Ястието е типично за гръцката кухня, почти като лазаня, но с някои изменения.Доминиращите аромати на канела и карамфил го правят различно.Аз го предпочитам...
Продукти
за 4 порции
тавичката е елипса около 25/15 см
червен сос
- 1 малка глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 малък морков
- 250 г телешка кайма
- консерва домати - 400 г
- 2 с.л. вино
- черен пипер, босилек, риган
- 1/4 ч.л. канела
- 3 главички карамфил
бешамел(бял сос)
Приготвяне
Най- напред започва със сосовете.
- 2 с.л. масло
- 2 равни с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 2 яйца
- сол
- черен пипер, индийско орехче
- 3 с.л. зехтин за макароните
- 60 г настърган кашкавал
Приготвяне
Най- напред започва със сосовете.
червен сос с кайма
- лукът се нарязва на ситно, чесънът също
- морковът се настъргва на ренде
- в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
- когато зеленчукът омекне се добавя каймата и се бърка докато стане на трохи
- ако е необходимо добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
- прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
- прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно
- добавят се канелата и счукания на ситно карамфил.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).
- Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
- Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
- Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос.Разбърква се получаване на еднородна маса.
- Макароните се сваряват в подсолена вода.Водата завира на силен огън и чак тогава се добавят макароните.Прибавя се 1 с.л. зехтин.Разбърква се и се вари според указанията на опаковката.Аз варя винаги малко повече, около 15 минути.
- Макороните се отцеждат в съд-цедка.
- В същата тенджера, в която са варени макароните се загряват 2 с.л. зехтин , прибавят се макароните и се разбъркват добре.Отсраняват се от огъня.
- На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос.
- Отгоре се слага 1/2 от макароните.сн.1
- Върху тях се изсипва червеният сос.сн.2
- Покрива се с остатъка от макароните.
- Върху тях се разпределя с лъжица бешамела(белия сос).сн.3
- Пече за 30 минути в предварително загрята на 180-200С фурна.Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания капкавал.сн.4
- Връща се във фурната и се запича за още 5-8 минути, до разтопяване на кашкавала.
Изважда се и се изчаква да застине преди да се разреже.
Все се каня да направя като видя някоя рецепта и после забравям :) ! Ще опитам твоята рецепта ,Сонче вдъхна ми доверие :) !
ОтговорИзтриванеХубав следобед ! Поздрав !
Ванче, аз го правя често и даже не знаеш, че не съм сложила такава рецепта в блога:)!Снощи, когато го правих, търсих в моя блог да видя как е, а то се оказа, че няма!Пробвай, дано да се хареса на Роби, виж само как ще е с канелата, че ако не обича...Поздрав!
ОтговорИзтриванеОххх изглежда божествено Сонче. Много ми хареса рецептата ти!С този бешемел сос направо ще е невероятно на вкус сигурна съм!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Да, Здравче, ние си го харесваме, препоръчвам го!Поздрави!
ИзтриванеСонче, това толкова отдавна съм го заплюла, чудя се защо се бавя;)
ОтговорИзтриванеИзглежда точно както си го представям. Хубав уикенд!
Канелата и карамфилът са ми интересни като добавка, но ми харесва предложението!
ИзтриванеИзглежда толкова вкусно!
Лека вечер!
Марта, опитай, и на децата ще имхареса, само виж подправките да са такива каквито обичат!Поздрави!
ИзтриванеСонче, това се казва попадение :) Сигурна съм, че на половинът ще му хареса, но понеже е консервативен по отношение на подправките ще пропусна канелата и карамфила :) Но на мен ми звучи интересно и с тях. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби и моят е консервативен, но откакто се убеди, че прекрасният вкус на свинските ребърца е от точно екзотичните джинджифил, канела и карамфил, е склонен да ги приеме и в други ястия!Поздрави!
ИзтриванеОпределено канелата и карамфила ме заинтригуваха като подправки.....Ще се пробва!Поздрави,Сонче:)
ОтговорИзтриванеСонче и при теб паста, и то каква! С Мъхчето да не сте се наговорили :) Аз ще се черпя виртуално и ще ви завиждам :) Много хубава рецепта, заинтригуваха ме подправките и когато и дойде ред ще опитам. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЩом ти си казала , Сонче, ще сложа тези подправки.Имам ти пълно доверие.Все се придържам към нашенските си миризмички , но е време да променя нещата.
ОтговорИзтриванеУютна и усмихната неделя.Прегръдки!
Ще се радвам да споделите дали ви е харесало с по-различните подправки, дами!Поздрав и хубава нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеЗдравей Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия и Пловдив!
Днес направих Пастицио, независимо, че е лято, яденето е подходящо за зимата, но отдавна исках да изпълня рецептата с паста, до сега съм правила с картофи.Но днес съм възхитена от резултата!Получи се великолепно ястие!Само с малка разлика- увеличих количеството на каймата, за да получа баланс между протеини и въглехидрати, и другото е , че индийското орехче, понеже беше смляно, нямаше нужния аромат.Но ще си купя да си имам цяло орехче и ще го стържа.За пореден път ти благодаря за хубавите и осъществими рецепти! Прекрасно лято с любимия внук!
Здравей Юлия,
ИзтриванеТвоите коментари ме радват безкрайно!Благодаря ти за доверието и за това, че споделяш впечатленията от приготвените ястия!Не е зимно, даже сега правя със зеленчуци това пастицио:)
Радвам се, че рецептата ви е допаднала!Благодаря за пожеланията, поздрави и хубаво лято за твоето семейство!
Много вкусно стана :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделеното, много се радвам, че ви е харесало! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, аз съм Мери.
ИзтриванеЧета, чета и като лаик домакиня на 56:))), не разбрах виното червено ли е или бяло. Толкова много благодарности и хвалби.....явно всички се досещат, само аз - не. Моля Сонче, помагай!
Здравейте Мери, не пише защото няма значение какво е виното, то е за аромат.Аз си имам до печката 1 бутилка, която ползвам само за готвене, обикновено червено каберне.Така че, давай смело, може и без вино! Поздрави и да ви е сладко!Ще чакам отзиви.
ИзтриванеСонче, здравей:))))
ИзтриванеМери съм.
Пиша със закъснение, защото чак сега я направих. В кулинарията ме няма. Предпочитам да се занимавам с други неща. А когато се хвана с готварство се старая да спазвам всички продукти и пропорции, защото не съм добра в импровизациите. В рецептата има нещо от изтока, на което съм луда фенка и взех, че я забърках. Получи се великолепно! Браво на тебе за карамфила, канелата и индийското орехче!/и не само за тях/ Стана супер! Поздравления още веднъж!:)))))
Благодаря ти, Мери! Не можеш да си представиш колко много ме радват такива коментари! Щастлива съм, че ястието ви е харесало! Поздрав и да ви е сладко, не спирай да готвиш!
ИзтриванеMislia,4e tazi recepta e xybava za pasticio,no az ne slagam 4esan i vino.4esana go izpolzvam za salca za spageti.
ОтговорИзтриване