Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 11 май 2012 г.

Пълнени тиквички с ориз и кайма на фурна

Тиквичките не са любим зеленчук за мен, може би защото, когато бях  малка много често се пържеха в къщи. Но сега, започвайки да пробвам различни рецепти останах приятно изненадана от различните вкусове, които можеш да получиш според начина на приготвяне.


 Така запечени , напълнени със стандартна плънка тиквичките, сами по себе си, не са нещо особено, поне за мен:).Но сервирани с пикатен сос, вече придобиват съвсем различен вкус, който си заслужава!


Продукти 
 за 2 порции

  • 2 тиквички
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 малка глава стар лук
  • 1 морков
  • 150 г  телешка кайма
  • 1 к.ч. ориз
  • 3-4 с.л.домати от консерва
  • (или 1 пресен домат)
  • черен пипер, сух босилек

за соса
  • 1 с.л. майонеза
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л.ароматен оцет
  • сол
  • копър
  • 1-2 скилидки чесън

Калории - общо
за 1 порция


Приготвяне

  • тиквичките се разрязват по дължина и се издълбават с лъжица
  • в сгорещената мазнина се се задушават до омекване нарязаните на дребно лук и моркови
  • прибавя се каймата и се бърка до пълното й раздробяване
  • добавя се оризът и се пържи до побеляване    
  • добавят се доматите
  • на този етап може да се добави и ситно нарязаната издълбана  част от тиквичките
  • залива се 1-2 к.ч. вода 
  • овкусява се със сол, черен пипер и сух босилек и се изчаква докато оризът поеме водата
  • с тази смес се пълнят издълбаните тиквички 
  • поставят се в тава, налива се топла вода , един-два пръста
  • пече се на 200 С за 50-60 минути
  • ако остане плънка, заедно с издълбаното се изсипва отстрани в тавата
  • продуктите за соса се смсват и разбъркват до хомогенна смес в купичка
  • тиквичките се сервират се поляти със сосчето


8 коментара:

  1. Оххх ,че красота си наредила в публикацията.
    Много апетитно са станали патладжаните и снимките ти са върхаааааа..
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това ми е ,много любима храна за лятото и пролетта. Не съм го приготвяла цяла вечност, така че мерси Сонче, задето ми припомни;)
    Снимките са страшно изкусителни!!!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, чудесно лятно предложение,подкрепено с хубави снимки.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусни са станали! У дома обожаваме тиквички, този вариант също:)

    ОтговорИзтриване
  5. хубави са,но ми се струват прегорели малко горе.Следващия път мисля да пробвам да ги направя във фолио,а този път ги пекох във фурната само малко отгоре и повече отдолу колкото да омекнат тиквичките,че не обичаме да ни хрупка ориза

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отделеното внимание, наистина са леко загорели отгоре, затова съм дала по-ниска температура, от тази на която аз ги пекох.Но и всяка печка си е различна и всеки готвач сам преценява.Може да се покрият отначало ,а после да се открият и запекат, за да не приличат на варени, но пак е въпрос на вкус!Поздрави!

      Изтриване
  6. Аз ги правя по подобен начин, но сварявам предварително леко ориза и когато плънката е готова го размесвам. Когато се напълнят тикчиките отгоре слагам настърган кашкавал, наливам вода до средата на тикчивките и пека до зачерваване на кашкавала. А соса го приготвям само с кисело мляко, чесън и мноооооооооооооого копър и става перфектно :) Приятен апетит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, всеки добавя по нещо, така ресертата се развива и обогатява! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow