Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 30 юни 2012 г.

Плодова пита с лек белтъчен крем - в търсене на перфектния плодов сладкиш

Изпробвам, изпробвам...варианти на плодови сладкиши.Този е поредния одобрен от мен и главния дегустатор.Много лек, със свеж лимонов вкус, който допълва другите плодове.



Продукти
 за тава 22-24 см
 (моята беше по-голяма и не стана достатъчно висок)

за основата
  •  150 г масло(маргарин)
  • 3 жълтъка
  • 100 г пудра захар
  • сокът и кората на 1 лимон
  • 100 г брашно
  • 1ч.л. бакпулвер
белтъчна платка
  • 6 белтъка
  • 125 г захар със 100 мл вода
  • 500 г почистени по-твърди плодове
  • аз използвах череши, нектарини и кайсии
 Калории - общо
 за 1 порция

 Приготвяне

  • маслото се разбива със захарта и жълтъците на пухкав крем
  • прибавят се лимоновия сок и кора,  брашното, бакпулвера и се разбърква
  • изсипва се във намазнена форма и се пече за 30 мин. на 180 С без вентилатор
  • от захарта и водата се сварява гъст сироп, който се оставя да се охлади леко
  • белтъците се разбиват с 2-3 капки лимонов сок на твърда пяна
  • към тях постепенно се прибавя охладения захарен сироп
  • накрая се добавят нарязаните на кубчета плодове
  • получената плодово-белтъчна смес се изсипва върху изпечения блат и се връща във фурната
  • пече се още около 20 мин, , до златисто
 кламерът е за да покажа как съм махала костилките на черешите



8 коментара:

  1. Наистина перфектен ,Сонче ! Изглежда страхотен сладкиш с така небрежно и красиво подредени плодове ! Комплименти !
    Поздрави с пожелание за хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, изглежда великолепно!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ами какво да кажа?!Красота и преполагам-вкусота:)))!Браво,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Нямаш милост Сонче с тези сладкиши твоите.:))))
    Изглежда божествен ,красив ,пухкав и апетитен.
    Пак ще ме караш да бъркам май.:)))
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. С тези сладкиши не се спираш-внучето да не се завърне с двойни килограми....Сонче,наистина изглежда много вкусен сладкиш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня,милост нямаш да знаеш!
    Вчера правих с кайсии,подстрекавана от теб и Русанчето,днес с друго ме посрещаш!
    Много красиво си го декорирала със свежите плодове!
    Много хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красив сладкиш се е получил Сонче!Такова съчетание на цветове,ама и снимките ти са прекрасни!
    Поздрави и ще го направя това божествено сладкишче да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  8. Mnogo dobre izglejda i sam sigurna , che e na vkus e oshte po- dobre. Bravo Mamo!!!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow