Разбира се, че в магазините има много различни видове сладка, но нищо не може да се сравни с аромата и вкуса на домашното сладко.не е трудно, аз правя всяка година поне от един плод. Опитайте!
Сладкото варя в обикновена по-голяма тенджера на котлона.
Продукти
за около 6 бурканчета по 330 г
- 2 кг ягоди
- 1,5 кг захар
- 1-2 ч.л. лимонтозу(лимонена киселина)
Приготвяне
Има различни варианти и пропорции за правене на домашно сладко.
Обикновено на 1 кг плод се слага 1 кг захар, но това зависи от сладостта на плода и от това дали искате повече сироп или по-гъсто, с повече плодове сладко. Колкото повече е захарта, толкова повече сироп ще има сладкото.
Освен това , ако искате цели плодове и много сироп може да приложите техниката с предварително сваряване на сиропа.Тогава вече е необходима и вода за да се разтвори захарта.След като вече се е посгъстил се добавят плодовете.Така плодът не се наранява и остава цял.
Но аз предпочитам по-лесния вариант - направо смесвам плодовете и захарта и варя на слаб огън.( 2ра-3та степен от 6)
Може да се приготвят плодовете като се посипят със захарта и се оставят за няколко часа да пуснат сироп.Според мен няма съществена разлика в крайния резултат, важно е как ви е удобно.
Аз не използвам никакви добавки, като готови миксове , пектин или друго.
- И така - ягодите се почистват и измиват
- отцеждат се и се поставят в тенджерата
- посипват се със захарта и без да се бъркат се поставят на слаб котлон
- след като заври сладкото образува една бяла пяна, която се отстранява с решетъчна лъжица
- от време на време се разбърква и се наблюдава да не претече*
- вари се до достигане на желаната гъстота
- добавя се лимонтозуто, разбърква се и се вари още 1 минута
- горещото сладко се налива с черпак в сухи буркани, затваря се и се обръщат с капачката надолу
Не е необходимо да се изваряват бурканите.Така могат да се съхраняват 1-2 години и повече.
Ако се захароса може да се превари допълнително, но добавянето на киселина предотвратява захаросването.
*пазете стъклените(керамични) плотове на печката от горещото сладко, захарта ги поврежда безвъзвратно!!
готовността на сладкото се проверява по няколко начина:
- промяна на цвета - от червен към карамелен
- промяна на гъстотата - когато се вдигне лъжицата капе по-бавно
- капка, пусната в чаша със студена вода отива на дъното почти цяла, без да се разтвори
- капка, изсипана в студена чиния, не се разлива, когато чинията се накланя
- капка, капната на нокътя на палеца ви, при обръщане надолу не пада
- времето е относително и не мога да кажа колко време се вари
Трябва да се има предвид, че след изстиване и престояване сладкото се сгъстява значително.
Как обичам домашно сладко от ягодки... Определено е много вкусно. Чудесно изглежда и твоето, Соня, да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
а пробвали ли сте в микровълнова? става същото но по барзо и без мъката около котлона
ОтговорИзтриванездравейте, правя много неща в МВ, но сладко не съм!Благодаря за споделеното, може би ще опитам!
Изтриванеа как го препенваш?
ИзтриванеЧудесно е!Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче, Честит празник и на теб, специално!
ИзтриванеДомашно сладко всеки обича..друго си е ....Започна се правенето,Сонче.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Е аз не правя колкото теб,Живе, ама по малко от 1-2 плода!Поздрав!
ИзтриванеЛюбимо ягодово сладко! Чудесно изглежда, Сонче! Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!Честит празник и на теб!
ИзтриванеСонче, обичам си старите рецепти и точно преди два дни варих такова сладко :) (без "улесняващите" съвременни миксове). И не само рецептата, а и бурканчетата са ни еднакви :))
ОтговорИзтриванеМного хубава ти е последната снимка! Поздрави и хубав ден!
Мда, Снежи, според мен няма смисъл да правиш сладко с купени плодове и готови миксове, по-добре да си купиш готово в буркан с всичките Е-та!Поздрави!
ИзтриванеСладкото стана превъзходно.Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеи аз благодаря за споделеното!Радвам се, че ви е харесала рецептата!ПОЗДРАВИ!
Изтриванездравей Соня благодаря за рецептата ,която задължително ще пробвам , но ме интересува какво значи претече...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за интереса към рецептата, надявам се да направите хубаво сладко!Претича, когато излиза от съда, в който се вари и се излива на котлона(печката).Поздрави!
ИзтриванеСъвършенни инструкции на приготвянето на сладкото и прекрасни снимки! Браво!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, дано да ви стане хубаво сладкото !Радвате ме с този коментар!Поздрави!
ИзтриванеBlagodaria za receptata.Poluchi se strahotno sladko :)
ОтговорИзтриванеи аз ви благодаря, за доверието и за споделянето!Радвам се, че ви е допаднала рецептата!Поздрави!
ИзтриванеСудя по картинкам сладкое варенье получается у вас)
ОтговорИзтриванеСпасибо!
ИзтриванеПри техниката,която сте представили,плодовете остават ли пак цели,защото аз предпочитам да няма цял плод :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте и извинявайте за закъснението, отсъствах от страната! Както се вижда на снимките, плодовете са доста запазени, това е сладко, а не конфитюр.Ако искате да получите конфитюр, ще трябва да ги нарежете предварително, а ако искате само желе, да прецедите и претриете почти готовото сладко през цедка.Поздрави и дано да не съм мног закъсняла с отговора!
ИзтриванеНяма никакъв проблем за закъснението!Много Ви благодаря за отговора,ще пробвам рецептата ви със сигурност,но ще си ги нарежа :) Приятен ден :)
ОтговорИзтриванеСладкото ми стана рядко.Да се опитам ли да го сгъстя,като го доваря наново?Или да не рискувам,все пак е в бурканите от 2 дни!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, технологията е за сладко, а не за конфитюр. Може да го доварите за да се сгъсти. Имайте предвид, че при продължително варене сладкото губи от цвета и аромата си и че при престояването се сгъстява допулнително. Поздрави и успех!
ИзтриванеБлагодаря за светкавичния отговор! Притеснението ми е да не се озахари,сега успешно мога да го ползвам като топопинг за сладолед,но от палачинките ще изтича :)
Изтриванездравейте искам да попитам не варите ли бурканчетата после за стерилизация.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Аз не изварявам бурканите, но ако желаете може да ги изварите за 5 минути.Така, обърнати надолу с капачката, докато сладкото е още горещо, бурканите се херметизират и издържат без проблем 1-3 години! Поздрав и да ви е сладко!
Изтриване