сте описала.Бъдете живи и здрави!

      Изтриване
    2. Стискам палци всичко да е наред! Радвам се, че сте доверили на Моето сладко хоби! Ще чакам отзиви, поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow