Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 25 януари 2013 г.

Пастицио - мусака от макарони с кайма, стъпка по стъпка



 Ястието е типично за гръцката кухня, почти като лазаня, но с някои изменения.Доминиращите аромати на канела и карамфил го правят различно.Аз го предпочитам...



Продукти
за 4 порции
тавичката  е елипса около 25/15 см


  • 200 г макарони, не много дебели

червен сос
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 2 с.л.  зехтин
  • 1 малък морков
  • 250 г телешка кайма
  • консерва домати - 400 г
  • 2 с.л. вино
  • черен пипер, босилек, риган
  • 1/4 ч.л. канела
  • 3 главички карамфил
бешамел(бял сос)

  • 2 с.л. масло
  • 2 равни с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер, индийско орехче
  • 3 с.л. зехтин за макароните
  • 60 г настърган кашкавал


 Приготвяне

Най- напред започва със сосовете.



червен сос с кайма
  • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
  • морковът се настъргва на ренде
  • в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
  • когато зеленчукът омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
  • ако е необходимо добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
  • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
  • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно
  • добавят се канелата и счукания на ситно карамфил.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).
бешамел
  • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
  • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
  • Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос.Разбърква се получаване на еднородна маса.
  • Макароните се сваряват в подсолена вода.Водата завира на силен огън и чак тогава се добавят макароните.Прибавя се 1 с.л. зехтин.Разбърква се и се вари според указанията на опаковката.Аз варя винаги малко повече, около 15 минути.
  • Макороните се отцеждат в съд-цедка.
  • В същата тенджера, в която са варени макароните се загряват 2 с.л. зехтин , прибавят се макароните и се разбъркват добре.Отсраняват се от огъня.




  • На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос.
  • Отгоре се слага 1/2 от макароните.сн.1
  • Върху тях се изсипва червеният сос.сн.2
  • Покрива се с остатъка от макароните.
  • Върху тях се разпределя с лъжица бешамела(белия сос).сн.3
  • Пече за 30 минути в предварително загрята на 180-200С фурна.Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания капкавал.сн.4
  • Връща се във фурната и се запича за още 5-8 минути, до разтопяване на кашкавала.

Изважда се и се изчаква да застине преди да се разреже.




22 коментара:

  1. Все се каня да направя като видя някоя рецепта и после забравям :) ! Ще опитам твоята рецепта ,Сонче вдъхна ми доверие :) !
    Хубав следобед ! Поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, аз го правя често и даже не знаеш, че не съм сложила такава рецепта в блога:)!Снощи, когато го правих, търсих в моя блог да видя как е, а то се оказа, че няма!Пробвай, дано да се хареса на Роби, виж само как ще е с канелата, че ако не обича...Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Оххх изглежда божествено Сонче. Много ми хареса рецептата ти!С този бешемел сос направо ще е невероятно на вкус сигурна съм!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, това толкова отдавна съм го заплюла, чудя се защо се бавя;)
    Изглежда точно както си го представям. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канелата и карамфилът са ми интересни като добавка, но ми харесва предложението!
      Изглежда толкова вкусно!
      Лека вечер!

      Изтриване
    2. Марта, опитай, и на децата ще имхареса, само виж подправките да са такива каквито обичат!Поздрави!

      Изтриване
  5. Сонче, това се казва попадение :) Сигурна съм, че на половинът ще му хареса, но понеже е консервативен по отношение на подправките ще пропусна канелата и карамфила :) Но на мен ми звучи интересно и с тях. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи и моят е консервативен, но откакто се убеди, че прекрасният вкус на свинските ребърца е от точно екзотичните джинджифил, канела и карамфил, е склонен да ги приеме и в други ястия!Поздрави!

      Изтриване
  6. Определено канелата и карамфила ме заинтригуваха като подправки.....Ще се пробва!Поздрави,Сонче:)

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче и при теб паста, и то каква! С Мъхчето да не сте се наговорили :) Аз ще се черпя виртуално и ще ви завиждам :) Много хубава рецепта, заинтригуваха ме подправките и когато и дойде ред ще опитам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Щом ти си казала , Сонче, ще сложа тези подправки.Имам ти пълно доверие.Все се придържам към нашенските си миризмички , но е време да променя нещата.
    Уютна и усмихната неделя.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се радвам да споделите дали ви е харесало с по-различните подправки, дами!Поздрав и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Соня!
    Поздрави от Юлия и Пловдив!
    Днес направих Пастицио, независимо, че е лято, яденето е подходящо за зимата, но отдавна исках да изпълня рецептата с паста, до сега съм правила с картофи.Но днес съм възхитена от резултата!Получи се великолепно ястие!Само с малка разлика- увеличих количеството на каймата, за да получа баланс между протеини и въглехидрати, и другото е , че индийското орехче, понеже беше смляно, нямаше нужния аромат.Но ще си купя да си имам цяло орехче и ще го стържа.За пореден път ти благодаря за хубавите и осъществими рецепти! Прекрасно лято с любимия внук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлия,
      Твоите коментари ме радват безкрайно!Благодаря ти за доверието и за това, че споделяш впечатленията от приготвените ястия!Не е зимно, даже сега правя със зеленчуци това пастицио:)
      Радвам се, че рецептата ви е допаднала!Благодаря за пожеланията, поздрави и хубаво лято за твоето семейство!

      Изтриване
  11. Много вкусно стана :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното, много се радвам, че ви е харесало! Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте, аз съм Мери.
      Чета, чета и като лаик домакиня на 56:))), не разбрах виното червено ли е или бяло. Толкова много благодарности и хвалби.....явно всички се досещат, само аз - не. Моля Сонче, помагай!

      Изтриване
    3. Здравейте Мери, не пише защото няма значение какво е виното, то е за аромат.Аз си имам до печката 1 бутилка, която ползвам само за готвене, обикновено червено каберне.Така че, давай смело, може и без вино! Поздрави и да ви е сладко!Ще чакам отзиви.

      Изтриване
    4. Сонче, здравей:))))
      Мери съм.
      Пиша със закъснение, защото чак сега я направих. В кулинарията ме няма. Предпочитам да се занимавам с други неща. А когато се хвана с готварство се старая да спазвам всички продукти и пропорции, защото не съм добра в импровизациите. В рецептата има нещо от изтока, на което съм луда фенка и взех, че я забърках. Получи се великолепно! Браво на тебе за карамфила, канелата и индийското орехче!/и не само за тях/ Стана супер! Поздравления още веднъж!:)))))

      Изтриване
    5. Благодаря ти, Мери! Не можеш да си представиш колко много ме радват такива коментари! Щастлива съм, че ястието ви е харесало! Поздрав и да ви е сладко, не спирай да готвиш!

      Изтриване
  12. Mislia,4e tazi recepta e xybava za pasticio,no az ne slagam 4esan i vino.4esana go izpolzvam za salca za spageti.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow