Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 21 май 2012 г.

Ароматно пълнено пиле

След  Печено пиле стъпка по стъпка,  ви предлагам още един подобен вариант на пълнено пиле.

 
Разликата е в ароматите, сега  розмарин и мащерка, и в плънката -   червени боровинки и бадеми. Различна е и технологията на печене.Това пиле епечено в съд с капак . В горния линк пилето е печено в кесия.

Продукти
за 4-6  порции
1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша начупени бадеми
  • 1 к.чаша сушени червени боровинки
  • черен пипер, сол
  •  суха мащерка, розмарин
4 картофа за отстрани
Приготвяне на плънката
  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запърват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният на ситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее. Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и подправките - сол 1/2 ч.л., мащерка, розмарин, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се бадемите и се разбъква.
Приготвяне
  • Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.
  •  Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.Намазва се с масло.
  • Поставя се в съда, в който ще се пече,  налива се 2 пръста вода(2-3 см) и се слага малко розмарин. Аз използвам елипсовидно гърне или елипсовиднна стъклена тенджера.
  • Затваря се с капак и се пече 10 минути на силна фурна(220 С ) , а след това около 1 час на 180С
  • Картофите се обелват и наррязват.Осоляват се.Слагат се около пилето и отново се покрива с капак.
  • Пече се до готовност на картофите - 15-20 минути.Проверява се с вилица.
  • Когато картофите омекнат, съдът се отваря и се оставя да се запече за няколко минути.
Картофите стават много вкусни защото поемат от ароматите и мазнината на соса, в който се е пекло пилето .


9 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Соня.. гледам и преглъщам! Плънката е много интересно съчетание и ароматите към нея..всичко!

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще да е много вкусно Сонче!Като виждам какво си му сложила в плънката?
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусна рецепта Сонче мммм прияде ми се като гледам снимките.
    Хубава и прекрасна вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Както винаги вкусно ястие с много интересна плънка,Соня!Кулинарията все повече те завладява и все по-интересни предложения ни поднасяш!
    Хубаво утре за теб и половинката!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за отзивите, наистина плънката е малко промена, използвах не класическите български подправки и се получи различно ястие!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта! Току що я приготвих и стана невероятно! Всички си "облизаха пръстите".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Евгения!Радвате ме, че сте се доверили на моя рецепта и съм доволна, че ви е харесала и че споделихте! Поздрави!

      Изтриване
    2. Да попитам за тази рецепта, тъй като тук наоколо няма да мога да открия сушени боровинки, но ми идва на ум да ги заместя със стафиди, дали ще се получи добре?

      Изтриване
    3. здравей Зори, разбира се, че стане чудесно и със стафиди! Боровинките са малко по-кисели, но аз често прав със стафиди!Поздрав и ще очаквам да споделиш впечатления!Да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...