Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 30 май 2012 г.

Маслен кайсиев сладкиш


 
В източника на рецептата сладкишът  е наречен ''Кайсиев сладкиш за кафе''.Основата е маслено тесто, следват пресни кайсиеви половинки , заляти със сметанов сос.Сладкишът е много свеж и изключително ароматен.И  става не само за кафе:)!



Продукти 
за форма 22-24 см
12 порции

  • 500 г почистени и нарязани на половинки кайсии
тесто
  • 225 г брашно
  • 1 ч.л.бакпулвер
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л.сода
  • 150 г меко масло
  • 1 с.л.прясно мляко
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • 1 с.л.коняк
заливка
  • 1 с.л.подладена сметана                         Калории - общо 2719 Ккал
  • 1 яйце, леко разбито
  • пудра захар за поръсване                        за 1 порция  227 Ккал

Приготвяне

  • смесват се брашното, бакпулвера, содата и солта
  • добавя се маслото и захарта - аз използвах блендера за обработката
  • прибавя  се прясното мляко, коняка, ванилията и яйцето, разбърква се добре 
  • полученото меко тесто  (сн.1) се разстила в намаслената тавичка с помощта на шпатула - сн.2
  • отгоре се подреждат кайсиите- сн.3
  • продуктите за заливката се смесват в купичка и леко се разбиват
  • с получената смеатанова смес се покриват кайсиите - сн.4
  • пече се на 180 С с вентилатор около 40 минути
  • оставя се в изключената фурна за още 15 минути
  • сервира се топъл или студен, поръсен с пудра захар

9 коментара:

  1. ЕЕЕЕ Сонче, нямаш спиране с твоите вкусотии.Ама много ,много ми хареса.Само сега се чудя от къде да намеря кайсии не съм виждала още по магазините.
    Ще се прави страхотен ароматен е сигурно с тези кайсии?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, много ароматно и леко ''красатко'' както казваме!Не е за любители на тежки и много благи сладкиши.Но на мен много ми хареса!ПОздрави и хубав ден от мен!

      Изтриване
  2. Мнооого е хубав,Сонче!
    Иска ми се да го направя и аз,ще си запазя рецептата....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както казах по-горе, малко е по-различно от сиропираните и шоколадови сладки десерти, за които знам, че са любими в твоето семейство защото често ги приготвяш, но пробвайте, може да ви хареса!Прегръдка и пожелание за хубав ден, Живе!

      Изтриване
  3. Много хубаво са узрели тези кайсиики и сладкиша е невероятен Сонче!
    Мислиш ли че може и с друг плод да се направи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм подобен с череши, но и не тази година, когато вече съм блогър и обръщам внимание на подробностите!Мислех си , че кайсиите няма да омекнат защото бяха доста твърди, макар и узрели, но те се бяха изпекли много добре.Ще пробвам с череши, тук още няма заради обилните дъждове.Заради това прекъснах и яягодовата серия, няма ягоди.А кайсийте са все още от Гърция.Вишни е другата идея!Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Повече от идеален е,Соня!Точно по мой вкус-плодов,умерено сладък,абе с една дума-бижу!
    Ще го опитаме и ние,благодаря!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, непременно ще се пробва този сладкиш, пък било то и без заливката за по-малко калориики :)) Фантазия, точно по мой вкус. Обожавам кайсии.

    ОтговорИзтриване
  6. Да споделя, че правих различни опити с кайсиите през тези дни, но този сладкиш е фаворитът!Не спестявайте сметаната, тя е много малко и не е толкова калорична, а придава по-добър вкус на плодовете!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow