Идеята за сладкиша е от блога на Ваня.
Продукти
за форма от 24 см
12 порции
- около 350 г бишкоти ит.тип
- 150 г ягоди
- 150 г захар
- 250 мл вода
- вместо това може да се използва 1 буркан готово ягодово сладко
- 2 с.л. ром(ромова есенция)
- 4 жълтъка
- 70 г захар( на вкус)
- 100 г извара
- 50 г меко масло
- 175 г крем сирене Филаделфия
- 150 мл течна сметана
за украса
- 200 г ягоди
- 1-2 с.л. захар
Приготвяне
- от намачканите ягоди , захарта и водата се сварява гъст сироп, който се оставя да изстине, добавя се ромът
- ако се използва сладко, то се пасира в блендер(пасатор)
- ягодите за украсата се измиват и поръсват с 1-2 с.л.захар
- жълтъците се разбиват в метален съд, поставен върху съд с гореща вода.Съдът с жълтъците не трябва да допира водата, за да не се сварят.Прибавя се захарта и се разбива до получаване на еднороден крем.Всичко продължава няколко минути.
- изварата се разбива с мекото масло , прибавя се крем сиренето ( може да се използва само крем сирене, без извара и масло)
- в отделен съд се разбива сметаната до гъст крем(меки връхчета)
- към сиренето се прибавят жълтъците, разбърква се и накрая внимателно се добавя разбитата сметана
- бишкотите се подрязват до желаната дължина според височината на съда, в който ще се реди тортата.Желателно е да бъде форма с откопчаващ се пръстен
- потапят се в сиропа и се нареждат отстрани
- на дъното се слага малко от крема
- отгоре се подреждат бишкоти, потопени в сиропа
- върху тях се изсипва от крема и парченца от ягоди
- отново следват бишкоти и крем, парченца ягоди, бишкоти, крем
- оставя се в хладилника да се стегне
- след няколко часа се украсява с ягоди, предварително поръсени с 1-2 с.л. захар.така ягодите запазват вида и свежестта си.
Ех, че свежо! Много вкусно, Сонче!
ОтговорИзтриванеНяма как да е лошо, просто няма;) А и снимките го потвърждават;)
ОтговорИзтриванеЧудесна шарлота, Сонче!
Много красива шарлота :-). Панделката придава празнично очарование...
ОтговорИзтриванеСонче, крема е страхотен! Много вкусна и красива шарлота, много! Е,сега да имаше едно голямо парче!!!
ОтговорИзтриванеАдмирации за тортата ,прекрасна е !
ОтговорИзтриванеМного изкуситерна,вкусна и цветна!
Поздрави и прекрасен ден!
Страхотна торта! А този червен цвят на ягодите прави снимките още по-красиви. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеМного богат крем има тортата ти,Соня,а и с тези сочни ягоди е истинска прелест и наслада!Чудесно си я накиприла с тази червена анделка,много й подхожда!
ОтговорИзтриванеУсмихнат утрешен ден!
Сонче, да се присъединя и аз към поздравленията за тортата! Истинско лятно изкушение!
ОтговорИзтриванеП.П. Нещо ми се изгуби предишния коментар, но ако изневиделица се появи и станат два - да знаеш, че това е, защото не можех да не похваля тази тортичка :) Сърдечни поздрави!
Благодаря на всички, които са ме посетили и коментирали!Вашите оценки ме вдъхновяват и правят деня ми прекрасен!
ОтговорИзтриванеМоже ли вместо сирене Филаделфия да сложа Маскарпоне?
ОтговорИзтриванеразбира се, Атанаска!Цялото количество масло , извара и филаделфия се заменя от маскарпоне.Аз съм дала другите продукти като по-достъпни!Благодаря ви за интереса и ви желая хубав празник!
Изтриване