Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 23 май 2013 г.

Домашно сладко от ягоди



Разбира се, че в магазините има много различни видове сладка, но нищо не може да се сравни с аромата и вкуса на домашното сладко.не е трудно, аз правя всяка година поне от един плод. Опитайте!
Сладкото варя в обикновена по-голяма тенджера на котлона.

Продукти 
за около 6 бурканчета по 330 г

  • 2 кг ягоди
  • 1,5 кг захар
  • 1-2 ч.л. лимонтозу(лимонена киселина)


 Приготвяне
Има различни варианти и пропорции за правене на домашно сладко.
  Обикновено на 1 кг плод се слага 1 кг захар, но това зависи от сладостта на плода и от това дали искате повече сироп или по-гъсто, с повече плодове сладко. Колкото повече е захарта, толкова повече сироп ще има сладкото.
Освен това , ако искате цели плодове и много сироп може да приложите техниката с предварително сваряване на сиропа.Тогава вече е необходима и вода за да се разтвори захарта.След като вече се е посгъстил се добавят плодовете.Така плодът не се наранява и остава цял.
Но аз предпочитам по-лесния вариант - направо смесвам плодовете и захарта и варя на слаб огън.( 2ра-3та степен от 6)
Може да се приготвят плодовете като се посипят със захарта и се оставят за няколко часа да пуснат сироп.Според мен няма съществена разлика в крайния резултат, важно е как ви е удобно.

Аз не използвам никакви добавки, като готови миксове , пектин или друго.


  • И така - ягодите се почистват  и измиват
  • отцеждат се и се поставят в тенджерата
  • посипват се със захарта и без да се бъркат се поставят на слаб котлон
  • след като заври сладкото образува една бяла пяна, която се отстранява с решетъчна лъжица
  • от време на време се разбърква и се наблюдава да не претече*
  • вари се до достигане на желаната гъстота
  • добавя се лимонтозуто, разбърква се и се вари още 1 минута
  • горещото сладко се налива с черпак в сухи буркани, затваря се и се обръщат с капачката надолу

Не е необходимо да се изваряват бурканите.Така могат да се съхраняват 1-2 години и повече.
Ако се захароса може да се превари допълнително, но добавянето на киселина предотвратява захаросването.

*пазете стъклените(керамични) плотове на печката от горещото сладко, захарта ги поврежда безвъзвратно!!

готовността на сладкото се проверява  по няколко начина:
  • промяна на цвета - от червен към карамелен
  • промяна на гъстотата - когато се вдигне лъжицата капе по-бавно
  • капка, пусната в чаша със  студена вода отива на дъното  почти цяла, без да се разтвори
  • капка, изсипана в студена чиния, не се разлива, когато чинията се накланя
  • капка, капната на нокътя на палеца ви, при обръщане надолу не пада
  • времето е относително и не мога да кажа колко време се вари 
Трябва да се има предвид, че след изстиване и престояване сладкото се сгъстява значително.


30 коментара:

  1. Как обичам домашно сладко от ягодки... Определено е много вкусно. Чудесно изглежда и твоето, Соня, да ти е сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. а пробвали ли сте в микровълнова? става същото но по барзо и без мъката около котлона

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, правя много неща в МВ, но сладко не съм!Благодаря за споделеното, може би ще опитам!

      Изтриване
  3. Чудесно е!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Домашно сладко всеки обича..друго си е ....Започна се правенето,Сонче.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е аз не правя колкото теб,Живе, ама по малко от 1-2 плода!Поздрав!

      Изтриване
  5. Любимо ягодово сладко! Чудесно изглежда, Сонче! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, обичам си старите рецепти и точно преди два дни варих такова сладко :) (без "улесняващите" съвременни миксове). И не само рецептата, а и бурканчетата са ни еднакви :))
    Много хубава ти е последната снимка! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Снежи, според мен няма смисъл да правиш сладко с купени плодове и готови миксове, по-добре да си купиш готово в буркан с всичките Е-та!Поздрави!

      Изтриване
  7. Сладкото стана превъзходно.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря за споделеното!Радвам се, че ви е харесала рецептата!ПОЗДРАВИ!

      Изтриване
  8. здравей Соня благодаря за рецептата ,която задължително ще пробвам , но ме интересува какво значи претече...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за интереса към рецептата, надявам се да направите хубаво сладко!Претича, когато излиза от съда, в който се вари и се излива на котлона(печката).Поздрави!

      Изтриване
  9. Съвършенни инструкции на приготвянето на сладкото и прекрасни снимки! Браво!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, дано да ви стане хубаво сладкото !Радвате ме с този коментар!Поздрави!

      Изтриване
  10. Blagodaria za receptata.Poluchi se strahotno sladko :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз ви благодаря, за доверието и за споделянето!Радвам се, че ви е допаднала рецептата!Поздрави!

      Изтриване
  11. Судя по картинкам сладкое варенье получается у вас)

    ОтговорИзтриване
  12. При техниката,която сте представили,плодовете остават ли пак цели,защото аз предпочитам да няма цял плод :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и извинявайте за закъснението, отсъствах от страната! Както се вижда на снимките, плодовете са доста запазени, това е сладко, а не конфитюр.Ако искате да получите конфитюр, ще трябва да ги нарежете предварително, а ако искате само желе, да прецедите и претриете почти готовото сладко през цедка.Поздрави и дано да не съм мног закъсняла с отговора!

      Изтриване
  13. Няма никакъв проблем за закъснението!Много Ви благодаря за отговора,ще пробвам рецептата ви със сигурност,но ще си ги нарежа :) Приятен ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Сладкото ми стана рядко.Да се опитам ли да го сгъстя,като го доваря наново?Или да не рискувам,все пак е в бурканите от 2 дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, технологията е за сладко, а не за конфитюр. Може да го доварите за да се сгъсти. Имайте предвид, че при продължително варене сладкото губи от цвета и аромата си и че при престояването се сгъстява допулнително. Поздрави и успех!

      Изтриване
    2. Благодаря за светкавичния отговор! Притеснението ми е да не се озахари,сега успешно мога да го ползвам като топопинг за сладолед,но от палачинките ще изтича :)

      Изтриване
  15. здравейте искам да попитам не варите ли бурканчетата после за стерилизация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз не изварявам бурканите, но ако желаете може да ги изварите за 5 минути.Така, обърнати надолу с капачката, докато сладкото е още горещо, бурканите се херметизират и издържат без проблем 1-3 години! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow