Етикети

търся в този блог

петък, 11 май 2012 г.

Пълнени тиквички с ориз и кайма на фурна

Тиквичките не са любим зеленчук за мен, може би защото, когато бях  малка много често се пържеха в къщи. Но сега, започвайки да пробвам различни рецепти останах приятно изненадана от различните вкусове, които можеш да получиш според начина на приготвяне.


 Така запечени , напълнени със стандартна плънка тиквичките, сами по себе си, не са нещо особено, поне за мен:).Но сервирани с пикатен сос, вече придобиват съвсем различен вкус, който си заслужава!


Продукти 
 за 2 порции

  • 2 тиквички
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 малка глава стар лук
  • 1 морков
  • 150 г  телешка кайма
  • 1 к.ч. ориз
  • 3-4 с.л.домати от консерва
  • (или 1 пресен домат)
  • черен пипер, сух босилек

за соса
  • 1 с.л. майонеза
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л.ароматен оцет
  • сол
  • копър
  • 1-2 скилидки чесън

Калории - общо
за 1 порция


Приготвяне

  • тиквичките се разрязват по дължина и се издълбават с лъжица
  • в сгорещената мазнина се се задушават до омекване нарязаните на дребно лук и моркови
  • прибавя се каймата и се бърка до пълното й раздробяване
  • добавя се оризът и се пържи до побеляване    
  • добавят се доматите
  • на този етап може да се добави и ситно нарязаната издълбана  част от тиквичките
  • залива се 1-2 к.ч. вода 
  • овкусява се със сол, черен пипер и сух босилек и се изчаква докато оризът поеме водата
  • с тази смес се пълнят издълбаните тиквички 
  • поставят се в тава, налива се топла вода , един-два пръста
  • пече се на 200 С за 50-60 минути
  • ако остане плънка, заедно с издълбаното се изсипва отстрани в тавата
  • продуктите за соса се смсват и разбъркват до хомогенна смес в купичка
  • тиквичките се сервират се поляти със сосчето


8 коментара:

  1. Оххх ,че красота си наредила в публикацията.
    Много апетитно са станали патладжаните и снимките ти са върхаааааа..
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това ми е ,много любима храна за лятото и пролетта. Не съм го приготвяла цяла вечност, така че мерси Сонче, задето ми припомни;)
    Снимките са страшно изкусителни!!!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, чудесно лятно предложение,подкрепено с хубави снимки.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусни са станали! У дома обожаваме тиквички, този вариант също:)

    ОтговорИзтриване
  5. хубави са,но ми се струват прегорели малко горе.Следващия път мисля да пробвам да ги направя във фолио,а този път ги пекох във фурната само малко отгоре и повече отдолу колкото да омекнат тиквичките,че не обичаме да ни хрупка ориза

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отделеното внимание, наистина са леко загорели отгоре, затова съм дала по-ниска температура, от тази на която аз ги пекох.Но и всяка печка си е различна и всеки готвач сам преценява.Може да се покрият отначало ,а после да се открият и запекат, за да не приличат на варени, но пак е въпрос на вкус!Поздрави!

      Изтриване
  6. Анонимен2 юли 2013 г., 14:28

    Аз ги правя по подобен начин, но сварявам предварително леко ориза и когато плънката е готова го размесвам. Когато се напълнят тикчиките отгоре слагам настърган кашкавал, наливам вода до средата на тикчивките и пека до зачерваване на кашкавала. А соса го приготвям само с кисело мляко, чесън и мноооооооооооооого копър и става перфектно :) Приятен апетит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, всеки добавя по нещо, така ресертата се развива и обогатява! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...